Συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τον Ασωπό

Έρχεται η πώληση της Εμπορικής Τράπεζας

Χωρίς ελπίδα 120.000 άνεργοι με υπογραφή της κυβέρνησης

Συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη στην «Ελλάδα»

Θανάσης Βούτσας

Ευαγγελία ΜουμούρηΑνοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά


Δεν γλιτώνουν τα ειδικά μισθολόγια

Νευρικότητας συνέχεια για το Χ.Α.

Κατά 1,59% αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Tonino Carotone

Γιάννης Κακλέας

Μάριος Φραγκούλης:Εθνική Τράπεζα: Οριακή μείωση επιτοκίων σε περιορισμένο αριθμό καταθετικών προϊόντων

Η τύχη μας στα χέρια των άλλων;

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012

Του Σπύρου Σουρμελίδη
Άρα είναι στη διακριτική ευχέρεια των εταίρων και δανειστών αν η Ελλάδα φύγει ή μείνει στο ευρώ! Δόθηκαν όλες οι ορατές εξηγήσεις για τη δήλωση Γιουνκέρ «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη, αλλά δεν είναι επιθυμητή». Έγινε εν όψει της επίσκεψής του για να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα, έγινε για να ικανοποιηθεί εν μέρει και το γερμανικό κοινό ή και για τα δύο. Σωστά. Υπάρχει, όμως, και η αλήθεια της ίδιας της δήλωσης. «Η έξοδος είναι διαχειρίσιμη», απλώς ακόμα «δεν τη θέλουμε».
Όταν η τύχη μιας χώρας βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των άλλων, τότε βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση. Η ωμή αλήθεια είναι πως ο Γιουνκέρ είπε αυτό που σκέπτονται και μελέτησαν οι εταίροι και δανειστές μας. Ήδη έχουν φτιάξει τις δικές τους άμυνες. Ακόμα και αν εμείς θεωρούμε πως κάνουν λάθος ή πως θα έχουν και αυτοί να πληρώσουν ακριβό τίμημα, σημασία έχει πως αυτοί πιστεύουν ότι μπορούν να αποφασίσουν για μας χωρίς να μας ρωτήσουν. Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει νομικός τρόπος να μας διώξουν, νομίζω πως οι πάντες πλέον γνωρίζουν ότι δεν έχει καμία σημασία. Απλώς θα μας οδηγήσουν σε στάση πληρωμών.

Δυστυχώς, η Ελλάδα «κατόρθωσε» και πάλι να είναι έρμαιο της ιστορίας και των γεωπολιτικών αντιθέσεων. Οι Αμερικανοί δεν θέλουν (ή δεν θέλουν πριν από τις εκλογές τους) να φύγουμε από το ευρώ, οι Γερμανοί θέλουν αλλά προβληματίζονται για τον σωστό χρόνο, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί τρέμουν τις επιπτώσεις. Κανείς όμως δεν υπολογίζει τα «θέλω» της Ελλάδας, ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης, πολύ δε περισσότερο κανείς δεν υπολογίζει τις συνέπειες που θα έχουν οι πιθανές αντιδράσεις της Ελλάδας. Γιατί πολύ απλά κανείς δεν φοβάται πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει. Η εντύπωσή τους δεν είναι έωλη. Στηρίζεται στη μη αντίδραση των ελληνικών κυβερνήσεων σε όλες τις προσβολές και τις πιέσεις των δανειστών μας. Στηρίζεται σ’ αυτό που βλέπουν να πράττει η οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας.

Ο Γιουνκέρ αποκάλυψε την ωμή πραγματικότητα. Θα κάνουμε κάτι να την αλλάξουμε;