Συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τον Ασωπό

Έρχεται η πώληση της Εμπορικής Τράπεζας

Χωρίς ελπίδα 120.000 άνεργοι με υπογραφή της κυβέρνησης

Συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη στην «Ελλάδα»

Θανάσης Βούτσας

Ευαγγελία ΜουμούρηΑνοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά


Δεν γλιτώνουν τα ειδικά μισθολόγια

Νευρικότητας συνέχεια για το Χ.Α.

Κατά 1,59% αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Tonino Carotone

Γιάννης Κακλέας

Μάριος Φραγκούλης:Εθνική Τράπεζα: Οριακή μείωση επιτοκίων σε περιορισμένο αριθμό καταθετικών προϊόντων

Το μυστικό σχέδιο Προβόπουλου σε βάρος του ελληνικού λαού

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

Άρθρο του Σπύρου Τρίψα

 

Σήμερα η «Ε» αποκαλύπτει το εμπιστευτικό ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος για τα αποτελέσματα αξιολόγησης πιστωτικών ιδρυμάτων (Camels). Τα στοιχεία που παρουσιάζονται, με τον πλέον επίσημο και έγκυρο τρόπο μέσα από εσωτερική διαδικασία της ΤτΕ, δείχνουν πως οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (Εθνική, Eurobank, AlphaBank, Πειραιώς) βρίσκονται στο «κόκκινο», χωρίς, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς του εγγράφου, να συμπεριληφθεί στην αξιολόγηση των δεικτών του το PSI στις αρχές του 2012, καθώς έτσι θα παρουσιαζόταν σημαντική επιδείνωση τόσο στους δείκτες όσο και στα τραπεζικά κεφάλαια.

Η έκθεση αυτή, με ημερομηνία 2/8/2012, σίγουρα ήταν σε γνώση του κ. Προβόπουλου, εφόσον είναι ο υπεύθυνος για τη Διεύθυνση Εποπτείας των τραπεζών, την ώρα που σχεδίαζε τα μεγάλα deals στον τραπεζικό χώρο, αρχής γενομένης της «παράδοσης» Αγροτικής στην Πειραιώς.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

Ο κ. Προβόπουλος είχε ενημερώσει για την πραγματική κατάσταση των τραπεζών, μετά τον έλεγχο της ΔΕΠΣ, τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση; Γεγονός είναι πως ο κεντρικός τραπεζίτης, όπως και στην περίπτωση του 2009, που υποστήριζε πως είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή ότι το δημόσιο έλλειμμα είναι πάνω από 8%, αλλά και τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ο «λεφτά υπάρχουν»), ποτέ δεν έχει δείξει μια ολοκληρωμένη μελέτη ή έστω και ένα απλό έγγραφο που να αποδεικνύει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ενδεχομένως και τώρα ο κ. Προβόπουλος να ακολούθησε την ίδια τακτική και να έδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς ένα προφορικό summary της έκθεσης. Γι’ αυτό η «Ε» παρουσιάζει την πλήρη εικόνα από την αξιολόγηση του συστήματος Camels, όχι για να προκληθεί πανικός στην τραπεζική αγορά, αλλά για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και να οπλισθεί με στοιχεία η φαρέτρα της Δικαιοσύνης.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση των τριών γνωρίζει αυτήν την έκθεση -το σίγουρο είναι πως γνωρίζει την έκθεση της Blackrock όπως και η ΕΚΤ-, τότε το θέμα λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις και η λύση στο ετοιμόρροπο τραπεζικό σύστημα της χώρας πρέπει να δοθεί από την κεντρική εξουσία και όχι από τον διορισμένο υπάλληλο – διοικητή κ. Προβόπουλο.