Game Over! Διεξαγωγή πολέμου με υπολογιστικούς ιούς

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012   

Του Νίκου Λάου

Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στην εκκίνηση μιας νέας κούρσας εξοπλισμών, η οποία αφορά σε επιθετικά προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εξοπλιστούν με υπολογιστικούς ιούς, με σκοπό να μπορούν να καταστρέψουν το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών του αντιπάλου.
Διεξαγωγή πολέμου με υπολογιστικούς ιούς

 

Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναπτύσσει ένα υπολογιστικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να υπολογίζει και να αναλύει το επίπεδο πληροφορικής ασφάλειας των στρατηγικών υποδομών του αντιπάλου.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (U.S. AirForce) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ζητεί προσφορές για τη δημιουργία υπολογιστικών προγραμμάτων που θα είναι ικανά να καταστρέψουν τα πληροφοριακά δίκτυα του εχθρού και να θέσουν εκτός λειτουργίας συσκευές οι οποίες λειτουργούν μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προτίθεται να δαπανήσει 10 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό το πρόγραμμα.

 

Ψηφιακός χάρτης

 

Επίσης, πρόσφατα η Υπηρεσία Προχωρημένων Ερευνητικών Σχεδίων για την Άμυνα των ΗΠΑ (U.S. Defense Advanced Research Projects Agency) ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δαπανήσει 110 εκατομμύρια δολάρια για την πραγματοποίηση ενός προγράμματος το οποίο ονομάζεται «PlanX» και θα δίδει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να κατασκευάζουν έναν ψηφιακό χάρτη των στρατιωτικών υποδομών του εχθρού.

«Πιθανότατα αυτός ο χάρτης θα δείχνει, πρώτα απ’ όλα, στρατιωτικές βάσεις, συστήματα μεταφορών και συστήματα ηλεκτροδότησης», σχολίασε ο ειδικός σε θέματα υπηρεσιών πληροφοριών και κυβερνοπολέμου δρ Γιεβγκένι Γιουσούκ (Evgeny Yushchuk), σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στις αγγλόγλωσσες ιστοσελίδες «TheVoiceofRussiaradio» και «EurasiaReview», στις 31 Αυγούστου 2012.

Στην ίδια συνέντευξη, ο δρ Γιουσούκ είπε τα εξής: «Σε περίπτωση πολέμου, θα ήταν εντελώς αναμενόμενο για τις εμπόλεμες πλευρές να προσπαθούν να θέσουν εκτός λειτουργίας τα συστήματα μεταφορών και ηλεκτροδότησης η μία της άλλης. Εάν αυτά τα συστήματα λειτουργούν μέσω υπολογιστών, θα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές… Με την εμφάνιση των υπολογιστών και του Διαδικτύου, πολλά είδη εξοπλισμού -περιλαμβανομένου και στρατιωτικού- έγιναν σε ορισμένα σημεία πιο ευάλωτα. Παλαιότερα, για να θέσεις εκτός λειτουργίας -ας πούμε- ένα ραντάρ, μια αντιπυραυλική συσκευή ή ένα εργοστάσιο ενέργειας ενός αντιπάλου, κάποιος έπρεπε να του ρίξει μια βόμβα ή να στείλει μια ομάδα δολιοφθοράς. Σήμερα μπορούν να τεθούν εκτός λειτουργίας με τη βοήθεια ενός προγράμματος υπολογιστικού ιού».

Οι αναλυτές σε ζητήματα υπηρεσιών πληροφοριών και κυβερνοπολέμου γνωρίζουν ότι οι πόλεμοι των υπολογιστικών προγραμμάτων έχουν ήδη αρχίσει. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2012 κορυφαίοι αξιωματούχοι του Ιράν ανακάλυψαν εξαφανίσεις μυστικών πληροφοριών από τους υπολογιστές τους. Αργότερα, Ιρανοί ειδικοί υπολογιστών ανακάλυψαν ότι αυτές οι πληροφορίες είχαν κλαπεί μέσω ενός νέου κατασκοπευτικού υπολογιστικού ιού, που ονομάζεται «Flame».

Οι δυνατότητες αυτού του νέου κατασκοπευτικού ηλεκτρονικού προγράμματος εντυπωσίασαν πολλούς ειδικούς. Ειδικοί από το Εργαστήριο Kaspersky (πρόκειται μια ρωσική εταιρεία που κατασκευάζει προγράμματα προστασίας από υπολογιστικούς ιούς) ανακοίνωσαν ότι το πρόγραμμα «Flame» είναι σήμερα το πιο εξελιγμένο παγκοσμίως πρόγραμμα χάκερ.

 

Επιθέσεις

 

«Στρατηγικής σημασίας υποδομές στη Ρωσία επίσης έχουν δεχθεί επιθέσεις με υπολογιστικούς ιούς από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρώσος ειδικός σε θέματα Πληροφορικής δρ Αντρέι Μασάλοβιτς (Andrei Masalovich), σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στις αγγλόγλωσσες ιστοσελίδες «TheVoiceofRussiaradio» και «EurasiaReview» στις 31 Αυγούστου 2012. Επίσης, ο δρ Μασάλοβιτς πρόσθεσε: «Επιθέσεις υπολογιστικών ιών έχουν ήδη γίνει μόνιμες – κυρίως σε πυρηνικά εργοστάσια και σε οντότητες που έχουν να κάνουν με το εμπόριο όπλων. Έχουν υπάρξει επιθέσεις σε υπολογιστικές μηχανές αναζήτησης, όπως η ρωσική Yandex».

Επίσης, στις 23 Σεπτεμβρίου 2011, στην εφημερίδα «MoscowTime», ο δρ Γιεβγκένι Γιουσούκ εξήγησε και τον ρόλο της πληροφορικής τεχνολογίας ως εργαλείου παραπληροφόρησης: «Η παραπληροφόρηση μέσω της χρήσης πληροφοριακής τεχνολογίας είναι πλέον μέρος της διεξαγωγής πολέμου. Το ΝΑΤΟ κατέφυγε σε αυτήν στην επιχείρησή του στη Λιβύη όπως και το Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006. Για παράδειγμα, αναφέρθηκαν πολλά μηνύματα smsπου κατηύθυναν πολίτες και στρατιώτες του στόχου προς περιοχές όπου θα αποτελούσαν το ελάχιστο εμπόδιο στην επιτιθέμενη πλευρά».

Στο προαναφερθέν άρθρο της «MoscowTime», ο ειδικός σε θέματα Πληροφορικής δρ Αντρέι Μασάλοβιτς δήλωσε: «Όπως αποδείχθηκε από την Αραβική Άνοιξη, το Internet μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για να ενορχηστρωθούν μαζικές αναταραχές σε πανεθνική κλίμακα σε ασταθείς χώρες. Είναι ενδιαφέρον το ότι δεν είναι μόνο οι δικτατορίες ευάλωτες. Και πριν από την εξέγερση που έλαβε χώρα αυτόν τον Αύγουστο (2011) στην Αγγλία προηγήθηκαν ζωηρές συζητήσεις και μηνύματα μίσους μέσω κοινωνικών δικτύων. Το Internet είναι πλέον μια ισχυρή δύναμη για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος σε μια δεδομένη χώρα».

 

Το «σκιώδες» Internetλογοκρίνει, φιμώνει, καταργεί δίκτυα τηλεπικοινωνιών

 

 Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν το λεγόμενο «σκιώδες» Internet(shadow Internet) και ειδικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας, για να βοηθήσουν αντιφρονούντες να υπονομεύσουν καταπιεστικά καθεστώτα, τα οποία επιδιώκουν να τους φιμώσουν, λογοκρίνοντας είτε καταργώντας δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Οι ΗΠΑ σκέφθηκαν να αναπτύξουν ένα σκιώδες Internetως εναλλακτική επιλογή στις παραδοσιακές μεθόδους πρόσβασης, στο πλαίσιο του κύματος λαϊκών αντιδράσεων που ξέσπασε στην Αίγυπτο εναντίον του καθεστώτος Μουμπάρακ. Τότε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μπλόκαρε το Internetστην Αίγυπτο, ώστε να αποκλείσει από αυτό τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Έτσι, τα κοινωνικά δίκτυα, ως μέσο συντονισμού των αντικαθεστωτικών, είχαν μικρή συμμετοχή στην αιγυπτιακή επανάσταση. Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει σχεδιάσει και υποστηρίξει παρόμοια δίκτυα στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράν, σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ της εφημερίδας «TheNewYorkTimes».

Το 2010, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, το Ισραήλ και η Ινδία δημιούργησαν ένα σύστημα στρατιωτικής κυβερνοδιοίκησης (militarycybercommand), το οποίο μπορεί, σύμφωνα με διάφορους αναλυτές, να προκαλέσει προβλήματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

 

Βασικές αρχές

 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διά του επιτρόπου του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, Κονσταντίν Ντολγκόβ (Konstantin Dolgov) έχει εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία του γι’ αυτές τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι αντιβαίνουν προς τις βασικές, διεθνώς παραδεκτές αρχές της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της υπεροχής του δικαίου και της νομιμότητας και της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων της Δημοκρατίας. Ωστόσο, η προαναφερθείσα φρασεολογία του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας δείχνει την αδυναμία πολλών πολιτικών παραγόντων να αντιληφθούν τη φύση του νέου κόσμου που έχει ανατείλει μέσω της παγκοσμιοποίησης και της πληροφορικής τεχνολογίας.

Η Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αξίες του έθνους και οι άλλες αρχές που επικαλείται ο Ντολγκόβ μπορούν να τύχουν αποτελεσματικής υπεράσπισης και προστασίας μόνο αν αξιοποιήσουν την παγκοσμιοποίηση και την πληροφορική τεχνολογία και όχι αν ερμηνευθούν σύμφωνα με ένα αναχρονιστικό, φοβικό και αντιδραστικό προς την παγκοσμιοποίηση και την πληροφορική τεχνολογία σκεπτικό. Όποιος θέλει σήμερα να πολεμήσει για τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες του έθνους και τις άλλες αρχές που επικαλείται ο Ντολγκόβ πρέπει να είναι ένας καλός κυβερνοπολεμιστής και να γνωρίζει καλά τη δυναμική των κοινωνικών δικτύων και των ψυχολογικών επιχειρήσεων.

Η Ρωσία αναλαμβάνει τις δικές της πρωτοβουλίες κυβερνοασφάλειας. Το 2011, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας συνέταξαν σχέδιο πρότασης προς τον ΟΗΕ για τη σύνταξη και την ψήφιση μιας διεθνούς σύμβασης για τη διεθνή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το ρωσικό σχέδιο χαρακτηρίζει το κυβερνοέγκλημα (cybercrime) απειλή για τη διεθνή ειρήνη και καλεί τη διεθνή κοινότητα για την ανάληψη συντονισμένης δράσης εναντίον του κυβερνοεγκλήματος.

 

Κυβερνοαντάρτες

 

Όμως, ο κυβερνοχώρος δεν μπορεί να ελεγχθεί μέσω κλασικών πολιτικών διεθνών συμβάσεων. Τέτοιου είδους μέσα μπορούν μόνο να ενισχύσουν, εν μέρει, την πολιτική συγκεκριμένων κυβερνήσεων. Ο κυβερνοχώρος υποχρεώνει τις κυβερνήσεις, είτε με τη λογική είτε με τη βία, να κατανοήσουν ότι βρίσκονται πλέον σε μια νέα πραγματικότητα και σε πολύ πιο πολύπλοκα κοινωνικά δεδομένα, όπου, σαν τις εταιρείες στην αγορά, μπορούν να διαπραγματεύονται και να κάνουν ελιγμούς για την προώθηση των θέσεών τους, αλλά δεν μπορούν να διατάζουν τη διαμόρφωση της ιστορίας.

Μια μικρή ομάδα κυβερνοανταρτών μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερη ενός ολόκληρου κρατικού μηχανισμού. Η δε αύξηση των μέτρων ελέγχου του κυβερνοχώρου περισσότερο πυροδοτεί συνθήκες κυβερνοπολέμων και δικτυακών πολέμων, παρά συμβάλλει θετικά στην πολιτική διεθνούς ασφαλείας. Γι’ αυτό, πολλά κέντρα μελλοντολογικών ερευνών υποστηρίζουν την προώθηση μιας πολιτικής ασφάλειας μέσω ακόμη μεγαλύτερης διαδικτύωσης και δημοκρατικής οργάνωσης των ανθρώπων, ώστε να λειτουργούν ταχύτατοι μηχανισμοί πληροφορικής ανάδρασης.

 

Το πρόστιμο

στην EntergyCorp.

 

Πρόστιμο ύψους 140.000 δολαρίων επιβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2012 στην αμερικανική εταιρεία «Entergy Corporation», η οποία διαχειρίζεται τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ, επειδή εννέα υπάλληλοί της χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο εν ώρα εργασίας, σερφάροντας σε ιστοσελίδες ειδήσεων, αθλητισμού και ψαρέματος.

Με αφορμή αυτήν την υπόθεση, ο Ρώσος ειδικός και πανεπιστημιακός καθηγητής δρ Γιεβγκένι Γιουσούκ δήλωσε στο «VoiceofRussia» τη σημασία της τήρησης ενός αυστηρού πρωτοκόλλου πληροφορικής ασφάλειας και ανέφερε τα ακόλουθα παραδείγματα: «Το 2010, μια πτήση της Delta Airlines παρέκκλινε του προορισμού της κατά 150 μίλια επειδή οι πιλότοι χρησιμοποιούσαν τους φορητούς υπολογιστές τους, συζητούσαν μεταξύ τους και δεν άκουγαν τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Οι συγγενείς των επιβατών έζησαν στιγμές μεγάλης αγωνίας στο έδαφος, φοβούμενοι ότι στην πτήση είχε συμβεί αεροπειρατεία. Ένα άλλο, πολύ τραγικότερο αυτήν τη φορά γεγονός -ένα δυστύχημα- συνέβη επίσης στις ΗΠΑ, όταν ένας οδηγός αμαξοστοιχίας δεν πρόσεξε έναν κόκκινο σηματοδότη, επειδή έγραφε ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό του. Το τρένο συγκρούστηκε, σκοτώνοντας δεκάδες επιβάτες».

 

Πρόσβαση

 

Σε ευαίσθητους, στρατηγικής σημασίας οργανισμούς, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καθόλου πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Επίσης, πρέπει να απαγορευτεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων για τους εργαζομένους σε τέτοιες ευαίσθητες θέσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους σε ευαίσθητα τμήματα μεγάλων χρηματοοικονομικών εταιρειών. Η αυθαίρετη χρήση του Διαδικτύου μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή σημαντικών πληροφοριών. Ο δρ Γιουσούκ υποστηρίζει ότι πρέπει, σε τέτοιου είδους υπηρεσίες, να επιτηρείται η συμμόρφωση των εργαζομένων προς το πρωτόκολλο ασφαλείας μέσω webκάμερας.

 

 

 

 

 

 


ΔΙΕΘΝΗ

 1. Ο Γύρος του Κόσμου

 2. Το θρυλικό Καλάσνικοφ χρεοκόπησε

 3. Νέος πόλεμος της Ευρώπης με την Gazprom

 4. «Τα λεφτά πήγαν σε ιδιωτικές τσέπες και ατομική κατανάλωση»

 5. Το φάντασμα της Βαϊμάρης

TOP SECRET

 1. Μαφιόζικο δίχτυ «προστασίας» στον μαύρο χρυσό της Ευρασίας

 2. Παγκόσμια παιχνίδια για την ενέργεια


 3. Οι «εχθροί» του Πούτιν μπήκαν στη Λέσχη

 4. «Μαγειρέματα» της έκθεσης της Τρόικας από την καγκελαρία και τον «μαθητευόμενο μάγο» Στουρνάρα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 1. Ενεργοί πολίτες κατά της πείνας

 2. Συγκινητικός χαιρετισμός Ιερώνυμου για τη νέα «Ε»


 3. Κατάρρευση ψυχιατρικών δομών

 4. Κλείνει το Σικιαρίδειο

 5. Η «αγκαλιά» δεν κρύβει πάντα αγάπη…