Η Μέρκελ κομματιάζει την Ευρώπη

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012   

Την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ τονίζει τη γενναιοδωρία της προς τον Νότο, αποδεχόμενη την απόφαση Ντράγκι για αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Μάριο Μόντι μίλησε και πάλι για εθνική αξιοπρέπεια και σεβασμό στην εθνική ανεξαρτησία των καρτών-μελών της Ευρωζώνης, αμέσως μετά την απόφαση Ντράγκι. Όσοι πανηγύριζαν για την κίνηση Ντράγκι -που υποτίθεται ότι λύνει το πρόβλημα ρευστότητας και χρέους στην Ευρωζώνη- μάλλον δεν πρόσεξαν τη στάση του Μ. Μόντι, που δείχνει ότι το Βερολίνο δεν έγινε γενναιόδωρο και η απόφαση Ντράγκι έχει ουρά.
 
Η Γερμανία επιδιώκει την απόλυτη κυριαρχία με το… γάντι
 
Ουσιαστικά και πρακτικά, δεν έχει αλλάξει τίποτα από το 2008, όταν άρχισε η κρίση

 

Πρακτικά, οι χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που θα τύχουν των ευεργετημάτων της απόφασης Ντράγκι πρέπει πρώτα να αποδεχθούν τη γερμανική κυριαρχία μέσω Μνημονίων. Αυτό, δηλαδή, που δέχθηκαν οι Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, πρέπει τώρα να το αποδεχθούν η Ισπανία και η Ιταλία και στη συνέχεια ακόμα και η Γαλλία.

Η Μέρκελ κομματιάζει τους εταίρους της, επιδιώκοντας να αποκτήσει τον έλεγχο σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Η απόφαση Ντράγκι δεν είναι τίποτα άλλο, παρά κατακερματισμός της Ευρώπης. Αντί όλες οι χώρες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νόμισμά τους, το ευρώ, πρέπει πρώτα να υποταχθούν. Να εκχωρήσουν πολιτική και οικονομική κυριαρχία, με την ελπίδα ότι θα αποφύγουν την καταστροφή. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επανήλθε, λοιπόν, σε ένα συνέδριο που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στη Βόρεια Ιταλία, για να τονίσει ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί συμπληρωματικούς όρους, προκειμένου να τύχει των ευεργετημάτων της πρότασης Ντράγκι. Υπενθύμισε ότι οι συγκεκριμένες συστάσεις που έχουν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο ήδη καλύπτουν το τι πρέπει να κάνει μια χώρα, προκειμένου να λαμβάνει την απαιτούμενη βοήθεια για να ελέγχει το κόστος δανεισμού της, χωρίς να καταφύγει σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα διάσωσης. «Η Ιταλία δεν θα αποδεχόταν όρους πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί και τους οποίους ήδη τηρούμε», είπε επί λέξει ο κ. Μόντι, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του. Ο Μόντι πρόσθεσε επίσης ότι η Ιταλία δεν σχεδιάζει να ζητήσει βοήθεια, αλλά ακόμη κι αν αυτό κάποια στιγμή συνέβαινε, «δεν θα ήταν δράμα». Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι εκτιμά ότι οι διεθνείς χρηματαγορές θα παραμείνουν ήρεμες χάρη στην ΕΚΤ και δεν βλέπει τον κίνδυνο η χώρα του να χάσει την πρόσβασή της σε αυτές.

Η πολιτική του Βερολίνου αρχίζει πλέον να αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο. Επιδιώκει την ηγεμονία και από αυτόν τον στόχο δεν έχει κάνει βήμα πίσω.

Εμφανίζεται, όμως, με καλές διαθέσεις, έχοντας υπόψη τα μαθήματα του παρελθόντος.

Ακόμα και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται τώρα οπαδός της διάσωσής της και της παραμονής της στο ευρώ. Η καγκελάριος Μέρκελ είναι αποφασισμένη να κάνει το παν για να παραμείνει η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε σε στενούς της συνεργάτες πως μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει καταστροφικά οικονομικά και πολιτικά αποτελέσματα.

Ουσιαστικά και πρακτικά, δεν έχει αλλάξει τίποτα από το 2008, όταν άρχισε η κρίση.