Ώρα ευθύνης για τη Δημοκρατία

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012   

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει πρώτα να ενισχύσει τη Δημοκρατία και να σταματήσει τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας…
 
Χρειάζονται πολιτική βούληση και σχέδιο, για να λυθούν τα κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα

 

Καλείται το ελληνικό κράτος και το πολιτικό σύστημα να διασώσουν -έστω και την τελευταία ώρα- την Αστική Δημοκρατία και την Ελλάδα από τον ιστορικό ευτελισμό. Είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πολιτών στην εξαθλίωση.

Η εισαγγελική έρευνα για τα γεγονότα της Ραφήνας και της Αιτωλοακαρνανίας, με πρωταγωνίστρια τη Χρυσή Αυγή, είναι η αυτονόητα ευχάριστη παράμετρος των τελευταίων γεγονότων. Είναι μια καλή ευκαιρία ο εισαγγελέας να ερευνήσει κάθε πτυχή αυτής της οργάνωσης, να φθάσει σε βάθος και είναι σίγουρο ότι, αν δεν περιοριστεί μόνο στα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου, θα αναδειχθεί μια πολύ καλή εικόνα του παρακρατικού μηχανισμού, που κατά κοινή -πλέον- ομολογία απειλεί τη δημοκρατική ομαλότητα.

Το δεύτερο αυτονόητα θετικό στοιχείο είναι ότι, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει η βούληση -αλλά όχι και το σχέδιο- για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Ο έλεγχος των γραφείων της φασιστικής οργάνωσης και η πίεση που της ασκείται είναι θετικά στοιχεία. Αυτό που λείπει είναι ένα συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο, που θα συζητήσει, θα αναλύσει, θα εμβαθύνει και τελικά θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Γιατί, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για οργανωμένη κινητικότητα αντιεξουσιαστικών οργανώσεων να αντιπαρατεθούν με τη Χρυσή Αυγή, τότε έχουμε την πρώτη ύλη, έχουμε τον πυροκροτητή που θα προκαλέσει ανάφλεξη και θα μετατρέψει τους δρόμους της Αθήνας και των επαρχιακών πόλεων σε αρένα. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει απειλή για την κοινωνική ειρήνη και την ομαλότητα και καθόλου απίθανο, δεδομένης της κατάστασης στη χώρα, να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση την Ελληνική Δημοκρατία.

Η Δημοκρατία είναι ανεκτική στις αντίθετες απόψεις, στον διαφορετικό τρόπο σκέψης και έκφρασης, στον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ιδεολογιών. Δεν είναι -δεν πρέπει να είναι- όμως καθόλου ανεκτική στη βία, στην απειλή, στην παρανομία, στον σκοταδισμό, σε συμπεριφορές που παραπέμπουν σε υπόκοσμο και όχι σε οργανωμένη πολιτική δύναμη. Η Χρυσή Αυγή εξελίσσεται σταδιακά σε οργανωμένη παρακρατική οργάνωση, αντιγράφοντας συμπεριφορές των ναζί και των μελανοχιτώνων του Μουσολίνι, ενώ οι υποψίες για σχέση με τον υπόκοσμο είναι υπό εξέταση και αυτό θα ήταν ευχής έργον να το εντοπίσει ο εισαγγελέας που θα πραγματοποιήσει την έρευνα.

Το πρόβλημα δεν είναι εύκολο στην αντιμετώπισή του. Είναι σύνθετο, γιατί αναδύεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. Η οικονομική δυσπραγία, η ρήξη της κοινωνικής συνοχής, η οργή για το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς, η κυριαρχία της διαπλοκής, η κατάπτωση αξιών είναι στοιχεία ενός προβλήματος που με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και πιο οξύ.

 

Οι ευθύνες της Ε.Ε.

 

Είναι, όμως, και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Όπως από την αρχή της κρίσης πολλοί Έλληνες υποστήριξαν ότι η κρίση χρέους και τα ελλείμματα οφείλονται στο ευρώ και είναι συστημικά προβλήματα, κάτι που αποδείχθηκε σωστό, έτσι και τώρα θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο λαϊκισμός, ο ευρωσκεπτικισμός είναι προβλήματα που αναδύονται σε όλη την Ευρώπη. Άρα, η αντιμετώπισή τους είναι κοινή και, για να καταστεί αυτό εφικτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει πρώτα απ’ όλα να ενισχύσει τη Δημοκρατία, να σταματήσει τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας και τα Μνημόνια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε πραγματικότητα γιατί κάποιοι πίστεψαν ότι οι κοινές αξίες, τα δημοκρατικά ιδεώδη, η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι τα μόνα στοιχεία που μπορούν να θωρακίσουν την Ευρώπη από τους αιώνιους πολέμους.

Αυτό που ζούμε αυτήν την περίοδο είναι η ακριβώς αντίθετη πορεία. Ελπίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας θα βρει αποθέματα λογικής, δημοκρατίας και πατριωτισμού, για να δράσει από κοινού, προστατεύοντας την Ελλάδα. Τη Δημοκρατία.


ΔΙΕΘΝΗ

 1. Ο Γύρος του Κόσμου

 2. Το θρυλικό Καλάσνικοφ χρεοκόπησε

 3. Νέος πόλεμος της Ευρώπης με την Gazprom

 4. «Τα λεφτά πήγαν σε ιδιωτικές τσέπες και ατομική κατανάλωση»

 5. Το φάντασμα της Βαϊμάρης

TOP SECRET

 1. Μαφιόζικο δίχτυ «προστασίας» στον μαύρο χρυσό της Ευρασίας

 2. Παγκόσμια παιχνίδια για την ενέργεια


 3. Οι «εχθροί» του Πούτιν μπήκαν στη Λέσχη

 4. «Μαγειρέματα» της έκθεσης της Τρόικας από την καγκελαρία και τον «μαθητευόμενο μάγο» Στουρνάρα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 1. Ενεργοί πολίτες κατά της πείνας

 2. Συγκινητικός χαιρετισμός Ιερώνυμου για τη νέα «Ε»


 3. Κατάρρευση ψυχιατρικών δομών

 4. Κλείνει το Σικιαρίδειο

 5. Η «αγκαλιά» δεν κρύβει πάντα αγάπη…