«Μαγειρέματα» της έκθεσης της Τρόικας από την καγκελαρία και τον «μαθητευόμενο μάγο» Στουρνάρα

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012   

Του Νίκου Λάου

Τα συμφέροντα της άρχουσας ελίτ μεταθέτουν το Grexit για αργότερα, ενώ η Merrill Lynch στέλνει φορτηγά με μετρητά στην Ελλάδα
 
Η κυβέρνηση Μέρκελ πρέπει να αποφύγει με κάθε κόστος το τρίτο πακέτο διάσωσης και γι’ αυτό «ωραιοποιεί» τις οικονομικές εκτιμήσεις
Εάν η Ελλάδα πέσει, η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει και ο λογαριασμός θα φθάσει περίπου στα 62 δισεκατομμύρια ευρώ…

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) έχει κάνει μια εντυπωσιακή στροφή στην πολιτική της έναντι της Ελλάδας, έγραψε το περιοδικό «DerSpiegel» στις 10 Σεπτεμβρίου 2012. Σύμφωνα με το εν λόγω περιοδικό, «η Γερμανίδα καγκελάριος τώρα θέλει να σταματήσει την Αθήνα από το να φύγει από τη ζώνη του ευρώ, με κάθε κόστος – ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει ένα μασάζ στην ερχόμενη έκθεση της Τρόικας».

  Γιατί συμβαίνει αυτό; Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας προσπαθούν να πείσουν ότι αυτή η αλλαγή οφείλεται στο ότι κατέκτησαν την καρδιά και τον νου της ηγεσίας της Ευρωζώνης. Η αλήθεια, όμως, είναι άλλη. Οι «κατακτήσεις» του Σαμαρά και του Στουρνάρα στην Ευρωζώνη είναι κατά φαντασίαν και προβάλλονται εντός Ελλάδας για να εντυπωσιάζουν πολίτες που έχουν αβυσσαλέα άγνοια της πραγματικότητας.

  Όπως γράφει το προαναφερθέν τεύχος του «Spiegel», η Μέρκελ αποφάσισε ότι «είναι απαραίτητο να αποφύγει τις συνέπειες μιας Grexit(έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) πριν από τις εθνικές εκλογές τον επόμενο χρόνο». Και, βεβαίως, Σαμαράς και Στουρνάρας απλώς συνεχίζουν να εναρμονίζονται με τη γερμανική καγκελαρία και να υπηρετούν τους νέους σχεδιασμούς της.

  Συνεπώς, έχουμε δύο σημαντικά δεδομένα. Πρώτον, η Μέρκελ θέλει να αποφύγει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Δεύτερον, η ερχόμενη έκθεση της Τρόικας μπορεί να υποστεί ένα σχετικό «μασάζ», ώστε να εναρμονιστεί με τη βούληση της Γερμανίας περί παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αυτά τα δύο δεδομένα, δηλαδή την αλλαγή στάσης της Γερμανίας και κάποιες πιθανές «θετικές» εκτιμήσεις της Τρόικας, η ελεγχόμενη από τη Γερμανία κυβέρνηση της Ελλάδας θα τα παρερμηνεύσει σκόπιμα και θα τα παρουσιάσει, με την κατάλληλη προπαγάνδα, στην ελληνική κοινωνία ως δήθεν αποδείξεις τού ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τη σωστή πολιτική. Ήδη ο Σαμαράς μιλάει για μια «πρώτη νίκη» της κυβέρνησής του, ενώ, στην ουσία, απλώς υπηρετεί πιστά τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του Βερολίνου, όπως έκανε και πριν.

  Το προαναφερθέν τεύχος του «Spiegel» γράφει σχετικά: «Στην πραγματικότητα, η Μέρκελ έχει ήδη λάβει την απόφασή της. Ύστερα από μακρείς δισταγμούς, έχει συνταχθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση της Τρόικας… θα συμπεράνει αναμφίβολα ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη». Και η ανίδεη ελληνική μάζα θα νομίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε κάτι για το καλό της Ελλάδας.

 

Συμφέροντα

  Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας οφείλεται στο ότι, βάσει της θεωρίας του ντόμινο, μέτρησε εκ νέου τα συμφέροντά της και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει δέσμια της Ευρωζώνης. Ενώ πριν η Γερμανίδα καγκελάριος έβλεπε την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο μιας αλυσίδας που θα ήταν ισχυρότερη χωρίς την Ελλάδα, τώρα βλέπει την Ελλάδα ως ντόμινο το οποίο, αν πέσει, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και των υπολοίπων. Γράφει σχετικά το προαναφερθέν τεύχος του «Spiegel»: «Οι θεωρητικοί του ντόμινο ισχυρίζονται ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση θα ήταν καταστροφικές και ανυπολόγιστες. Αλλά ένα πράγμα παραμένει σαφές: Εάν η Ελλάδα πέσει, η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει – και ο λογαριασμός θα φθάσει περίπου στα 62 δισεκατομμύρια ευρώ… Αυτό είναι το κολοσσιαίο ποσό που οι Έλληνες και η κεντρική τους τράπεζα οφείλουν στους Γερμανούς. Ολόκληρο αυτό το ποσό θα έπρεπε να διαγραφεί… Οι θεωρητικοί του ντόμινο κέρδισαν τελικά». Από την άλλη πλευρά, ο Σόιμπλε δεν έχει πειστεί από τη θεωρία του ντόμινο και συνεχίζει να υποστηρίζει τη θεωρία της αλυσίδας (η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος μιας αλυσίδας που θα ήταν ισχυρότερη χωρίς την Ελλάδα).

 

 

Το σχέδιο Μέρκελ

Επίσης, στο προαναφερθέν άρθρο του «Spiegel» έχει ιδιαίτερη σημασία το επίρρημα «αναμφίβολα», που χρησιμοποιείται στην πρόβλεψη για το περιεχόμενο της επόμενης έκθεσης της Τρόικας. Το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού είναι σαφές: «Το σχέδιό της (της Μέρκελ) απαιτεί η έκθεση της Τρόικας να παρουσιάσει την κατάσταση στην Ελλάδα ότι είναι λιγότερο καταστροφική σε σχέση με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν προηγουμένως, εφόσον αυτό είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της βοήθειας. «Πρέπει να βρούμε μια λύση», ήταν η οδηγία που έδωσε η Μέρκελ στους επιτελείς της την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι οι απεσταλμένοι της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκείνοι που πρωτίστους εμποδίζουν την ιδέα να ζωγραφιστεί μια εικόνα της κατάστασης της Ελλάδας που θα είναι πιο ρόδινη από την πραγματικότητα. Όμως, η Μέρκελ αισιοδοξεί ότι και εκείνοι θα εναρμονιστούν με τη δική της προσέγγιση. Οι κανόνες του ΔΝΤ μπορεί να είναι αυστηροί, αλλά οι συμφωνίες με τους λήπτες της βοήθειας -εν προκειμένω την Ελλάδα- προσφέρουν μεγάλο περιθώριο παρεκκλίσεων. Αυτός ο καλλωπισμός της πραγματικότητας θα μπορούσε να πετύχει χάρις στη μέθοδο από πάνω προς τα κάτω, η οποία είναι δημοφιλής στον κόσμο των επιχειρήσεων. Συνίσταται στο να αλλάζεις πεισματικά τις παραμέτρους ενός μοντέλου μέχρι να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα».

 

 

«Πρόοδος»

  Η Τρόικα αναμένεται να διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει προόδους. Σύμφωνα με το σενάριο, τα υπαρκτά χρηματοοικονομικά κενά θα μπορούσαν να υποβιβαστούν και να ερμηνευθούν, με επιείκεια, ως μια λυπηρή μεν, προσωρινή δε, απόκλιση από το σχέδιο, η οποία πρέπει να διορθωθεί στο πλαίσιο του τρέχοντος, δεύτερου σχεδίου διάσωσης. Αν δεν «μαλακώσουν» οι εκτιμήσεις για τα χρηματοοικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης. Και αυτό είναι κάτι που, για την κυβέρνηση Μέρκελ, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος, εφόσον δεν θα γινόταν αποδεκτό ούτε από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας ούτε από τη γερμανική κοινή γνώμη, η οποία έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου από το γερμανικό πολιτικό κατεστημένο για να συντηρεί το παραμύθι του «δουλευταρά Γερμανού» και να έχει την ψευδαίσθηση ότι η Γερμανία διασώζει χώρες, ενώ, στην πραγματικότητα, εφαρμόζει ληστρική πολιτική, ακόμη και σε βάρος της ίδιας της γερμανικής εργατικής τάξης.

  Η Μέρκελ χρειάζεται σίγουρα χρόνο ορισμένων μηνών για να αποφύγει το κόστος μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ μέχρι τις ερχόμενες γερμανικές εθνικές εκλογές, τις οποίες θα προσπαθήσει να κερδίσει. Ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας απλώς δουλεύουν για χάρη της. Το τραγικό είναι ότι οι Γερμανοί και η ευρωζωνική άρχουσα ελίτ, ενώ είναι κι αυτοί ευάλωτοι από την ελληνική οικονομική κρίση και ενώ συνεχίζουν να εφαρμόζουν αναποτελεσματικές και ληστρικές οικονομικές πολιτικές, πετυχαίνουν να γίνεται «το δικό τους», ενώ η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί παθητικό εντολοδόχο της Γερμανίας και μαριονέτα της τραπεζοκρατορίας των Βρυξελλών. Η ελληνική κυβέρνηση χαρίζει χρόνο, οικονομικούς πόρους και πολιτική δύναμη στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην τραπεζική ελίτ, αφαιρώντας αυτόν τον χρόνο, αυτούς τους οικονομικούς πόρους και αυτήν την πολιτική δύναμη από την ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με τη Γερμανία, τις Βρυξέλλες και την τραπεζική ελίτ υπέρ της ελληνικής κοινωνίας, αλλά διαπραγματεύεται -και μάλιστα ασκώντας προπαγάνδα και βία- με την ελληνική κοινωνία υπέρ της Γερμανίας, των Βρυξελλών και της τραπεζικής ελίτ.

 

Οικονομική «μαγειρική» από το Βερολίνο

  Ο πυρήνας της έκθεσης της Τρόικας είναι η λεγόμενη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Υπολογίζει τις συνθήκες που θα ήταν αναγκαίες για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος το 2020. Παράγοντες που έχουν εσωτερική πληροφόρηση από την Τρόικα μας λένε ότι αυτός ο υπολογισμός θα βασιστεί σε πολλά πράγματα, αλλά η επιστημονικώς αυστηρή μεθοδολογία των προβλέψεων δεν θα είναι ένα από αυτά τα πράγματα.

  Μόνο μια μεταβλητή χρειάζεται να αλλάξει για να προκύψει το αποτέλεσμα που θέλουν η Γερμανίδα καγκελάριος και η άρχουσα ελίτ της Ευρωζώνης. Οι ειδικοί της Τρόικας έχουν εμπειρία σε αυτού του είδους την οικονομική «μαγειρική». Τον Φεβρουάριο, όταν το Eurogroupτων υπουργών οικονομικών αποφάσισε για τη διαμόρφωση του τελευταίου προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ξόδεψαν τέσσερεις ώρες κάνοντας υπολογισμούς προτού φθάσουν στον προσδιορισμό του λόγου χρέος προς ΑΕΠ στο 120% για το 2020. Αυτή η άσκηση επί χάρτου μπορεί να επαναληφθεί. Επίσης, ο Στουρνάρας και το ΠΑΣΟΚικό οικονομικό επιτελείο είναι καλοί «μαθητευόμενοι μάγοι» και οι μηχανισμοί προπαγάνδας της κυβέρνησης είναι καλοί για να συγκαλύψουν και να παραμορφώσουν την αλήθεια, που είναι τραγική και για την Ελλάδα και για την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.

 

«Τσουβάλια» με ευρώ στην Ελλάδα και

δοκιμαστικοί λογαριασμοί «Νέας Δραχμής»

 

 

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2012, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «TheNewYorkTimes» είχε γράψει τα εξής: «Η BankofAmericaMerrillLynchέχει εξετάσει το ενδεχόμενο να γεμίσει φορτηγά με μετρητό και να τα στείλει στην Ελλάδα, ώστε οι πελάτες της να συνεχίσουν να πληρώνουν τους τοπικούς υπαλλήλους τους και τους προμηθευτές τους σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα διαθεσιμότητας χρήματος». Επίσης, στο ίδιο άρθρο οι «NewYorkTimes» έγραψαν τα εξής: «Η JPMorgan Chase έχει ήδη δημιουργήσει νέους λογαριασμούς για μια χούφτα αμερικανικών γιγάντων, οι οποίοι λογαριασμοί διατηρούνται για την περίπτωση μιας νέας δραχμής στην Ελλάδα ή οποιουδήποτε νομίσματος μπορεί να διαδεχθεί το ευρώ σε άλλες χώρες». Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, εταιρείες έχουν ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη μεταφορά μεγάλων ποσών μετρητών μέσω τραίνων, σε περίπτωση που η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνοδευτεί από προσωρινή ανεπάρκεια μετρητών στην αγορά.

 

Εναλλακτικές λύσεις

  Το ανωτέρω ρεπορτάζ των «NewYorkTimes» δείχνει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και εναλλακτικά μοντέλα για όλες τις περιπτώσεις. Επίσης, όπως είπε η φινλανδική κυβέρνηση, η παραμονή στο ευρώ ούτε αυτοσκοπός είναι ούτε αξίζει να υποστηριχθεί με κάθε τίμημα. Η άποψη ότι μια οικονομική απόφαση είναι ισοδύναμη με προσχώρηση σε θρησκευτικό δόγμα και ότι η επεξεργασία εναλλακτικών επιλογών είναι ισοδύναμη με θρησκευτική αίρεση και πρέπει να τιμωρηθεί από κάποια Ιερή Εξέταση αποτελεί έκφραση ανοησίας ή προπαγάνδας.

  Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σκεφθεί με βάση τη σύγχρονη μεθοδολογία της πολιτικής ανάλυσης. Αυτό σημαίνει ότι, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να θέσει σαφώς το ποιο είναι το πρόβλημα: η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας ή η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Βερολίνου και της τραπεζοκρατορίας; Δεύτερον, αφού αποφασίσει με ποιο πρόβλημα θα ασχοληθεί, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει και να αξιολογήσει απροκατάληπτα όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, το να κάνεις καταστροφολογική ρητορική για το τι θα πάθει η ελληνική κοινωνία σε περίπτωση εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ και άτακτης χρεοκοπίας είναι ένα πράγμα. Το να εξετάσεις επιστημονικά το σενάριο να φύγεις εσύ, οικειοθελώς, από το ευρώ και να προσδέσεις το εθνικό νόμισμά σου σε κάποιο άλλο νόμισμα, π.χ. στο αμερικανικό δολάριο, και να κηρύξεις εσύ μελετημένα πτώχευση, σύμφωνα με το επιτυχημένο πρόσφατο μοντέλο της Ισλανδίας, είναι εντελώς άλλο πράγμα.


ΔΙΕΘΝΗ

 1. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλες αποσχίσεις όπως εκείνη των Ελλήνων» Αναβιώνει το όραμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο Νταβούτογλου

 2. Ο Γύρος του Κόσμου

 3. Το θρυλικό Καλάσνικοφ χρεοκόπησε

 4. Νέος πόλεμος της Ευρώπης με την Gazprom

 5. «Τα λεφτά πήγαν σε ιδιωτικές τσέπες και ατομική κατανάλωση»

TOP SECRET

 1. Διαίρει και βασίλευε από τις ΗΠΑ στη Λιβύη

 2. Μαφιόζικο δίχτυ «προστασίας» στον μαύρο χρυσό της Ευρασίας

 3. Παγκόσμια παιχνίδια για την ενέργεια


 4. Οι «εχθροί» του Πούτιν μπήκαν στη Λέσχη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 1. Ενεργοί πολίτες κατά της πείνας

 2. Συγκινητικός χαιρετισμός Ιερώνυμου για τη νέα «Ε»


 3. Κατάρρευση ψυχιατρικών δομών

 4. Κλείνει το Σικιαρίδειο

 5. Η «αγκαλιά» δεν κρύβει πάντα αγάπη…