Ισχυρές αντιστάσεις υπέρ της… διαφθοράς

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012   

Η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς διαπίστωσε ότι το σφόδρα αντικοινωνικό αυτό φαινόμενο ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα, χωρίς η Πολιτεία να έχει κατορθώσει να το περιορίσει.
 

 

Είτε επειδή δεν έχει τη βούληση είτε επειδή οι διεφθαρμένες αντιλήψεις -κυρίως στην κρατική μηχανή- είναι περισσότερο ισχυρές απ’ ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, διότι έχουν ριζωθεί εδώ και πολλά χρόνια.

 

Δεν γνωρίζουμε αν είναι συμβολικό ή τυχαίο το γεγονός ότι η Επιτροπή Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης λέγεται… GRECO! Γεγονός, όμως, είναι ότι το επίπεδο της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα είναι τριτοκοσμικό, κάτι που κάθε άλλο παρά κολακευτικό είναι για τη χώρα, ενώ αποτελεί και ένα λίαν δυσμενές πλαίσιο αξιοπιστίας της Ελλάδος σε διεθνείς συναλλαγές. Υπό την έννοια αυτή, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η αρχική δυσπιστία της Τρόικας στις συνομιλίες της με τους εκπροσώπους της ελληνικής κρατικής μηχανής βασιζόταν στη γνώση ότι η διαφθορά στη χώρα μας έχει πάρει διαστάσεις, ασχέτως αν στις επιφυλάξεις αυτές είχε συμβάλει και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε κρίνει σκόπιμο να κατασυκοφαντήσει τη χώρα, προκειμένου να έχει εξασφαλισμένο άλλοθι για τη δεδομένη κυβερνητική του ανικανότητα.

 

Αυτή, άλλωστε, η εκτεταμένη διαφθορά είναι που εμποδίζει το κράτος να αυξήσει τα έσοδά του, αφού η φοροδιαφυγή κάθε χρόνο ξεπερνάει, κατά τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς, τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ! Αν αυτά τα ποσά τα διαθέταμε, ούτε Μνημόνια θα είχαν υπογραφεί ούτε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα είχαν γίνει. Επομένως, το συμπέρασμα στο οποίο μπορεί κανείς να καταλήξει αβιάστως είναι ότι υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις στην ίδια την κρατική μηχανή, από μεγάλο αριθμό επίορκων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν διστάζουν να συναλλαγούν προκειμένου να πλουτίσουν αθέμιτα. Εντοπίζουμε, δε, τις αντιστάσεις στην κρατική μηχανή, διότι είναι εύλογο πως καμία κυβέρνηση δεν διέπεται -για ευνόητους λόγους- από σαδιστικές διαθέσεις ώστε να επιβάλει μέτρα που έχουν πολιτικό κόστος, επειδή κάποιοι της στερούν τα φορολογικά έσοδα, συναλλασσόμενοι παρανόμως με τους φοροφυγάδες.

 

Για του λόγου το αληθές -δηλαδή το τι συμβαίνει στο Δημόσιο- αναφέρουμε την πολύ επίκαιρη αντίδραση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην αντίσταση της Διοίκησης να συγκροτήσει τα νέα πειθαρχικά συμβούλια που θα επιλαμβάνονται των υποθέσεων των παραβάσεων και παρανομιών των δημοσίων υπαλλήλων. Με άλλα λόγια, επιχειρείται να τορπιλιστεί η κάθαρση στην κρατική μηχανή και να διαιωνίζεται η ατιμωρησία, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη συμβολή στη διεύρυνση της διαφθοράς στο Δημόσιο.

 

Υπάρχουν, άλλωστε, άπειρα παραδείγματα πειθαρχικών συμβουλίων που απήλλαξαν συναδέλφους των συγκροτούντων τα συμβούλια αυτά, καίτοι αυτοί βαρύνονταν με βαρύτατες κατηγορίες. Όμως όλα τα λαμόγια που συγκροτούν ισχυρούς θύλακες στην κρατική μηχανή πρέπει να αντιληφθούν ότι το πάρτι τέλειωσε, διότι η διαχρονική διαφθορά είναι που έφερε την Ελλάδα στο σημερινό σημείο της χρεοκοπίας και σε απόγνωση όχι μόνο τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά και τη μεσαία τάξη στη χώρα μας.