• Μίκης Θεοδωράκης: «Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι πολιτικοί μας υπήρξαν και είναι η καταστροφή της Ελλάδας»
 • Γλυκερία: «Η αφασία με φοβίζει, το δε βαριέσαι»
 • Το διαχρονικό «Μεγάλο μας Τσίρκο»
 • Γιάννης Σμαραγδής: «Δέκα Έλληνες σαν τον Βαρβάκη μπορούσαν να σώσουν τη χώρα»
 • Γιώργος Περρής: «Η διεθνής καριέρα δεν είναι ποτέ εύκολη»
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ντοκιμαντέρ και θα πάει και σε φεστιβάλ
 • Βουτιά στην αρχαιότητα με λύρα και έναν αυλό
 • Ο δρόμος γεννάει κριτική σκέψη με ένα πινέλο και πολύ χρώμα
 • Γιάννης Κότσιρας «Δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση»
 • «Αισχύλεια 2012» με την αίγλη του παρελθόντος
 • Μαρία Φαραντούρη: «Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα πάθουμε τέτοιο στραπάτσο»
 • Θανάσης Βούτσας: «Ο κόσμος έχει ανάγκη να ξέρει τι του ξημερώνει αύριο»
 • Ευαγγελία Μουμούρη: “Nιώθω ευλογημένη που κάνω αυτή τη δουλειά”
 • Tonino Carotone: «Αυτό που μου αρέσει στους Έλληνες είναι ότι σε κοιτάνε στα μάτια»
 • Γιάννης Κακλέας: «Στον Καιάδα όλοι οι ανάξιοι πολιτικοί»
 • Μάριος Φραγκούλης: «Πρέπει να μπούνε πιο πολλοί και πιο ικανοί άνθρωποι στο χώρο του πολιτισμού»

Στους τοκογλύφους και η αριστοκρατία

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012   

Στέλλα Νοβάκη

Γονατισμένη από την οικονομική κρίση, η πάλαι ποτέ… αριστοκρατία της Ελλάδας αναγκάζεται να ξεπουλήσει κοσμήματα και χρυσαφικά για λίγο ρευστό.
 
Πουλάνε χρυσαφικά και κοσμήματα για να… στρώσουν τραπέζι

 

Πρόθυμοι ενεχυροδανειστές -νόμιμοι και παράνομοι- θα παραλάβουν ακόμη και οικογενειακά κειμήλια αιώνων, που στη συνέχεια θα καταλήξουν σε μορφή ράβδων χρυσού στο εξωτερικό, σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς το παραμικρό παραστατικό.

Τα παρακμιακά ενεχυροδανειστήρια στο κέντρο της Αθήνας, που κάποτε επισκέπτονταν σχεδόν αποκλειστικά περιθωριακοί για να «σκοτώσουν» προϊόντα κλεπταποδοχής, αποτελούν οριστικά παρελθόν. Στο κατώφλι των λαμπερών πια ανταλλακτηρίων χρυσού, που πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, καταφθάνουν όλο και περισσότεροι άνεργοι, χαμηλόμισθοι, ακόμη και παραδοσιακά εύποροι, που ξεμένουν από ρευστό.

Τα νοικοκυριά ξεπουλούν ό,τι έχουν πια σε χρυσό, από κοσμήματα, βέρες, τιμαλφή αλλά και κειμήλια αξίας, όχι μόνο για να αποπληρώσουν λογαριασμούς ή κάποιο χρέος. Όπως μας αποκαλύπτει ιδιοκτήτης γνωστής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον χώρο, κάποιοι δίνουν χρυσό ακόμη και για να μπορέσουν να στρώσουν το καθημερινό τους τραπέζι.

«Η ύφεση στην Ελλάδα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε ο κόσμος να αναγκάζεται να ξεπουλάει ακόμη και κειμήλια μεγάλης χρηματικής και συναισθηματικής αξίας, για να βάλει ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι», λέει ο Άγγελος Μπουκοβίνος, ενεχυροδανειστής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάτι που επισημαίνει ότι πλέον οι πελάτες δεν προέρχονται μόνο από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, αλλά και από παραδοσιακά εύπορες οικογένειες. «Το τελευταίο δίμηνο η πελατεία έχει αυξηθεί. Άνθρωποι της υψηλής κοινωνίας έρχονται και αφήνουν ενέχυρο οικογενειακά κειμήλια 150 χρόνων, ασημένιες τσάντες, χρυσές βέρες, ακόμη και Ρόλεξ άξιας 20.000 ευρώ, αδυνατώντας να τα πληρώσουν για να τα πάρουν πίσω και όλα αυτά μόνο και μόνο για να πληρώσουν κάποιον λογαριασμό ή απλώς για να τη “βγάλουν” κανένα δίμηνο», εξηγεί ο κ. Μπουκοβίνος.

 

Χρυσές… μπίζνες

 

Με τη βροχή λουκέτων να θερίζει τον επιχειρηματικό χώρο, δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι οι μοναδικές επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι τα ενεχυροδανειστήρια. Μόνο στην Αθήνα φθάνουν στον αστρονομικό -για τα δεδομένα- αριθμό των 234, ενώ οι ιδιοκτήτες τους δηλώνουν αύξηση κύκλου εργασιών έως και 60% το τελευταίο έτος.

«Παλαιότερα έρχονταν διστακτικά και με συνωμοτικό ύφος. Σήμερα είναι σαν να μπαίνουν στο σουπερμάρκετ», λέει ο κ. Νίκος, ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου στον Πειραιά, περιγράφοντας την αλλαγή με την οποία τον αντιμετωπίζουν πλέον οι πελάτες.

Χαρακτηριστικό είναι το φαινόμενο -που δυστυχώς πολλαπλασιάζεται- των γυναικών που επισκέπτονται τέτοιου είδους επιχειρήσεις, συνήθως χωρίς να έχει γνώση η υπόλοιπη οικογένεια, προκειμένου να πουλήσουν χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους.

Σύμφωνα με τον κ. Σταύρο, επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο του χρυσού, αυτό συμβαίνει είτε γιατί κάποιες κυρίες δεν μπορούν να αποχωριστούν την όποια πολυτέλεια είχαν στη ζωή τους είτε γιατί κάποιες άλλες έχουν επιβαρυνθεί με τα καθημερινά έξοδα του σπιτιού και της οικογένειας και τώρα βλέπουν πως δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Παλαιότερα, σύμφωνα πάντα με τους ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, οι πελάτες τους επισκέπτονταν κυρίως για να ανανεώσουν τα κοσμήματά τους και όχι τόσο γιατί είχαν άμεσα την ανάγκη του ρευστού. Ωστόσο, από τη μέρα που ξέσπασε η κρίση διαφαίνεται στο 95% των πελατών η ανάγκη για ρευστό.

 

Προσοχή στις απάτες

 

Από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ προκύπτει σωρεία παρανομιών στη λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων, καθώς σε ένα από τα δύο που ελέγχονται εντοπίζεται κάποιου είδους παράβαση. «Έχουν διαπιστωθεί χιλιάδες παραβάσεις στο 50% τέτοιων επιχειρήσεων που έχουμε ελέγξει», λέει ο Νίκος Λέκκας, διευθυντής Ελέγχων του Σώματος και αποκαλύπτει ότι η συνηθέστερη είναι η ανυπαρξία παραστατικών για την αγοραπωλησία, ενώ 7 στα 10 ανταλλακτήρια και ενεχυροδανειστήρια φοροδιαφεύγουν. Χαρακτηριστικό είναι το ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχει γίνει καν έναρξη επαγγέλματος.

Σύμφωνα με στοιχεία, στους 222 ελέγχους που έγιναν από την αρχή του έτους στις εν λόγω επιχειρήσεις, διαπιστώθηκαν 1.633 παραβάσεις σε 148 παραβάτες.

Από την πλευρά του, μάλιστα, το ΣΔΟΕ απέστειλε εγκύκλιο-διαταγή σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις για εντατικούς ελέγχους στα ανταλλακτήρια και τα ενεχυροδανειστήρια αλλά και στους ελέγχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι οδήγησαν στον σχηματισμό 8 δικογραφιών.

Τη σοβαρότερη πτυχή της παρανομίας δίνει ο κ. Λέκκας, τονίζοντας πως «υπάρχουν κυκλώματα που δρουν σε συνεργασία με τα ενεχυροδανειστήρια, όπου πλέον ο κόσμος πηγαίνει να πουλήσει κοσμήματα, χρυσαφικά και όχι να αφήσει ενέχυρο. Έπειτα αυτοί παίρνουν κοσμήματα και τιμαλφή, τα μετατρέποντας σε ράβδους χρυσού και χωρίς παραστατικά τα προωθούν στο εξωτερικό».

Μάλιστα, πρόσφατος έλεγχος του ΣΔΟΕ αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία ποσό 7 εκατ. ευρώ από πρόστιμο που επιβλήθηκε σε κύκλωμα 6 offshoreεταιρειών, όταν εντοπίστηκε ποσότητα 135 κιλών επεξεργασμένου χρυσού, που «είχε προορισμό τη Γερμανία, όπου βρίσκεται η καρδιά της φοροδιαφυγής αυτών των επιτηδείων», εξηγεί ο διευθυντής του ΣΔΟΕ.


ΔΙΕΘΝΗ

 1. Ο Γύρος του Κόσμου

 2. Το θρυλικό Καλάσνικοφ χρεοκόπησε

 3. Νέος πόλεμος της Ευρώπης με την Gazprom

 4. «Τα λεφτά πήγαν σε ιδιωτικές τσέπες και ατομική κατανάλωση»

 5. Το φάντασμα της Βαϊμάρης

TOP SECRET

 1. Μαφιόζικο δίχτυ «προστασίας» στον μαύρο χρυσό της Ευρασίας

 2. Παγκόσμια παιχνίδια για την ενέργεια


 3. Οι «εχθροί» του Πούτιν μπήκαν στη Λέσχη

 4. «Μαγειρέματα» της έκθεσης της Τρόικας από την καγκελαρία και τον «μαθητευόμενο μάγο» Στουρνάρα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 1. Ενεργοί πολίτες κατά της πείνας

 2. Συγκινητικός χαιρετισμός Ιερώνυμου για τη νέα «Ε»


 3. Κατάρρευση ψυχιατρικών δομών

 4. Κλείνει το Σικιαρίδειο

 5. Η «αγκαλιά» δεν κρύβει πάντα αγάπη…