• Μίκης Θεοδωράκης: «Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι πολιτικοί μας υπήρξαν και είναι η καταστροφή της Ελλάδας»
 • Γλυκερία: «Η αφασία με φοβίζει, το δε βαριέσαι»
 • Το διαχρονικό «Μεγάλο μας Τσίρκο»
 • Γιάννης Σμαραγδής: «Δέκα Έλληνες σαν τον Βαρβάκη μπορούσαν να σώσουν τη χώρα»
 • Γιώργος Περρής: «Η διεθνής καριέρα δεν είναι ποτέ εύκολη»
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ντοκιμαντέρ και θα πάει και σε φεστιβάλ
 • Βουτιά στην αρχαιότητα με λύρα και έναν αυλό
 • Ο δρόμος γεννάει κριτική σκέψη με ένα πινέλο και πολύ χρώμα
 • Γιάννης Κότσιρας «Δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση»
 • «Αισχύλεια 2012» με την αίγλη του παρελθόντος
 • Μαρία Φαραντούρη: «Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα πάθουμε τέτοιο στραπάτσο»
 • Θανάσης Βούτσας: «Ο κόσμος έχει ανάγκη να ξέρει τι του ξημερώνει αύριο»
 • Ευαγγελία Μουμούρη: “Nιώθω ευλογημένη που κάνω αυτή τη δουλειά”
 • Tonino Carotone: «Αυτό που μου αρέσει στους Έλληνες είναι ότι σε κοιτάνε στα μάτια»
 • Γιάννης Κακλέας: «Στον Καιάδα όλοι οι ανάξιοι πολιτικοί»
 • Μάριος Φραγκούλης: «Πρέπει να μπούνε πιο πολλοί και πιο ικανοί άνθρωποι στο χώρο του πολιτισμού»

Η «αγκαλιά» δεν κρύβει πάντα αγάπη…

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012   

Της Σταυριανής Καραμανίδη

Ανατριχιαστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας για την κακοποίηση των παιδιών στην Ελλάδα, καθώς, όπως προκύπτει, ένα στα δέκα ελληνόπουλα έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης τουλάχιστον μία φορά το τελευταίο έτος, ενώ η χώρα μας συντηρεί θλιβερές πρωτιές στα ποσοστά των σκληρών μορφών κακοποίησης, συγκριτικά με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.
 
Θύμα σεξουαλικής βίας ένα στα δέκα ελληνόπουλα

 

Κάθισαν απέναντί τους και τα κοίταξαν στα μάτια, με διάθεση να ακούσουν αυτά που οι περισσότεροι προσπερνούν ως… δυσάρεστα θέματα. Ο λόγος για τους ερευνητές της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας στην Αθήνα, που επισκέφθηκαν 60.000 παιδιά ηλικίας 11 έως 16 ετών, σε εννέα χώρες των Βαλκανίων, με σκοπό να καταγράψουν τα επίπεδα της παιδικής κακοποίησης σήμερα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 12.000 παιδιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, είναι σοκαριστικά, καθώς αποκαλύπτουν αφενός την τεράστια έκταση του φαινομένου, αφετέρου την ελληνική τάση προς τη σκληρή κακοποίηση.

Συγκεκριμένα, ένα στα δέκα ελληνόπουλα δήλωσε ότι έχει πέσει τουλάχιστον μία φορά θύμα σεξουαλικής βίας μόνο τον τελευταίο χρόνο, ενώ το κατά πολύ υψηλότερο 16,2% των παιδιών απάντησε επίσης θετικά στην ύπαρξη εμπειρίας σεξουαλικής βίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

«Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι στις πιο βαριές μορφές κακοποίησης, για παράδειγμα στην επίδειξη των σεξουαλικών οργάνων ή στις απόπειρες βιασμού ανηλίκων, τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι πιο αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών», αποκαλύπτει στην «Ε» ο ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, Γιώργος Νικολαΐδης. Αντιθέτως, βάσει πάντα των ευρημάτων της μελέτης, στη χώρα μας καταγράφονται λιγότερες περιπτώσεις ελαφράς μορφής κακοποίησης, όπως είναι η λεκτική και η ψυχολογική βία.

Από τους ερευνητές επισημαίνεται το φαινόμενο τα αγόρια να πέφτουν συχνότερα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ό,τι τα κορίτσια, και στις εννέα βαλκανικές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

 

Ξυλοδαρμός

 

Το ξύλο ως μέσο διαπαιδαγώγησης φαίνεται να υιοθετεί κατά κόρον η ελληνική κοινωνία, εκτοξεύοντας το ποσοστό των ανήλικων θυμάτων σωματικής βίας στο αδιανόητο 47,6%. Με απλά λόγια, ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα του 2012 έχει υποστεί φαινόμενα χειροδικίας και ξυλοδαρμού στο ενδοοικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον, κατά τη διάρκεια μόνο της τελευταίας χρονιάς. Το αντίστοιχο ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 76,8%, όταν τα παιδιά ερωτήθηκαν αν έχουν υποστεί σωματική βία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

«Δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα παιδιά είναι κακοποιημένα με τη γενική έννοια του όρου, για να μη δημιουργούμε πανικό», διευκρινίζει ο ψυχίατρος κ. Νικολαΐδης, που συμπληρώνει ότι, «αν για παράδειγμα ένα παιδάκι φάει ένα χαστούκι, δεν θα χαρακτηριζόταν απαραιτήτως κακοποιημένο, αν και μεταξύ των παιδιών που μας εκμυστηρεύτηκαν εμπειρίες σωματικής βίας υπάρχει και ένα ποσοστό παιδιών 10-15% που τρώνε ξύλο κάθε μέρα!».

Πάντως, το πιο ανησυχητικό όλων είναι η επισήμανση του επιστημονικού υπευθύνου της έρευνας πως μια σημαντική μερίδα των ανήλικων θυμάτων βίας στην Ελλάδα είναι παιδιά που ζουν κατ’ επανάληψη τον εφιάλτη, αφού δεν έχουν μόνο μία εμπειρία κακοποίησης, αλλά σε περιπτώσεις και επτά, ακόμη και δέκα.

Επιπλέον, σχεδόν τρία στα δέκα ελληνόπουλα δήλωσαν ότι έχουν παραμεληθεί τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο, ενώ, όπως τόνισε ο κ. Νικολαΐδης, ειδικά στις περιπτώσεις των κοριτσιών, το φαινόμενο της παραμέλησης και άλλων μορφών ψυχολογικής ή σωματικής βίας είναι πολύ διαδεδομένο.

Παραμένουν κρυφά

Μετά το σοκ για τα «υψηλά», όπως χαρακτηρίζονται από τους μελετητές, ποσοστά παιδικής κακοποίησης στην Ελλάδα, έρχεται η ανησυχία για το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους παραμένουν στην αφάνεια. «Όταν πήγαμε στους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες για να διαπιστώσουμε σε τι αναλογία καταγγέλλονται αυτά τα περιστατικά βίας, διαπιστώσαμε ότι το ποσοστό ήταν λίγο πάνω από το 0,5%», λέει ο ψυχίατρος και υπεύθυνος της μελέτης κ. Νικολαΐδης, εξηγώντας πως «τα περισσότερα παιδιά που κακοποιούνται το κρατάνε μυστικό, δεν το αναφέρουν. Πάνω από εννιά στα δέκα ανήλικα που πέφτουν θύματα κακοποίησης δεν θα προσφύγουν ποτέ σε αρμόδια υπηρεσία, όχι κατά ανάγκη δικαστική, αλλά ούτε καν κοινωνική».

Είναι ενδεικτικό ότι το 2010 καταγράφηκαν περίπου 4.500 αναφορές κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων.

 

Τα συνολικά ευρήματα της έρευνας, που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια σε συνεργασία με 153 φορείς Πρόνοιας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, παρουσιάζονται σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Το φάσμα της κακοποίησης – παραμέλησης των παιδιών στα Βαλκάνια και τον κόσμο εν μέσω κρίσης», που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα.


ΔΙΕΘΝΗ

 1. Ο Γύρος του Κόσμου

 2. Το θρυλικό Καλάσνικοφ χρεοκόπησε

 3. Νέος πόλεμος της Ευρώπης με την Gazprom

 4. «Τα λεφτά πήγαν σε ιδιωτικές τσέπες και ατομική κατανάλωση»

 5. Το φάντασμα της Βαϊμάρης

TOP SECRET

 1. Μαφιόζικο δίχτυ «προστασίας» στον μαύρο χρυσό της Ευρασίας

 2. Παγκόσμια παιχνίδια για την ενέργεια


 3. Οι «εχθροί» του Πούτιν μπήκαν στη Λέσχη

 4. «Μαγειρέματα» της έκθεσης της Τρόικας από την καγκελαρία και τον «μαθητευόμενο μάγο» Στουρνάρα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 1. Ενεργοί πολίτες κατά της πείνας

 2. Συγκινητικός χαιρετισμός Ιερώνυμου για τη νέα «Ε»


 3. Κατάρρευση ψυχιατρικών δομών

 4. Κλείνει το Σικιαρίδειο

 5. Η «αγκαλιά» δεν κρύβει πάντα αγάπη…