Η εκδίκηση της «γυφτιάς»

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012   

Του Σπύρου Σουρμελίδη

Είναι η ελπίδα που κάνει τους πολίτες του Τρίτου Κόσμου να δείχνουν ισχυρότεροι και πιο αισιόδοξοι
 

Μετανάστες στην Αγκόλα οι Πορτογάλοι, μετανάστες στις χώρες της Λατινικής Αμερικής οι Ισπανοί. Με πλοία και αεροπλάνα αναζητούν δουλειά οι Ευρωπαίοι σε χώρες του πάλαι ποτέ τρίτου κόσμου. Μπορεί οι Έλληνες να ξαναφεύγουν μετανάστες, όπως πριν και μετά τους πολέμους, αλλά δεν πάνε σε χώρες που ήταν στο παρελθόν αποικίες της Ελλάδας. Αυτά τα… μεγαλεία τελείωσαν για τους Έλληνες, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Όμως, πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών αναζητούν εργασία και μέλλον στις χώρες τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν επί εκατονταετίες. Είναι συγκλονιστική η αλλαγή της παγκόσμιας πραγματικότητας. Δεν είναι μόνο οι χώρες της Άπω Ανατολής που έχουν μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Έχει ξυπνήσει η Λατινική Αμερική (παρά τα προβλήματά της), ακόμη και ορισμένες χώρες της Αφρικής, οι οποίες είναι το μήλον της Έριδος για Κινέζους και Αμερικανο-ευρωπαίους. Σίγουρα είναι οι πολυεθνικές, όπως και οι παγκόσμιες τράπεζες, που επενδύουν, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Όμως, σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχει πλέον μια αστική τάξη, μια εθνική επιχειρηματική τάξη, καθώς και μεσαία στρώματα. Όλοι αυτοί έχουν κέρδη και ανταγωνίζονται για τον βαθμό εξουσίας που ασκούν. Όλοι αυτοί διαπραγματεύονται τη σχέση τους με το παγκόσμιο χρήμα, που αρχίζει να χάνει τα αποκλειστικά «δυτικά» χαρακτηριστικά του.

Οι διαφορές είναι και πάλι τεράστιες. Ο Ευρωπαίος έχει 1.500 ευρώ μισθό, όταν ο αντίστοιχος Κινέζος 150 δολάρια και ο Αφρικανός ή ο Λατινοαμερικανός πολύ λιγότερα. Όμως, οι ευκαιρίες είναι πλέον με τους φτωχότερους, κυρίως είναι η ελπίδα που τους κάνει ισχυρότερους και πιο αισιόδοξους από τους παρηκμασμένους πολίτες της Δύσης. Αυτοί, για να φτάσουν στα 50 ή τα 100 δολάρια τον μήνα, έχουν διανύσει μια τεράστια απόσταση, κινούμενοι ανοδικά, την ώρα που η Δύση κινείται καθοδικά.

Η μάχη για την ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου έχει μόλις αρχίσει, φαίνεται αυτό πιο έντονα στον μουσουλμανικό κόσμο, που αισθάνεται πιο απομονωμένος και πιο καταπιεσμένος.

Ναι, οι άνθρωποι του Τρίτου Κόσμου είναι σαν να παίρνουν την «εκδίκησή τους» από τους αποικιοκράτες τους. Έχει πράγματι η Ιστορία γυρίσματα.

 

Share


ΔΙΕΘΝΗ

  1. Οι τουρκικές αρχές υποχρέωσαν να προσγειωθεί αρμενικό αεροπλάνο

  2. Το 2014 το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

  3. Πορτογαλία: Προϋπολογισμός εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για το 2013

  4. Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το εκπληκτικό άλμα του Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ

  5. «Πόλεμος»… αερίων ΗΠΑ – Ρωσίας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

  1. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες

  2. Βελτιωμένη η υγεία του Ι. Τραγάκη

  3. Απόδραση κρατούμενου από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων

  4. Εντοπίστηκε ανήλικη που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.