Το «μακρύ χέρι» των επιχειρηματιών στην κάλπη των ΗΠΑ

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012   

Του Νίκου Λάου

Το πικρό ποτήρι των περικοπών και της κονιοποίησης κοινωνικών δικαιωμάτων θα δεχθεί η αμερικανική κοινωνία από τον Ιανουάριο
 

 

 

Μεγάλοι χαμένοι των εκλογών, οι πολίτες, εξαιτίας περικοπών προς όφελος των συμφερόντων

 

Εν όψει των ερχομένων Προεδρικών Εκλογών του Νοεμβρίου, ο αμερικανικός λαός ετοιμάζεται να πιει ένα ακόμη φλιτζάνι… επιχειρηματικού δηλητηρίου. Θα το πάρει από τον Ρόμνεϊ ή από τον Ομπάμα. Αυτό που ουσιαστικά διακυβεύεται είναι η διαδικασία σερβιρίσματος και κατάποσης. Η επιχειρηματική ελίτ -ανεξάρτητα από το ποιος θα διαχειρίζεται τον Λευκό Οίκο από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά- σχεδιάζει μια μοναδική στην ιστορία των ΗΠΑ επίθεση εναντίον των εργαζομένων και των φτωχών και, βεβαίως, εναντίον του οικοσυστήματος. Και, δυστυχώς, κανείς από τους διεκδικητές της προεδρικής εξουσίας δεν φαίνεται ικανός ή έστω διατεθειμένος να βάλει φραγμό στην παθολογία της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και να αναδιαρθρώσει το κερδοσκοπικό σύστημα.

Οι πολίτες, που επιμένουν να συμμετέχουν και να ελπίζουν στην πληρωμένη από τους επιχειρηματικούς ολιγάρχες κούρσα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, πρέπει τουλάχιστον να αποκτήσουν επίγνωση του τι κάνουν και τι τους συμβαίνει. Χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν πολιτική νομιμοποίηση στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να εφαρμόσει μια επιχειρηματική ατζέντα. Με άλλα λόγια, οι ψηφοφόροι αγωνίζονται για να αναδείξουν και να νομιμοποιήσουν πολιτικά εκείνον ο οποίος θα τους φτωχοποιήσει οικονομικά και θα τους αποδυναμώσει πολιτικά. Όλα τα μεγάλα προεκλογικά διακυβεύματα που χωρίζουν μεταξύ τους τούς Αμερικανούς ψηφοφόρους και αφορούν άμεσα στη ζωή τους -όπως Medicaid, κουπόνια τροφίμων, Pell grants, Head Start, κοινωνική ασφάλιση, Δημόσια Εκπαίδευση, ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις προς αμερικανικές πολιτείες και πόλεις,«Women, Infants and Children nutrition program» (WIC), προσωρινά μέτρα υποστήριξης ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη και παροχή φαγητού σε ηλικιωμένους- θα κονιορτοποιηθούν και θα εκπορνευθούν από την επιχειρηματική ελίτ την επομένη των εκλογών, όταν αυτή η ελίτ θα έχει και πάλι «βάλει στο χέρι» τον κρατικό μηχανισμό!

 

Η οικονομική βαρβαρότητα

Ο Ομπάμα, την ίδια ώρα που υπόσχεται ότι θα υποστηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δηλώνει επίσης ότι αποδέχεται τις σχεδιαζόμενες δημοσιονομικές περικοπές τις οποίες διαμορφώνει η επιτροπή που ο ίδιος έχει συστήσει για την αντιμετώπιση του ελλείμματος. Μάλιστα, οι επικεφαλής της επιτροπής του Ομπάμα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος είναι ο Ερσκάιν Μπόουλς (Erskine Bowles), ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Morgan Stanley, και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Άλαν Σίμπσον (Alan Simpson)! Το σχέδιο αυτής της επιτροπής, γνωστό ως «Σχέδιο Μπόουλς – Σίμπσον», προτείνει να μειωθεί κατά 0,3% η ετήσια αναπροσαρμογή του δείκτη κόστους ζωής του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή η ετήσια μείωση, σταδικά, θα επιφέρει σημαντικό σωρευτικό αποτέλεσμα. Έπειτα από μία δεκαετία, θα ισοδυναμεί με περικοπή ύψους 3%. Μετά δύο δεκαετίες, θα ισοδυναμεί με περικοπή ύψους 6%. Η ηλικία συνταξιοδότησης προβλέπεται στο ίδιο σχέδιο να ανέλθει στα 69 έτη! Επίσης, εκείνοι που είναι ασφαλισμένοι και συνεχίζουν να εργάζονται και έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 40.000 δολάρια θα τιμωρηθούν περαιτέρω, προκαλώντας έτσι περαιτέρω υπονόμευση, οικονομική και πολιτική, της μεσαίας τάξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περικοπές φόρων μισθωτών στις οποίες προέβη ο Ομπάμα έγιναν με τέτοιον τρόπο, ώστε υπονόμευσαν την αξιοπιστία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και το κατέστησαν ευάλωτο στους ιδιώτες κερδοσκόπους, που επιδιώκουν να «βάλουν χέρι» στα περιουσιακά στοιχεία του.

Τα δεινά της αμερικανικής κοινωνίας, εξαιτίας της υποταγής του κράτους όχι στον Δήμο (όπως προβλέπει η Δημο-κρατία), αλλά στην επιχειρηματική ελίτ, δεν τελειώνουν εδώ. Πόλεις και Πολιτείες βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε κοινωνικές υποχρεώσεις τους και πληρώνουν όλο και μεγαλύτερα επιτόκια για να μπορέσουν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται. Οι 19.000 δήμοι των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω σταθερά μειούμενων ή στάσιμων εσόδων από τον φόρο ακινήτων και αυξανόμενων δαπανών. Οι ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές προς πολιτειακά και τοπικά προγράμματα υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας στο 15,7% του μισθολογίου το 2011, έναντι 6,4% μία δεκαετία πριν, σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου «The Nelson A. Rockefeller Institute of Government». Οι πολιτειακές και τοπικές δαπάνες μειώθηκαν με ρυθμό 2,1% στο δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για την 11η συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση δαπανών. Επίσης, μόνο στη διάρκεια του περασμένου έτους οι τοπικές κυβερνήσεις περιέκοψαν 66.000 θέσεις εργασίας, κυρίως θέσεις δασκάλων και άλλων σχολικών υπαλλήλων, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της εφημερίδας «TheWallStreetJournal», της 10ης Αυγούστου 2012.

Τα κόστη των βασικών αγαθών, για τον Αμερικανό πολίτη, από το φαγητό και την Εκπαίδευση έως την Υγεία, ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα. Τα δίδακτρα στα αμερικανικά τετραετή κολέγια αυξήθηκαν κατά 300% μεταξύ του 1990 και του 2011, προκαλώντας την κρίση των φοιτητικών δανείων, η οποία έχει κάνει την κοινωνική ομάδα των νέων πτυχιούχων -οι περισσότεροι των οποίων είναι άνεργοι ή πενιχρά αμειβόμενοι- να χρωστά, λόγω φοιτητικών δανείων, 1 τρισεκατομμύριο δολάρια! Επίσης, στην ίδια περίοδο, δηλαδή από το 1990 έως το 2011, το κόστος των υπηρεσιών υγείας αυξήθηκε κατά 150%. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10% μόλις από τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Σήμερα, στις ΗΠΑ, 46,7 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι παιδιά, εξαρτώνται, για την επιβίωσή τους, από κουπόνια τροφίμων. Επίσης, η κυβέρνηση Ομπάμα, ακολουθώντας τη Δεξιά παράδοση της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής, έχει απελάσει περίπου 1,5 εκατομμύριο μετανάστες. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, από το 2008 μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προσέφεραν οικονομική στήριξη ύψους 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς (π.χ., τράπεζες) και επιχειρήσεις.

 

Υπονόμευση αστικών δικαιωμάτων

 

Καθώς η επιχειρηματική ελίτ έχει καταλάβει ουσιαστικά το κράτος, δεν αρκείται μόνο στη χειραγώγηση της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά προβαίνει σε αλλοιώσεις του αστικού πυρήνα του πολιτεύματος. Επί κυβερνήσεως Ομπάμα, οι επιθέσεις εναντίον των αστικών ελευθεριών έχουν φθάσει ή και ξεπεράσει τις αντίστοιχες στις οποίες προέβη η κυβέρνηση του Μπους του Νεότερου. Η άρνηση αποκατάστασης της αρχής «habeascorpus» (θεσμός του Αγγλοσαξονικού Δικαίου, που ψηφίστηκε το 1679 και αποσκοπεί στην προστασία της ατομικής ελευθερίας του πολίτη έναντι της αυθαίρετης σύλληψης και κράτησής του), η χρήση του Νόμου «Authorization to Use Military Force Act» για τη δικαιολόγηση της δολοφονίας Αμερικανών πολιτών από το κράτος τους και της δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ σε βάρος των πολιτών, στο όνομα της δημόσιας τάξης, η ψήφιση της τροπολογίας «FISA Amendments Act» σχετικά με την παρακολούθηση δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών χωρίς την προηγούμενη έκδοση σχετικού εντάλματος, η επίκληση του Νόμου περί Κατασκοπείας για να απειληθεί και να παύσει ο ουσιώδης πολιτικός αντίλογος καθώς και η πρόσφατη επείγουσα προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να ανατρέψει την απόφαση της Αμερικανίδας δικαστού Κάθριν Φόρεστ (Katherine Forrest) εναντίον του χωρίου 1021(b)(2) του Νόμου «National Defense Authorization Act» (το εν λόγω χωρίο επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να προφυλακίζει επ’ αόριστον όποιον θέλει για λόγους εθνικής ασφαλείας), όλα τα προαναφερθέντα δείχνουν σοβαρή και ουσιώδη αλλοίωση του πολιτεύματος στις ΗΠΑ.

 

Οικολογική βαρβαρότητα

 

Μία ακόμη επίθεση βαρβαρότητας αναμένεται να εκδηλωθεί από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Ο Ομπάμα, που πρωτοστάτησε στην αποκήρυξη των Συμφωνιών του Κιότο και δεν έχει εργαστεί για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανέτρεψε είκοσι έτη ομοσπονδιακής πολιτικής, όταν επέτρεψε το frackingκαι το offshoredrilling. Το fracking(hydraulic fracturing) είναι μια προσφιλής στους κερδοσκόπους, αλλά άκρως επικίνδυνη -από οικολογικής σκοπιάς- μέθοδος άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου που απειλεί, λόγω χρήσης χημικών ουσιών, με μόλυνση τα υπόγεια ύδατα. Το offshoredrillingείναι μια μηχανική διαδικασία κατά την οποία εισέρχεται το τρυπάνι σε πηγάδι πετρελαίου ή φυσικού αερίου μέσω του θαλάσσιου πυθμένα. Το 2008, από τις ακτές της Φλόριντα, ο τότε προεδρικός υποψήφιος Ομπάμα διακήρυσσε ότι δεν θα επέτρεπε το offshoredrilling. Σήμερα, ο Ομπάμα, ως πρόεδρος, έχει νομιμοποιήσει το offshoredrillingσε ομοσπονδιακά προστατευόμενες γαίες, στην Ανατολική Ακτή, στην Αλάσκα και στη Φλόριντα, ικανοποιώντας το λόμπι των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

Η πολιτική ουσία

Το ζήτημα δεν είναι ο Ομπάμα. Ούτε ο Ρόμνεϊ. Το μεγάλο πρόβλημα των ΗΠΑ είναι ότι οι πολιτικοί της είναι το προς τα έξω πρόσωπο -ή μάλλον προσωπείο- της επιχειρηματικής ελίτ. Είναι κατ’ ουσίαν όργανα επιχειρηματικών συμφερόντων και παρασκηνιακών ολιγαρχικών δομών. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι προεκλογικές καμπάνιες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2012 αναμένεται να κοστίσουν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν πρόκειται για δύο ουσιωδώς διαφορετικά «προϊόντα», αλλά για δύο διαφορετικές «εμπορικές επωνυμίες», που κρατούν τον «καταναλωτή» (πάλαι ποτέ πολίτη) εγκλωβισμένο στις επιλογές που του επιτρέπει η ελίτ η οποία διαχειρίζεται το πολιτικό και το οικονομικό σύστημα από το παρασκήνιο. Και, βεβαίως, στο εμπόριο οι εμπορικές επωνυμίες κοστίζουν!

 

Η επίθεση των ολιγαρχών

 

Η αμερικανική κοινωνία θα δεχθεί, από τον ερχόμενο Ιανουάριο και μετά, νέα μεγάλη επίθεση από τους Αμερικανούς ολιγάρχες, καθώς θα αρχίσει να εφαρμόζεται ένα αυτόματο πρόγραμμα περικοπής δαπανών -γνωστό ως «thefiscalcliff»- το οποίο θα αποδομήσει ορισμένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προγράμματα. Ο Μιτ Ρόμνεϊ (Mitt Romney) δεν θα σταματήσει αυτό το αυτόματο πρόγραμμα. Ο Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) δεν θα σταματήσει αυτό το αυτόματο πρόγραμμα. Άρα, δεν μιλάμε για εκλογή προέδρου με λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση, αλλά μιλάμε για εκλογή αυτόματου πιλότου, που θα επιβεβαιώνει απλώς ότι το εθνικό «όχημα» ακολουθεί πιστά την πορεία που του έχει προδιαγράψει η επιχειρηματική ελίτ. Ούτε μπορούμε να μιλάμε σοβαρά περί Δημοκρατίας, εφόσον πρόκειται για μια φιλελεύθερη ολιγαρχία, η οποία αποφασίζει σε στενό κύκλο τη διαχείριση των πολιτικών και οικονομικών υποθέσεων και χρησιμοποιεί τον εκάστοτε εκλεγμένο από τον λαό πρόεδρο ως τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων αυτής της ελίτ!

Share


ΔΙΕΘΝΗ

  1. Παίρνουν «φωτιά» οι εκλογές στις ΗΠΑ

  2. Άφεση αμαρτιών

  3. Τα μεθοριακά περιστατικά κινδυνεύουν να μετεξελιχθούν σε πόλεμο

  4. Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας στους δρόμους της Μαδρίτης. Διαδηλώσεις σε άλλες 56 ισπανικές πόλεις

  5. Νικητής ο Τσάβες, η αριστερά της Λατινικής Αμερικής χαιρετίζει την επανεκλογή του

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

  1. «Πότες» και… θεριακλήδες οι Έλληνες μαθητές


  2. Απόπειρα ληστείας σε σταθμό του μετρό, δύο τραυματίες
  3. Απαγορεύονται για αύριο συγκεντρώσεις και πορείες στις περιοχές που θα κινηθεί η Άγκ. Μέρκελ.

  4. Ελεύθεροι με ρητή δικάσιμο οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ

  5. Προσαγωγές εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου