Στη Μόσχα αρέσει το Facebook

Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012   

του ΜΙΧΑΛΗ ΜΕΝΙΚΟΥ

Μπορεί η κόντρα με το συγκρότημα Pussy Riot να έφθασε στα άκρα αλλά…
 
Ο Ντ. Μενβέντιεφ δέχθηκε, πριν από μερικές ημέρες, τον 28χρονο Μαρκ Ζούκερμπεργκ που είναι σχεδόν συνομήλικος με τα μέλη του πανκ συγκροτήματος

 

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντιεφ μπορεί να μην συμπαθεί καθόλου τα μέλη του πανκ συγκροτήματος PussyRiotκαι τις εμφανίσεις τους, αλλά δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν τρέφει συμπάθεια και δεν δείχνει ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες. Τη δυσαρέσκειά του, μάλιστα, προς τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα μέλη του πανκ συγκροτήματος την είχε εκφράσει πρόσφατα, όταν δήλωσε ότι «μου έρχεται να κάνω εμετό με τις εμφανίσεις τους».

Η στάση του, ωστόσο, αυτή δεν έχει να κάνει με τις φιλικές διαθέσεις με τις οποίες δέχθηκε πριν από μερικές μέρες τον 28χρονο ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που είναι σχεδόν συνομήλικος με τα μέλη του πανκ συγκροτήματος και το ενδιαφέρον που έδειξε για την εταιρεία του. Άλλωστε ο Ρώσος πρωθυπουργός θεωρείται θαυμαστής της νέας τεχνολογίας και εμπνευστής της ιδέας να δημιουργηθεί στη Ρωσία μια νέα siliconValleyστην περιοχή Σκόλκοβο της Μόσχας. Λαμβάνοντας επομένως υπ’ όψιν το ενδιαφέρον του Ρώσου πρωθυπουργού, αλλά και τους οραματισμούς του, η συνάντησή του με τον ταλαντούχο Μάρκ Ζούκερμπεργκ δεν αποτελούσε έκπληξη.     

Συνεργασία

Ωστόσο, τόσο η επίσκεψη του Μάρκ Ζούκερμπεργκ στη Ρωσία όσο και η συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό σχολιάστηκε με το παραπάνω και απ’ όλες τις πλευρές. Τι έφερε στη Μόσχα τον νεαρό ιδρυτή του Facebook, που το περιοδικό «Forbes» τον κατατάσσει στην 36η θέση των πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου; Η μεγάλη πτώση της μετοχής του Facebook, στο χρηματιστήριο; Η αναζήτηση νέων επιχειρηματικών δυνατοτήτων στη Ρωσία, που σχετίζονται με τη «στρατολόγηση» Ρώσων προγραμματιστών; Ή μια ευρύτερη συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση στον τομέα των νέων τεχνολογιών;  

Ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι επισκέφθηκε τη Ρωσία για τον διαγωνισμό προγραμματιστών και εφαρμογών με την επωνυμία Facebook World Hack, στον οποίο αναδείχθηκε ένας Ρώσος προγραμματιστής το 2012. Επίσης, για να συζητήσει με προγραμματιστές και να τους εμψυχώσει, ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων προϊόντων και εφαρμογών που είναι απαραίτητες για την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας του Facebook.

Η συνάντηση

Ανεξάρτητα, όμως, από τις προθέσεις και τους στόχους τού νεαρού αλλά ταλαντούχου Μαρκ Ζουκερμπεργκ, η Μόσχα φαίνεται ότι προετοιμάστηκε για την επίσκεψη αυτή και τη συνάντηση μαζί του, προσβλέποντας σε μια ευρύτερη συνεργασία με την εταιρεία του. Την πρωτοβουλία της συνάντησης φαίνεται πως ανέλαβε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμιτρι Μενβέντιεφ, λάτρης των DeepPerpls, αλλά και εμπνευστής της ιδέας της δημιουργίας μιας ρωσικής SilikonValleyστο Σκόλκοβο, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του το γεγονός ότι υπήρξε ως πρόεδρος ο πρώτος που δημιούργησε δική του σελίδα στο Facebook.  

Πράγματι, στη συνάντηση αυτή συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα ΙΤ τεχνολογιών και του start-upστο Σκόλκοβο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού Νατάλια Τιμακόβα, «έγινε μια πολύ καλή συζήτηση» και μεταξύ άλλων μίλησαν και για «την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει σχέση με τις ΙΤ τεχνολογίες στη Ρωσία και την πιθανή παρουσία του Facebook στη Ρωσία όχι μόνο σαν κοινωνικό δίκτυο, αλλά και ως εταιρεία που ασχολείται με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες». Συζήτησαν, επίσης, θέματα που σχετίζονται με την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, στα οποία φαίνεται πως οι δυο συνομιλητές συμφώνησαν.

OΜάρκ Ζούκερμπεργκ, πάντως, ο οποίος φρόντισε πριν από τη συνάντησή του αυτή με τον Ντμιτρι Μενβέντιεφ, να κάνει μια βόλτα στα «Μακντόναλτς» και να φωτογραφηθεί μπροστά στον ναό του Αγίου Βασιλείου σε απόσταση αναπνοής από το Κρεμλίνο, δήλωσε ευχαριστημένος από τη συνάντηση και την επίσκεψή του στη Ρωσία. Δώρισε μάλιστα στον Ρώσο πρωθυπουργό ένα μπλουζάκι με την προσωπική του διεύθυνση στο Facebook. 

 

Ο ιδρυτής του FacebookΜαρκ Ζούκερμπεργκ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι ιδρυτής και γενικός διευθυντής Facebook, του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο, με 900 εκατομμύρια χρήστες. Το Facebook δεν βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο της ζωής του, καθώς η τιμή της μετοχής του έπεσε σχεδόν κατά δύο φορές από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το IPO τον Μάιο του 2012. Η μετοχή του Facebook με την ίδρυσή του ήταν 38 δολάρια. Έκτοτε έχει χάσει το 49% της αξίας της.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντιεφ

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντιεφ έγινε ενεργός χρήστης του διαδικτύου, όντας ακόμη πρόεδρος. Τον Οκτώβριο του 2008, δημιούργησε το δικό του μπλογκ, στην ιστοσελίδα του προέδρου της Ρωσίας, ενώ το 2009 το μπλογκ του καταχωρήθηκε στο LiveJournal. Έχει επίσης λογαριασμούς στο Twitter, Facebook και στο ρωσικό VKontakte. Τη σελίδα του Μενβέντιεφ στο Facebook τη διαβάζουν τουλάχιστον 767.000 χρήστες του.

Το Facebook

Με 800.000.000 χρήστες το Facebook, αν ήταν κράτος, θα ήταν το τρίτο σε πληθυσμό μετά την Κίνα (1,35 δισ.) και την Ινδία (1,21 δισ.).

 

Πώς είδαν την επίσκεψη τα ρωσικά ΜΜΕ

Όμως κάθε επίσκεψη τέτοιου είδους εκτός από το προσκήνιο έχει και παρασκήνιο, με σενάρια και εκτιμήσεις για τους σκοπούς της και τους στόχους της. Δεν είναι φυσικά η πρώτη αυτού του είδους. Τέτοιες «επισκέψεις καινοτομίας» στο Σκόλκοβο, όπως τις χαρακτήρισε η οικονομική εφημερίδα «Βεντομοστι» είχαν γίνει τον Φεβρουάριο του 2010, όταν τη Μόσχα επισκέφθηκε ένας από τους ιδρυτές του Twitter, ο Τζακ Ντόρσι και ο γενικός διευθυντής του eBay,Τζον Ντόναχιου.

Πριν από την επίσκεψη του Μαρκ Ζούκερμπεργκ υπήρξαν δημοσιεύματα που εκτιμούσαν ότι ο ιδρυτής του Facebookφθάνει στη Μόσχα στο πλαίσιο της πολιτικής στρατολόγησης στελεχών που εργάζονται σε μεγάλες  ρωσικές εταιρείες τεχνολογιών. Μια τέτοια άποψη διατύπωσε, ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας «ΙΤ τεχνολογιών -IBS Group» Ανατόλι Καρατσίνσκι, ο οποίος στη σελίδα του στο Facebookσυνέκρινε την προσπάθεια του Ζούκερμπεργκ με τη μαζική εκροή εγκεφάλων προς τη Microsoftπου έγινε από τη Ρωσία το 1998. 

Εξαγωγή εγκεφάλων

Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου ρωσικού κοινωνικού δικτύου VKontakte, Πάβελ Ντούροφ, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα «Βέντομοστι», ότι γίνεται τέτοια εξαγωγή εγκεφάλων στο Facebook. Άλλοι διέγνωσαν μια προσπάθεια διείσδυσης της εταιρείας Facebookστη ρωσική αγορά.

Την ίδια στιγμή Ρώσοι ειδικοί στον τομέα αυτό δήλωναν ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει το Facebook δεν μπορεί ακόμη να υπερκεράσει τους Ρώσους ανταγωνιστές του στη ρωσική αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου έτους, που παρουσίασε η έρευνα της ComScore, το Facebookέχει 9,3 Ρώσους χρήστες τη στιγμή που το ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VKontakteέχει περισσότερους από 34,3 εκατομμύρια και το Odnoclasniki, 27 εκατομμύρια.

Η εφημερίδα, πάντως, «Νεζαβίσιμαγια γκαζέτα» διερωτήθηκε για το ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για τη συνεργασία και τις δημόσιες σχέσεις: η αμερικανική εταιρεία ή η ρωσική κυβέρνηση;

Share