• Ο «χτίστης» της μοντέρνας αστικής Αθήνας στο Μπενάκη
 • Το Λονδίνο υποδέχεται το 5ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου
 • …«Γιατί ανήκω εδώ»
 • Ένας ψηφιακός «Xenagos» στην υπηρεσία της Τέχνης
 • Στην Πειραιώς η θερμοκρασία πέφτει στους -20ºC!
 • «Δεν υπάρχει ανώτερο ή κατώτερο είδος μουσικής»
 • Αργυρά γενέθλια για τον πιο γοητευτικό πράκτορα
 • Η Ερμούπολη πλημμυρίζει… καρτούνς
 • Μίκης Θεοδωράκης: «Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι πολιτικοί μας υπήρξαν και είναι η καταστροφή της Ελλάδας»
 • Γλυκερία: «Η αφασία με φοβίζει, το δε βαριέσαι»
 • Το διαχρονικό «Μεγάλο μας Τσίρκο»
 • Γιάννης Σμαραγδής: «Δέκα Έλληνες σαν τον Βαρβάκη μπορούσαν να σώσουν τη χώρα»
 • Γιώργος Περρής: «Η διεθνής καριέρα δεν είναι ποτέ εύκολη»
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ντοκιμαντέρ και θα πάει και σε φεστιβάλ
 • Βουτιά στην αρχαιότητα με λύρα και έναν αυλό
 • Ο δρόμος γεννάει κριτική σκέψη με ένα πινέλο και πολύ χρώμα
 • Γιάννης Κότσιρας «Δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση»
 • «Αισχύλεια 2012» με την αίγλη του παρελθόντος
 • Μαρία Φαραντούρη: «Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα πάθουμε τέτοιο στραπάτσο»
 • Θανάσης Βούτσας: «Ο κόσμος έχει ανάγκη να ξέρει τι του ξημερώνει αύριο»
 • Ευαγγελία Μουμούρη: “Nιώθω ευλογημένη που κάνω αυτή τη δουλειά”
 • Tonino Carotone: «Αυτό που μου αρέσει στους Έλληνες είναι ότι σε κοιτάνε στα μάτια»
 • Γιάννης Κακλέας: «Στον Καιάδα όλοι οι ανάξιοι πολιτικοί»
 • Μάριος Φραγκούλης: «Πρέπει να μπούνε πιο πολλοί και πιο ικανοί άνθρωποι στο χώρο του πολιτισμού»

Έλληνες μεταναστεύουν στη γειτονική χώρα για μια θέση εργασίας και ένα καλύτερο αύριο

Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012   

της ΣΤΑΥΡΙΑΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗ

Με πολλές αμφιβολίες και περίσσιο δισταγμό, άνεργοι συμπατριώτες μας -κυρίως από τον τουριστικό και οικοδομικό κλάδο- παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να αναζητήσουν μια θέση εργασίας στη γειτονική Αλβανία, κάνοντας πραγματικότητα αυτό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φάνταζε μόνο ως αστείο: Έλληνας εργαζόμενος σε Αλβανό εργοδότη!
 
Από αφεντικά… υπάλληλοι των Αλβανών, ή από την Ελούντα στους Άγιους Σαράντα

 

Όταν πριν από περίπου έναν χρόνο ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Εντμόντ Χατζινάστο, δήλωνε στην εφημερίδα «Gazeta», μία από τις μεγαλύτερες της γειτονικής χώρας, την προθυμία του να «βοηθήσει οικονομικά τους Έλληνες μετανάστες στην αναπτυσσόμενη Μεγάλη Αλβανία», είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, με τους περισσότερους Έλληνες να εκλαμβάνουν το σχόλιο ως υπέρτατη προσβολή και πρόκληση.

Σήμερα, με την ανεργία να σαρώνει τα ιστορικά υψηλά στη χώρα μας και τους μισθούς σε ελεύθερη πτώση, ο αριθμός των Έλληνες που μετακομίζουν στη γειτονική χώρα για να αναλάβουν ρόλο υπαλλήλου σε κάποια αλβανική επιχείρηση δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος.

 

«Οι εργοδότες εδώ έχουν απολέσει κάθε έννοια σεβασμού προς τον εργαζόμενο. Ο εκβιασμός είναι συνήθης πρακτική. Υπαινίσσονται σαφέστατα ότι σε απολύουν και παίρνουν τον επόμενο», λέει ο Παναγιώτης Προύτζος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), που συμπληρώνει πως «πολύ σύντομα οι εργαζόμενοι του κλάδου θα βρεθούν να μην παίρνουν ούτε επίδομα ανεργίας αν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε τον νέο νόμο».

Ήδη εκατοντάδες άνεργοι συμπατριώτες μας, κυρίως από τον τουριστικό τομέα, έχουν διασχίσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα με προορισμό κάποια αλβανική πόλη και πολλαπλάσιοι βρίσκονται σε διερευνητικό στάδιο.

Ένας εκ των πολλών, ο Κρητικός αρχιμάγειρας Δημήτρης Βρεττός, που ήδη μετρά 5μηνη θητεία σε αλβανικό ξενοδοχείο. «Όλη μου τη ζωή δούλευα σε ξενοδοχεία στην Κρήτη, αλλά πέρυσι τον Νοέμβριο αποφάσισα να πάω στους Άγιους Σαράντα. Έμεινα έως τον Μάρτιο και στο τέλος του μήνα σχεδιάζω να ξαναπάω, αν καταφέρω να κλείσω νέα συμφωνία», λέει στην «Ε» ο κ. Βρεττός.

Πρώην πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού στα Χανιά, με βαθιά γνώση του κλάδου τις τελευταίες δεκαετίες, παρομοιάζει τους Αγίους Σαράντα με τη Σαντορίνη του 1980. «Μιλάμε για φοβερή τουριστική ανάπτυξη, άναρχη βέβαια, όπως ήταν και στα ελληνικά θέρετρα την περίοδο εκείνη», λέει ο κ. Βρεττός, που επισημαίνει πως το μεγάλο πρόβλημα της Αλβανίας είναι ότι δεν διαθέτει στελέχη και εξειδικευμένο προσωπικό. «Στην Αλβανία δεν υπάρχουν τα ΤΕΙ που έχουμε στην Ελλάδα των τουριστικών επαγγελμάτων, γι’ αυτό προκύπτει και το πρόβλημα της έλλειψης στελεχών. Στην Ελλάδα, πάλι, έχουμε και περίσσευμα τώρα», σχολιάζει.

 

Πληρώνουν αδρά

Άμεση συνέπεια της έλλειψης στελεχών το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών στην γειτονική χώρα, όπως περιγράφεται από Έλληνες που το διαπίστωσαν από πρώτο χέρι. «Πέρα από τον διευθυντή του ξενοδοχείου που δούλεψα, που ήταν Ιταλός, και εμένα, οι υπόλοιποι, που ήταν Αλβανοί εργαζόμενοι, δεν ήξεραν τη δουλειά», λέει ενδεικτικά ο κ. Βρεττός, για να αιτιολογήσει το γεγονός ότι «οι Αλβανοί επιχειρηματίες πληρώνουν αδρά, δεν έχουν πρόβλημα, αρκεί να βρουν κάποιον που να ξέρει τη δουλειά».

Όταν, λοιπόν, πέρυσι τον χειμώνα ανέκυψε η ευκαιρία να αναλάβει διευθυντική θέση στο συγκρότημα «Κομπλέξι Κελιάνι» στους Αγίους Σαράντα, ο αρχιμάγειρας δεν άργησε να πάρει την απόφαση. «Στην Αλβανία ένας καλός μισθός για τέτοια θέση είναι γύρω στα 2.800 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα ο αντίστοιχος σημερινός είναι κάπου στα 1.300, αν καταφέρεις να κλείσεις μια καλή συμφωνία, γιατί μπορεί να είναι και λιγότερα», σχολιάζει ο ίδιος.

Φυσικά οι… αστρονομικές απολαβές, ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα σήμερα, είναι άπιαστο όνειρο για το εγχώριο εργατικό δυναμικό της γειτονικής χώρας, που καταβάλλει μόλις 150 ευρώ μηνιαίο μισθό στους Αλβανούς εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού.

«Όλα τα στελέχη που γνώρισα από την Ελλάδα βγάζουν τρελά λεφτά στην Αλβανία, 3.000-4.000 ευρώ, μισθούς τεράστιους για τα εκεί δεδομένα», επισημαίνει ο κ. Βρεττός, που συμπληρώνει πως αυτό εξηγείται, γιατί «υπάρχει πολύ μαύρο χρήμα στην Αλβανία. Για παράδειγμα διοργανώναμε βραδιές με Έλληνες κλαρινίστες και οι Αλβανοί που έμπαιναν να χορέψουν τους μοίραζαν 500ευρα στο τσιμπιδάκι της παρτιτούρας. Όταν το είδα, έμεινα άφωνος, πράγματα που εδώ τα βλέπαμε τη δεκαετία του ’90 και πάλι όχι με τέτοια ποσά».

 

«Μας έχουν θεούς»

Οι χαοτικές μισθολογικές διαφορές μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών εργαζομένων στις ίδιες επιχειρήσεις, που θα περίμενε κανείς να προκαλούν αισθήματα φθόνου προς τους συμπατριώτες μας, δεν φαίνεται να παίζουν τον παραμικρό ρόλο. Όπως περιγράφει στην «Ε» ο αρχιμάγειρας Δημήτρης Βρεττός, «το κλίμα που συνάντησα ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που περίμενα. Από τη μία οι Αλβανοί εργοδότες μάς έχουν θεούς, γιατί ξέρουν ότι είμαστε έντιμοι, και από την άλλη οι Αλβανοί εργαζόμενοι μάς θεωρούν τους καλύτερους προϊσταμένους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο ξενοδοχείο όπου απασχολήθηκε ο σεφ, οι επιχειρηματίες ήταν πολύ αυστηροί στο θέμα των υπαλλήλων, με ρητή οδηγία «να μην πιάνουν χρήματα στα χέρια τους οι Αλβανοί εργαζόμενοι».

«Μεταξύ τους δεν έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον», λέει ο κ. Βρεττός και συμπληρώνει πως «γι’ αυτό οι Αλβανοί που δούλεψαν στην Ελλάδα, ό,τι κι αν έχουν τραβήξει, μας θεωρούν τους καλύτερους εργοδότες. Δεν θέλουν τους δικούς τους. Όταν βλέπουν Έλληνες, τους κάνουν τεμενάδες. Εγώ περίμενα ότι οι Αλβανοί που έχουν δουλέψει εδώ, τώρα θα θέλουν να πάρουν το αίμα τους πίσω, αλλά όσοι έχουν γυρίσει στην Αλβανία είναι απογοητευμένοι».

 

ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

 

Τι Τρίκαλα, τι Τίρανα!

 

Την επιθυμία τους να μείνει κρυφό στο πλαίσιο της οικογένειας προτάσσει η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, Ντίνα Δήμα, όταν αναφέρεται στους συντοπίτες της που έχουν μεταναστεύσει στην Αλβανία.

«Νιώθουν ντροπιασμένοι που κάποτε ήταν τα αφεντικά και είχαν Αλβανούς στη δούλεψή τους και τώρα αναγκάζονται να πάνε “δούλοι” στους Αλβανούς», λέει χαρακτηριστικά. Μόνο που, τελικά, στο δίλημμα αξιοπρέπεια ή μεροκάματο, η ζυγαριά γέρνει προς το μεροκάματο.

«Τον τελευταίο μήνα έφυγαν οι πρώτοι Τρικαλινοί για Αλβανία. Περίπου 40 οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, χειριστές μηχανημάτων…», λέει η κυρία Δήμα, που εκτιμά την ανεργία στην πόλη της, στον κλάδο των ακινήτων, ανέρχεται στο ασύλληπτο 70%!

 

Μετανάστης στο Ελ Μπασάν

Το μειονέκτημα της ανασφάλιστης εργασίας, εξαιρετικά διαδεδομένο στη γειτονική χώρα, δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για τον 42χρονο Αποστόλη, χειριστή γκρέιντερ από τα Τρίκαλα. Ύστερα από δύο χρόνια βασανιστικής ανεργίας, στις αρχές του Σεπτέμβρη και έπειτα από πρόταση συναδέλφου του Έλληνα που δούλευε ήδη στα Τίρανα, έφθασε στο Ελ Μπασάν, μια περιοχή λίγο έξω από την αλβανική πρωτεύουσα.

«Είχε πολλές αμφιβολίες προτού πάει και ακόμα έχει», λέει η σύζυγός του Αναστασία και συμπληρώνει πως αν έβρισκε δουλειά στον τόπο του θα γύριζε αμέσως.

Με το 25% της αλβανικής οικονομίας να στηρίζεται σε ελληνικές επενδύσεις, η περίπτωση του 42χρονου Τρικαλινού, που εργάζεται σε ελληνική εταιρεία στην Αλβανία, δεν αποτελεί εξαίρεση. «Φτιάχνουν δρόμους και σήραγγες», λέει η σύζυγός του, που δεν κρύβει την ανησυχία της, καθώς, όπως περιγράφει, «οι συνθήκες ζωής εκεί δεν είναι σαν μιας ευρωπαϊκής χώρας. Οι Αλβανοί κυκλοφορούν με καλάσνικοφ και καραμπίνες. Και εκεί που δουλεύει πόσες φορές έχει τύχει να τον απειλήσουν, γιατί δεν θέλουν να περάσει ο δρόμος από την περιοχή τους. Μια φορά τού έκαναν τη χειρονομία με το χέρι στο λαιμό, “θα σε σφάξω”. Ο άντρας μου πήρε τηλέφωνο την Αστυνομία, που έφτασε και τους συνέλαβε, για να συνεχίσει τη δουλειά. Συνέχεια, όμως, είναι με το φόβο».

Ωστόσο, ο μισθός, που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ, και η σκέψη της 19χρονης κόρης του, που αναγκάστηκε να δηλώσει σχολές μόνο στα Τρίκαλα για να μην επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό με το φοιτητικό ενοίκιο, κρατά τον 42χρονο Τρικαλινό στο γειτονικό Ελ Μπασάν. «Ευτυχώς είναι και άλλοι πολλοί Έλληνες που δουλεύουν μαζί του», σχολιάζει η σύζυγός του, η οποία περιμένει με λαχτάρα την επίσκεψή του το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

 

Οι Καρδιτσιώτες χτίζουν την Αλβανία

 

Προτίμηση σε Έλληνες εργαζομένους δείχνουν οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες με έδρα την Αλβανία, που προσλαμβάνουν Αλβανούς μόνο ως εργάτες. «Ούτως ή άλλως, οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες είναι ελληνικές», λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, Γιώργος Καπράνας, ο οποίος εξηγεί ότι «αφενός δεν υπάρχει εξειδικευμένο και επιστημονικό προσωπικό στην Αλβανία, αφετέρου δεν τους εμπιστεύονται τα αφεντικά».

Με την ανεργία στον κλάδο της οικοδομής στη θεσσαλική πόλη να ξεπερνά το 85%, δεν προκαλεί εντύπωση ότι «ο κόσμος φεύγει τρέχοντας όταν βρει δουλειά στην Αλβανία», όπως λέει ο κ. Καπράνας.

«Αν μείνουν εδώ, η μοναδική προοπτική είναι η ανεργία. Ενώ στην Αλβανία πληρώνονται καλά, με ελληνικά μεροκάματα, όχι αλβανικά. Όταν σου δίνεται τέτοια ευκαιρία, την αρπάζεις», σχολιάζει ο πρόεδρος.

Πολλές ευκαιρίες

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι Καρδιτσιώτες φεύγουν κατά κύματα προς τη γειτονική χώρα, καθώς είναι η περίοδος που έχουν ανοίξει τα τεχνικά έργα στα Τίρανα και οι θέσεις εργασίας είναι άφθονες.

«Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι δουλεύουν χωρίς ασφάλιση», λέει ο κ. Καπράνας, συμπληρώνοντας πως οι Έλληνες εκεί «χτυπάνε 12ωρα και δύο σαββατοκύριακα τον μήνα. Αλλά οι μισθοί για το εξειδικευμένο προσωπικό φθάνουν στα 2.500-3.000 ευρώ, ενώ για μηχανικούς ή τοπογράφους μπορεί και στα 5.000 ευρώ».

Με δεδομένο ότι στη χώρα μας οι αντίστοιχες απολαβές δεν θα ξεπερνούσαν τα 1.500 ευρώ, το γεγονός ότι «πολλοί Καρδιτσιώτες, όλων των ηλικιών, ψάχνονται να φύγουν για Αλβανία, να κάνουν ένα μεροκάματο για να ξανασταθούν λίγο στα πόδια τους», όπως λέει ο πρόεδρος, «είναι απολύτως κατανοητό».

 

Share


ΔΙΕΘΝΗ

 1. Παίρνουν «φωτιά» οι εκλογές στις ΗΠΑ

 2. Άφεση αμαρτιών

 3. Τα μεθοριακά περιστατικά κινδυνεύουν να μετεξελιχθούν σε πόλεμο

 4. Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας στους δρόμους της Μαδρίτης. Διαδηλώσεις σε άλλες 56 ισπανικές πόλεις

 5. Νικητής ο Τσάβες, η αριστερά της Λατινικής Αμερικής χαιρετίζει την επανεκλογή του

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 1. «Πότες» και… θεριακλήδες οι Έλληνες μαθητές


 2. Απόπειρα ληστείας σε σταθμό του μετρό, δύο τραυματίες
 3. Απαγορεύονται για αύριο συγκεντρώσεις και πορείες στις περιοχές που θα κινηθεί η Άγκ. Μέρκελ.

 4. Ελεύθεροι με ρητή δικάσιμο οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ

 5. Προσαγωγές εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου