Ο απωλεσθείς Παράδεισος

Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012   

του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

Ποιο κράτος θα πληρώσει όλους αυτούς που ζούσαν με υποσχέσεις; Ποια οικονομία θα συντηρήσει τον κρατικοδίαιτο στρατό που φτιάξανε;
 

Τα γεγονότα στο Πεντάγωνο σε λίγες ώρες μπορεί και να ξεχαστούν, αυτό όμως που μένει περισσότερο απ’ ο,τιδήποτε άλλο είναι η διαπίστωση ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού συνεχίζει να πιστεύει πως για όλα μπορεί να πληρώνει το κράτος.

Να πληρώσει το κράτος (δηλαδή οι φορολογούμενοι) ζητούν και οι απλήρωτοι και προδομένοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων. Κάποιοι εδώ και χρόνια τους έχουν πείσει ότι το κράτος θα τους λύσει τα προβλήματά τους. Ούτε οι Γερμανοί μέτοχοι ούτε ο Λιβανέζος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων. Άλλωστε είχαν διοριστεί όταν τα ναυπηγεία ήταν κρατικά.

Αυτό που αφήνει πίσω της η τριακονταετία της μεταπολίτευσης, είναι το παραμύθι για το κράτος που φροντίζει τον λαό, για το κράτος που έχει χρήματα για όλους και για όλα.

Επί σειρά ετών, κάθε Οκτώβριο ζούσαμε μεγάλες διαδηλώσεις, το βασικό σύνθημα των οποίων ήταν «να πληρώσει το κράτος» δηλαδή οι φορολογούμενοι. Κι αυτό ενώ κάθε χρόνο (κάθε Μάιο) διαβάζαμε ότι φόρους πληρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Κανείς απ’ αυτούς που σήμερα αναλύουν το Μνημόνιο, δεν φρόντισε τότε να αντισταθεί στον παραλογισμό.

Το αίτημα να πληρώσει το κράτος δεν ήταν απλά οικονομικό. Ήταν καθεστηκυία αντίληψη, την οποία βεβαίως επικροτούσε η πολιτική ηγεσία, η κομματική και η κρατική νομενκλατούρα. Οι ηγεσίες είχαν τους λόγους τους. Έτσι διοίκησαν, έτσι ΑΥΤΟΙ πέρασαν καλά. Αφήνοντας όμως πίσω τους συντρίμμια και μια χώρα χρεοκοπημένη.

Αφήνοντας πάνω απ’ όλα την ψευδαίσθηση για αιώνια ευημερία.

Τώρα όμως το μεγάλο αυτό ψέμα αποκαλύφθηκε. Ενάμισι εκατομμύριο είναι οι άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτοί δεν έχουν πια να πληρώσουν ούτε φόρους ούτε εισφορές. Οι επενδύσεις δεν έρχονται, οι έχοντες βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό μαζί με τις εταιρείες τους. Οι αγορές δεν μας δανείζουν. Ποιο κράτος θα πληρώσει όλους αυτούς που ζούσαν με υποσχέσεις; Ποια οικονομία θα συντηρήσει τον κρατικοδίαιτο στρατό που φτιάξανε;

Χειρότερο και από τη χρεοκοπία, είναι η ψευδαίσθηση ότι ζούσαμε σε «παράδεισο» και μάλιστα ότι αυτός υπάρχει ακόμα.

 

 

Share


ΔΙΕΘΝΗ

  1. Οι τουρκικές αρχές υποχρέωσαν να προσγειωθεί αρμενικό αεροπλάνο

  2. Το 2014 το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

  3. Πορτογαλία: Προϋπολογισμός εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για το 2013

  4. Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το εκπληκτικό άλμα του Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ

  5. «Πόλεμος»… αερίων ΗΠΑ – Ρωσίας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

  1. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες

  2. Βελτιωμένη η υγεία του Ι. Τραγάκη

  3. Απόδραση κρατούμενου από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων

  4. Εντοπίστηκε ανήλικη που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.