«Θερμή» υποδοχή στη Μέρκελ

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012   

Ο αντιγερμανισμός εξελίσσεται σε πολιτική στάση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό πηγάζει από την τιμωρητική πολιτική του Βερολίνου έναντι των χωρών με υψηλό χρέος
 
Τι φοβάται το Βερολίνο για την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα

 

Μείζον πολιτικό γεγονός, που συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον, συνιστά η αυριανή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, όπως καταδεικνύουν δεκάδες δηλώσεις Ελλήνων και Γερμανών αξιωματούχων, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, σχόλια, ακόμη και υποδείξεις προς τη Γερμανίδα καγκελάριο για το πώς πρέπει να χειριστεί τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Πίσω από τις υποδείξεις, αλλά και τους φόβους πολλών -κυρίως Γερμανών- για το τι θα συναντήσει η κυρία Μέρκελ στην Αθήνα κρύβεται η ανησυχία αρκετών στο Βερολίνο για το κλίμα «θερμής» υποδοχής που της ετοιμάζουν κόμματα και συνδικαλιστές. Αν στο Βερολίνο δεν είναι καλά ενημερωμένοι για το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, αξίζει να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Πρώτον, ότι ο ελληνικός λαός θεωρεί απολύτως λανθασμένη την πολιτική της Τρόικας που κατά κύριο λόγο εκπορεύεται από το Βερολίνο. Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι η γερμανική πολιτική αποσκοπεί στην πλήρη κυριαρχία, στον πολιτικό έλεγχο της Ελλάδας από τη Γερμανία και τη λεηλασία του πλούτου της προς όφελος των μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων. Καλώς ή κακώς ο ελληνικός λαός αισθάνεται προσβεβλημένος από τις διαρκείς επιθέσεις Γερμανών πολιτικών και του γερμανικού Τύπου που εδώ και τρία χρόνια σχεδόν χρησιμοποιούν απαξιωτικές εκφράσεις για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν συνέβη ποτέ έναντι του ιταλικού ή του ισπανικού λαού.

Δεύτερον. Η Γερμανία επί τρία χρόνια σχεδόν απειλεί και εκβιάζει με χρεοκοπία την Ελλάδα, απειλεί τη χώρα μας με εκδίωξη από την Ευρωζώνη, απαιτεί την ψήφιση νόμων με συνοπτικές διαδικασίες -κάτι που η ίδια δεν κάνει ποτέ στο γερμανικό Κοινοβούλιο- και υπό αυθαίρετη χρήση της ισχύος της οδηγεί την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό περιθώριο και σε ανθρωπιστική κρίση, ενώ παράλληλα κερδίζει και δισεκατομμύρια.

Τρίτον. Δεν είναι μόνο οι Έλληνες που αντιδρούν. Αυτό που αρκετοί στο Βερολίνο δεν κατανοούν είναι ότι ο αντιγερμανισμός εξελίσσεται σε πολιτική στάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ακριβώς, για διαφορετικούς βέβαια λόγους, αναπτύχθηκε ο αντιαμερικανισμός.

Νέα πραγματικότητα

Πίσω από τις καταγγελίες του λαϊκισμού και του εθνικισμού από Έλληνες και Γερμανούς πολιτικούς δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα, που καλό είναι να μελετηθεί σε βάθος. Οι καταγγελίες είναι εύκολες, η μελέτη είναι δύσκολη. Ο παλιός φόβος των διπλωματών ότι δεν πρέπει να γερμανοποιηθεί η Ευρώπη γίνεται πραγματικότητα. Η τιμωρητική πολιτική του Βερολίνου έναντι χωρών με ελλείμματα και χρέος δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα δημιουργήσει περισσότερα. Η φτώχεια και η εξαθλίωση ευνοούν τον φασισμό και η Ελλάδα απειλείται σήμερα από τη Χρυσή Αυγή που είναι γέννημα της κρίσης. Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά σε πολλές χώρες της Ευρώπης αναπτύσσονται ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κινήματα. Και γι’ αυτά ευθύνη έχει και το Βερολίνο.

Η Γερμανία έχει σχέδιο για τον εαυτό της, αλλά όχι για την Ευρώπη, λένε οι καλά γνωρίζοντες. Μια χώρα μπορεί να γίνει ισχυρή, αλλά για να εδραιώσει την ισχύ της πρέπει να πείσει και όχι να επιβληθεί. Η Γερμανία δεν προσπαθεί να πείσει τους εταίρους της στην Ε.Ε. Προσπαθεί να επιβληθεί και αυτό ξυπνά εφιαλτικές μνήμες.

Αν η κυρία Μέρκελ θέλει να μας πείσει για την πολιτική που ακολουθεί, θα την ακούσουμε ευχαρίστως. Αν προσπαθήσει να μας επιβληθεί και πάλι, διατηρούμε το δικαίωμα να εναντιωθούμε στην πολιτική της και να διαδηλώσουμε ειρηνικά το δικό μας δίκαιο. Ο νέος αντιγερμανισμός δεν είναι φόβος, είναι ιδέα. Και στη Γερμανία πρέπει να ξέρουν ότι στον φοβισμένο μπορείς να επιβληθείς. Στις ιδέες του ποτέ.

Share