Είδε “φως” αλλά δεν μας φώτισε η Μέρκελ

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012   

Newsroom

 

Χωρίς την “καθοριστική” δήλωση την οποία πολλοί περίμεναν ή καλλιεργούσαν το κλίμα ότι θα υπάρξει, κύλησε η συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετά την συνάντησή τους στο Μαξίμου.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι “βλέπει φως στο τούνελ” της ελληνικής κρίσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη αλλά κατά τα άλλα περιορίστηκε σε …ευχές: “Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο δρόμος που ακολουθούμε μας οδηγεί να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας”.

 

Αντί της πολιτικής παρέμβασης που θα επιτάχυνε τις εξελίξεις σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις, η Αγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι οι προϋποθέσεις για την παραμονή στην ευρωζώνη προκύπτουν μέσα από την αξιολόγηση της Τρόικας λέγοντας: “πιέζουμε και οφείλουμε να λύσουμε το πρόβλημα. 

Απαντώντας σεερώτηση για τον χρόνο εκταμίευση της δόσης είπεε ότι “το να δουλεύει κανείς σε βάθος είναι πιο σημαντικό από το να είναι γρήγορος. Πιέζουμε τα πράγματα αλλά θα πρέπει να ανακτηθεί η αξιοπιστία”.

 

Η κ. Μέρκελ είπε ακόμη ότι “η περίοδος που βιώνει η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη κυρίως για τους ανθρώπους της, ζητούνται πάρα πολλά. Έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου και παρά το γεγονός ότι η πορεία είναι δύσκολη αξίζει να την ολοκληρώσει η Ελλάδα. Κοινό μας συμφέρον είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και να δείξουμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας. Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα. Επίσης θα δώσουμε ώθηση στα διμερή θέματα και θα ενισχύσουμε την διμερή συνεργασία στην Task Force και με τον (ομοσπονδιακό υφυπουργό Εργασίας) κ. Φούχτελ”.

 

Η κ. Μέρκελ μίλησε και για την ανάγκη της ανάπτυξης: “Παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, θα στηρίξουμε ότι είναι αναγκαίο για να πάρει η Ελλάδα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων”. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα δήλωσε η καγκελάριος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “το έλλειμμα το 2009 ήταν στο 10% και τώρα έχει μειωθεί στο 2%. Έχουμε ένα κοινό νόμισμα, το 60% των εξαγωγών της Γερμανίας είναι στην Ευρώπη και το 40% στην ευρωζώνη. Αν ένας δεν είναι καλά, δεν είναι κανείς καλά. Η πορεία είναι πολύ σκληρή αλλά οδηγεί σε επιτυχία. Δεν έχουν επιτευχθεί όλα αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Η έκθεση της Τρόικας θα δοθεί στις επόμενες ημέρες, πιέζουμε κι εμείς, οφείλουμε να λύσουμε τα προβλήματα. Η αξιοπιστία ανακτάται μόνο μέσω της επίλυσης των προβλημάτων”.

 

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον σκοπό της επίσκεψής της είπε: “Είμαι εδώ για να δω καλύτερα τι γίνεται στην Ελλάδα, να κατανοήσω αυτά που συμβαίνουν και να αποκτήσω εποπτεία και βαθειά γνώση των πραγμάτων και να συμβάλλω να βρούμε λύση”.

 

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, δήλωσε ότι “η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και θα ξεπεράσει την κρίση. Προϋπόθεση είναι να βγούμε από την ύφεση και την ανεργία. Αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο ελληνικός λαός ματώνει αλλά έχει αποφασίσει να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα. Δεν ζητάμε χρήματα ή χάρη αλλά την ευκαιρία να σταθούμε στα πόδια μας. Η κ. Μέρκελ έδειξε απόλυτη κατανόηση και σεβασμό και τόνισε ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί και η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα το αποδεικνύει. Συζητήσαμε πρακτικούς τρόπους συνεργασίας ιδιαίτερα σε τομείς όπως η Υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί από την γερμανική τεχνολογία και τεχνογνωσία. Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την απόφαση να βοηθήσει την Ελλάδα. Σε σύντομο χρόνο η επιτυχία της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης. Όσοι πόνταραν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και η ΕΕ θα πληγεί, θα χάσουν το στοίχημα. Οι Έλληνες έχουν περηφάνια, φιλότιμο. Υποδεχθήκαμε μία φίλη και ανοίγουμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών”.

 

Επίσης, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “εχθρό της χώρας την ύφεση” και τόνισε ότι “αυτό που ζητάμε είναι το δικαίωμα με τις θυσίες να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή”. Πρόσθεσε ότι “ολόκληρος ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις προσπάθειες και τον αγώνα που κάνουμε να τερματιστεί αυτή η κατάσταση. Θεωρώ δεδομένο ότι όλη η ΕΕ, ενωμένη κάτω από το ευρώ, θα θελήσει να βοηθήσει την Ελλάδα και αναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων που υποφέρουν”.

 

Για την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην χώρα μας ανέφερε ότι “σπάμε την διεθνή απομόνωση που υπήρχε λόγω και δικών μας λαθών. Η προσπάθεια είναι συνεχής πέρα και πάνω από τα χρονοδιαγράμματα. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει”.

Share