Η Μέρκελ και οι… άλλοι

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012   

του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

Αυτοί που θέλουν να μας σώσουν, θέλουν και να μην αλλάξουν τα αίτια που μας έφεραν στη χρεοκοπία
 

Θα κάνουν λάθος οι κυβερνώντες αν εκλάβουν τη σημερινή διαδήλωση με αφορμή την έλευση της κυρίας Μέρκελ μόνο ως αντίδραση στην πολιτική του Βερολίνου και γενικώς της Ε.Ε. Είναι και έκφραση αντίδρασης κατά της πολιτικής που εφαρμόζει εδώ και χρόνια το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έρχεται αυτόκλητη. Έρχεται επειδή της δόθηκε η δυνατότητα λόγω της υπογραφής του Μνημονίου, κυρίως, δε, λόγω της εγκληματικής πολιτικής των προηγούμενων ετών που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Η γερμανική οικονομική ελίτ κέρδιζε και κέρδισε πολλά (και) από την Ελλάδα, με μεγάλες συμφωνίες. Αυτός ήταν ο λόγος που συμφώνησε για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, χωρίς πολλούς ελέγχους και πολλές ενστάσεις. (Άλλωστε τη δημιουργική λογιστική τη χρησιμοποίησαν σχεδόν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.) Σήμερα το Βερολίνο αξιοποιεί την κρίση χρέους για να εδραιώσει την πολιτική και οικονομική του κυριαρχία στον ευρωπαϊκό Νότο με όρους υποταγής.

Όμως και σήμερα η κύρια ευθύνη ανήκει στην ελληνική πολιτική ηγεσία. Και η βασική ευθύνη της κυβέρνησης -και γενικώς των πολιτικών- είναι να εφαρμοστούν πολιτικές που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την κυρία Μέρκελ αφορούν πρωτίστως αυτούς. Εμάς μας ενδιαφέρει η αλλαγή του κοινωνικού κράτους για να ξανασταθεί στα πόδια του, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η αλλαγή των γραπτών και άγραφων νόμων, στους οποίους βασίζεται η Δημόσια Διοίκηση. Οι Έλληνες πολίτες θέλουν να δουν, επιτέλους, το πρώτο βήμα προς την περίφημη ανάπτυξη. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι κυβερνώντες περιμένουν και πάλι χρήματα από την Ευρώπη (Τράπεζα Επενδύσεων κ.λπ.), αντί να βρουν τρόπους να γίνουν επενδύσεις πρώτα από Έλληνες και μετά και από ξένους. Μπορεί να συλλαμβάνουν τον Φωτόπουλο για τις δυναμικές αντιδράσεις του, αλλά και το πολιτικό προσωπικό δεν επιθυμεί να διαλυθεί το πελατειακό κράτος. Και αυτή είναι η τεράστια αντίφαση. Αυτοί που θέλουν να μας σώσουν, θέλουν να μην αλλάξουν τα αίτια που μας έφεραν στη χρεοκοπία.

Εκτός από τη διαμαρτυρία κατά της Μέρκελ, υπάρχει και η οργή για τους δικούς μας πολιτικούς. Ας μην το ξεχνούν.

Share