Λίστα gate

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012   

Π. ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ

Το γνήσιο CD ζητούν οι εισαγγελείς από τον Γ. Στουρνάρα
 
Οι εισαγγελικές Αρχές προσπαθούν να διασφαλίσουν το γεγονός ότι τα στοιχεία που περιείχε το cd δεν αλλοιώθηκαν κατά τη διαδρομή Βενιζέλος – Μαξίμου – ΣΔΟΕ

 

Η λίστα Λαγκάρντ εξελίσσεται σε μια πολύ σοβαρή υπόθεση σε βάρος του πολιτικού συστήματος, πρωτίστως, βεβαίως, για τον Ευάγγ. Βενιζέλο και τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Το θέμα δεν απασχολεί μόνο τη Βουλή και το ΣΔΟΕ αλλά και τους οικονομικούς εισαγγελείς, που ζητούν τη ΓΝΗΣΙΑ ΛΙΣΤΑ. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούν τη λίστα όπως δόθηκε σε κλειδωμένο CDαπό την κυρία Λαγκάρντ -υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, τότε- στον ομόλογο της Γ. Παπακωνσταντίνου. Και αυτό γιατί τα αντίγραφα σε flashπου κυκλοφόρησαν στη συνέχεια μπορεί και να έχουν αλλοιωθεί. Ο κ. Βενιζέλος καλείται πλέον να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή για μια υπόθεση που δεν θα κλείσει εύκολα.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς που διενεργούν ποινική προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσουν συγκεκριμένα αδικήματα τα οποία ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί, απέστειλαν, χθες, αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, με το οποίο αιτούνται να ζητηθεί εκ νέου το γνήσιο CD με τα ονόματα των περίπου 2.000 μεγαλοκαταθετών της τράπεζας HSBC της Ελβετίας. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αφήνει σαφείς υπόνοιες περί «επεξεργασίας» της λίστας από τα πρόσωπα τα οποία την κατείχαν. Ουσιαστικά, οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης δεν πείθονται από τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι το υλικό που του παραδόθηκε από το ΣΔΟΕ ήταν ανεπεξέργαστο. Όπως είναι φυσικό, οι εισαγγελικές Αρχές δεν δύνανται να είναι σίγουρες ότι το υλικό που τους παραδόθηκε μέσω της διαδρομής Βενιζέλος – Μαξίμου – ΣΔΟΕ δεν αλλοιώθηκε και δεν έφτασε παραποιημένο στα χέρια τους. 

Αμφισβητώντας, λοιπόν, τη γνησιότητα της λίστας που έχουν στα χέρια τους, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς αναφέρουν στο έγγραφό τους προς το υπουργείο Οικονομικών: «Επειδή κρίνεται αναγκαίο, επί τη βάσει των υφιστάμενων δεδομένων, να βεβαιωθεί το πραγματικό περιεχόμενο του παραδοθέντος από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών CD για λόγους πρακτικούς αλλά και αποφυγής των όσων αρνητικών θα σηματοδοτούσε για την περίπτωση η κίνηση της διαδικασίας παροχής δικαστικής συνδρομής, κρίνουμε σκόπιμο να προβεί η υπηρεσία σας στην επαναζήτηση του συγκεκριμένου CD και παρακαλούμε επί του τελευταίου τούτου να έχουμε σχετική θετική ή αρνητική ενημέρωση». 

Ακόμη, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, στο έγγραφό τους προς τον κ. Στουρνάρα, ζητούν να τους διαβιβάσει το CD που παραδόθηκε αρχικά από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, το συνοδευτικό έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών αλλά και τον αριθμό πρωτοκόλλου του υπουργείου Οικονομικών που έλαβε ως εισερχόμενο, πλέον, έγγραφο το ως άνω CD και το συνοδευτικό αυτού έγγραφο.

Σε διαφορετική περίπτωση, «απειλούν» ότι θα κινήσουν τη διαδικασία δικαστικής συνδρομής, προκειμένου να λάβουν το επίμαχο υλικό κατευθείαν από τις γαλλικές Αρχές.

Share