Δημόσιο διάλογο αναμένεται να πυροδοτήσει η επιλογή του νικητή του Νομπέλ Ειρήνης για το 2012

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012   

Newsroom

 

Η Επιτροπή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης ανακοινώνει σήμερα στις 12.00 (ώρα Ελλάδος) τον φετινό νικητή και οι γνωρίζοντες θεωρούν ως επικρατέστερους ανατολικοευρωπαίους αντιφρονούντες, την Ευρωπαϊκή Ένωση–όπως μετέδωσε πριν από λίγο ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Νορβηγίας– ή θρησκευτικούς ηγέτες που έχουν ως έργο τους την συμφιλίωση χριστιανών-μουσουλμάνων.

 

“Η τάση μακροπρόθεσμα είναι ότι ο κόσμος πράγματι γίνεται πιο ειρηνικός. Ωστόσο, (η επιλογή του νικητή) κάθε χρόνο παραμένει δύσκολη”, δήλωσε ο Γκέιρ Λούντεσταντ, επικεφαλής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Νομπέλ.

Ο νορβηγικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NRK, που θεωρείται ότι έχει έγκυρες πηγές, μετέδωσε ότι ο νικητής θα είναι η ΕΕ, ενώ σε προηγούμενο ρεπορτάζ του είχε μεταδώσει ότι για φέτος θα υπάρξει ένας και μόνο νικητής, σε αντίθεση με το 2011 που κέρδισαν το βραβείο τρεις γυναίκες. Πριν από λίγες ώρες, ο NRK ανέφερε ως πιθανούς νικητές–πλην της ΕΕ– ακτιβιστές στη Ρωσία, τη Λευκορωσία ή το Μεξικό.

“Το πιο εντυπωσιακό, τουλάχιστον από τη νορβηγική οπτική, θα ήταν να πάρει το βραβείο η ΕΕ”, είπε ο σχολιαστής του NRK Μάγκνους Μπέργκε.

Ο ίδιος είπε ότι μια πιθανή βράβευση της ΕΕ με το Νομπέλ Ειρήνης θα υπογράμμιζε τον ιστορικό της ρόλο ως προς την ένωση της ηπείρου μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο και θα έδινε μια ώθηση στις χώρες-μέλη της την ώρα που η ευρωζώνη πλήττεται από την κρίση χρέους.

Ωστόσο, επισημαίνει το Ρόιτερς, η βράβευση της ΕΕ θα ήταν αμφιλεγόμενη καθώς τα πέντε μέλη της επιτροπής επιλέγονται από το νορβηγικό κοινοβούλιο και η ίδια η Νορβηγία έχει δύο φορές ψηφίσει κατά της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Όλοι γνωρίζουμε πόσο διχασμένη είναι η Νορβηγία ως προς την ΕΕ και όλοι γνωρίζουμε ότι η Νορβηγία είναι διχασμένη και στο θέμα της Μέσης Ανατολής, πολύ διχασμένη. Αν αφήσεις εκτός την ΕΕ και τη Μέση Ανατολή, είναι πολύ εύκολο”, λέει ο Λούντεσταντ.

Από την πλευρά του ο Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν, επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης του Όσλο, δήλωσε ότι ένα βραβείο στην ΕΕ θα ήταν “πολύ αμφιλεγόμενο”. Ο ίδιος δήλωσε στον NRK ότι σίγουρα δεν αξίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση βραβείο για το 2012 καθώς δεν έχει επιτύχει την επίλυση των προβλημάτων που συσσωρεύονται στους κόλπους της.

 

ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ρόιτερς, μεταξύ των επικρατέστερων ρώσων υποψηφίων για Νομπέλ Ειρήνης είναι η Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, που θεωρείται η “γιαγιά” του ρωσικού κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Σβετλάνα Γκανουσκίνα και η οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα “Memorial” της οποία ηγείται, και ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού “Ηχώ της Μόσχας”.

Φέτος πολλαπλασιάστηκαν οι επικρίσεις για τη στάση της Ρωσίας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η κυβέρνηση κατέστειλε την ελευθερία του λόγου πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ορισμένα μέλη του μουσικού συγκροτήματος της πανκ Pussy Riot φυλακίστηκαν ύστερα από διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν κατά του σχεδόν επί 13 χρόνια προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα στον κεντρικό καθεδρικό ναό της Μόσχας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ρόιτερς, μια πιθανή βράβευση ρώσου με Νομπέλ Ειρήνης θα ήταν πολιτικά παρακινδυνευμένη καθώς η Νορβηγία έχει διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα και ο πρόεδρος της επιτροπής Θόρνμπγιορν Γιάγκλαντ είναι επίσης γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την κυριαρχία του νόμου στις 47 χώρες-μέλη του, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.

Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί έμμεσα το ζήτημα θα ήταν, κατά το Ρόιτερς, να απονεμηθεί το βραβείο στον φυλακισμένο αντικαθεστωτικό Αλες Μπελιάτσκι από τη Λευκορωσία, την στενή σύμμαχο της Ρωσίας, τιμώντας τον για τις προσπάθειές του κατά της τελευταίας δικτατορίας στην Ευρώπη.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Λευκορωσία τον περασμένο μήνα χαρακτηρίστηκαν από νοθεία, σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον είπε ότι οι εκλογές “διεξήχθησαν μέσα σε ένα κλίμα εκφοβισμού και καταστολής”.

Παρότι οι φιλο-δημοκρατικές εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης δημιούργησαν μια σειρά από υποψηφιότητες, τα πρόσφατα περιστατικά βίας και οι αναταραχές στις χώρες αυτές κατέστησαν δύσκολη την βράβευσή τους αφήνοντας έτσι ορισμένους θρησκευτικούς ηγέτες ως επικρατέστερους υποψηφίους.

Η εταιρεία στοιχημάτων Unibet ανέφερε ως επικρατέστερο νικητή την Μάγκι Γκόμπραν, χριστιανή κόπτη, εργαζόμενη σε οργάνωση αρωγής και επικεφαλής ανθρωπιστικής αποστολής για τα παιδιά στο Κάιρο, ενώ ανέφερε επίσης και τους νιγηριανούς θρησκευτικούς ηγέτες Τζον Ονεγιεκάν και Μοχάμεντ Σαάντ Αμπουμπακάρ, που συνέβαλαν φέτος στην εκτόνωση των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Η επιτροπή δέχτηκε φέτος 231 υποψηφιότητες, περιλαμβανομένων 43 οργανισμών. Συνήθως περιορίζει τη λίστα των υποψηφίων στα 25 με 35 ονόματα κατά την πρώτη της συνεδρίαση με αντικείμενο την εξέταση των υποψηφίων.

Άλλες εταιρείες στοιχημάτων εξέφρασαν την προτίμησή τους στην ηγέτιδα του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν Σίμα Σαμάρ και στον πρώην καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Τζιν Σαρπ, υπέρμαχο του κινήματος κατά της βίας.

 

Share