H «Καμόρα» του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτεται

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012   

Δύο φόνοι και μία αυτοκτονία -ή και φόνος που τον έκαναν να φαίνεται αυτοκτονία;- είναι ο συγκλονιστικός επίλογος (μάλλον επίλογος, αν δεν βγουν και άλλοι «λαγοί» στην πορεία των ανακρίσεων) των έργων και ημερών Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης ή και καθ’ όλη την πολιτική του πορεία.
 

Η όλη υπόθεση θυμίζει ασφαλώς κινηματογραφική ταινία με «νονούς», όπλα, διεθνείς συναλλαγές, θανάτους και άπειρα λεφτά. Και όλα με πρωταγωνιστή τον παρ’ ολίγον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωτοπαλίκαρο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η ιστορία των πυραύλων, των offshoreεταιρειών του Τσοχατζόπουλου και των συνεργατών του έχει καταγραφεί και επομένως παρέλκει να επαναλάβουμε χιλιογραμμένα συμπεράσματα για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα στην ελληνική πολιτική ιστορία. Όμως η βρωμερή αυτή υπόθεση, ακριβώς επειδή έχει ως πρωταγωνιστή ένα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος που παρέμεινε στην εξουσία περισσότερο από κάθε άλλο από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα, είναι αποκαλυπτική και για το ήθος του κόμματος αυτού.

Η παραμονή του επί τόσο καιρό στη διακυβέρνηση της χώρας είναι φυσικό να έχει διαποτίσει την ελληνική κοινωνία με το ήθος του κόμματος αυτού. Κοινώς το ΠΑΣΟΚ διάβρωσε την ελληνική κοινωνία και τα φαινόμενα διαφθοράς που εντοπίζονται σ’ αυτήν -με κύρια αποτελέσματα την έξαρση της παραοικονομίας και την αυθαιρεσία των πολιτών- πρέπει να αποδοθούν στα παραδείγματα που οι Σοσιαλιστές ηγήτορες έδωσαν στον λαό που κυβέρνησαν.

Από την κλαδική… δημοσιογράφων (πρωτοφανές φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία όσον αφορά τις σχέσεις της πολιτικής με την Τέταρτη Εξουσία), από την οποία προήλθαν στρατευμένοι χειροκροτητές με δημοσιογραφική ταυτότητα, έως τα «δωράκια» που αναγκάστηκε να καυτηριάσει και ο ίδιος ο Ανδρέας, τις βεβαιωθείσες μίζες και τα «μαύρα χρήματα» προς ενίσχυση του κόμματος, διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού κράτους, από το 1981 και μετά, στο οποίο η διαφθορά και η διαπλοκή κυριάρχησαν.

Και τώρα οι αυτοκτονίες απλώς ανασύρουν στη μνήμη τους φόνους που προηγήθηκαν. Και οι νέες συλλήψεις, επίσης, απλώς επιβεβαιώνουν πόσο βαθιά είχε φτάσει η σήψη στο κόμμα που εκμαύλισε έναν ολόκληρο λαό, τον οποίον και κατέστησε θύμα του λαϊκισμού του.

Το θλιβερό είναι ότι οι τακτικές Καμόρα, που όπως αποκαλύπτεται συνόδευσαν μία διακυβέρνηση, φαίνεται ότι αφορούν μία μόνο παρέα, τη στιγμή που στο γενικότερο «πάρτι» συμμετείχαν και άλλοι. Το να πληρώσουν τη νύφη οι ούτως ή άλλως συμμετέχοντες στην «Τσοχατζόπουλος και Σία» απλώς θα καλύψει τις πολιτικές ανηθικότητες ενός ευρύτερου κύκλου του πράσινου θιάσου. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ερευνηθούν και άλλες υποθέσεις σκανδάλων, με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ, όχι για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης. Αλλά διότι τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτά που διέσυραν τον πολιτικό κόσμο συλλήβδην. Και διότι, προκειμένου οι ένοχοι να καλύψουν τα δικά τους ανομήματα είχαν το θράσος να συκοφαντήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους για ανύπαρκτα σκάνδαλα, επιτείνοντας έτσι την οργή του κόσμου ακόμη και κατά αθώων πολιτικών.

 

Share