Η Τρόικα διαλύει την κυβέρνηση

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012   

Στα άκρα η διαπραγμάτευση για το πακέτο των μέτρων, με τις απαιτήσεις των δανειστών να προκαλούν την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης
 
Το ΔΝΤ σπρώχνει την Ελλάδα εκτός ευρώ

 

Η χθεσινοβραδινή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και η αδιάλλακτη στάση των δανειστών αναδεικνύουν τα ουσιαστικά προβλήματα του ελληνικού δράματος.

Πρώτον, το ΔΝΤ (άρα οι Αμερικανοί και οι νέες οικονομικές υπερδυνάμεις Κίνα κ.ά.) βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ευρωζώνη και το Βερολίνο για τον τρόπο που πρέπει πλέον να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους. Προκαλεί κρίση σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόβλημα, έτσι ώστε η Ελλάδα να βρεθεί ακόμα και εκτός ευρώ. Θα είναι η αρχή για να διαλυθεί η Ευρωζώνη.

Δεύτερον, οι βορειοευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να πιέζουν για την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας, κάτι που οδηγεί σε νέα ύφεση.

Τρίτον, οι χειρισμοί και της κυβέρνησης Σαμαρά δεν κάμπτουν την αδιαλλαξία των σκληρών εταίρων μας, παρά την αλλαγή ρητορικής, ειδικά από την πλευρά των Γερμανών.

 

Απειλή

 

Η απόφαση των Τροϊκανών να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση στα άκρα απειλεί την κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα διαχείρισης των απαιτήσεων των δανειστών μας, δεν υπάρχει πλειοψηφία η οποία θα μπορέσει να περάσει μέτρα όπως αυτό του κατώτατου μισθού 586 ευρώ εφ’ όρου ζωής ή των μαζικών απολύσεων εδώ και τώρα.

Αν επιμείνουν, ή η κυβέρνηση δεν θα περάσει τα μέτρα από τη Βουλή και αυτομάτως θα οδηγηθούμε σε διάλυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ή η Ε.Ε. δεν θα εγκρίνει τη δόση των 31 δισ. ευρώ.

Για τον Σαμαρά όπως και τον Στουρνάρα, η δόση των 31 δισ. ευρώ είναι το βασικό βήμα επιβίωσης. Πάνω και από αυτό είναι η απόφαση της Ε.Ε., η οποία θα σηματοδοτήσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Όμως, οι κρίσεις που προκαλούν εδώ και τρεις μήνες οι Τροϊκανοί δείχνουν ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν και την Ελλάδα εκτός ευρώ και τη διάλυση της Ευρωζώνης.

Φαίνεται συγχρόνως πως οι δεσμεύσεις που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Παπανδρέου – Βενιζέλου είναι η σιδερένια μπάλα με την οποία μας έχουν δέσει και από την οποία δεν μπορεί να απαλλαγεί καμία κυβέρνηση. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του Ιουλίου του 2011 περιλαμβάνει όλες αυτές τις δεσμεύσεις τις οποίες επικαλούνται σήμερα οι Τροϊκανοί (κατώτατος μισθός και απολύσεις). Το Μεσοπρόθεσμο -πέρα και από τα Μνημόνια- έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα ή έχει κάνει ακόμα πιο γερά τα δεσμά της Ελλάδας από τους δανειστές της.

Η δε κυβέρνηση Σαμαρά, από την ώρα που δεν προχώρησε στην επαναδιαπραγμάτευση, βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε νέους εκβιασμούς. 

Share
Διαβάστε επίσης 1. Η ΕΥΡΩΠΗ σήμερα

 2. Προσπάθησε να ανατινάξει την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ

 3. Διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη έχουν Μέρκελ και Ολάντ

 4. Οδομαχίες και πετροπόλεμος ΜΑΤ – κουκουλοφόρων

 5. Αντιδράσεις κομμάτων για το τραγικό συμβάν
Παραπολιτικά 1. ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ

 2. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 3. Αλληλεγγύη στον βαρύ χειμώνα

 4. Σενάρια ανασχηματισμού

 5. Ο γιαλός και ο ΣΥΡΙΖΑ

 6. Ισχυροί και αδύναμοι κρίκοι


ΔΙΕΘΝΗ


 1. Στη Λωρίδα της Γάζας ο Νόαμ Τσόμσκι
 2. Η ΕΥΡΩΠΗ σήμερα

 3. Προσπάθησε να ανατινάξει την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ

 4. Διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη έχουν Μέρκελ και Ολάντ


 5. Το twitter μπλόκαρε τα μηνύματα γερμανικής νεοναζιστικής οργάνωσης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 1. Οδομαχίες και πετροπόλεμος ΜΑΤ – κουκουλοφόρων

 2. Έπεσε νεκρός, μέσα στο πλήθος, 67χρονος ναυτεργάτης

 3. Βροντερό «παρών» στα χαρακώματα της λαϊκής οργής


 4. Θανάσιμος τραυματισμός 47χρονου στα μεταλλεία Βάβδου