Παίρνουν ληγμένα

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012   

του ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΗΡΗ

Επειδή κάποιοι παίρνουν ληγμένα, αυτό δεν σημαίνει ότι και όλοι οι άλλοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
 

Γιατί μόνο ληγμένα μπορεί να παίρνουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα επωφεληθούν οι καταναλωτές αν μπορούν να αγοράζουν προϊόντα που έχει παρέλθει η ημερομηνία κατανάλωσής τους, γιατί θα πωλούνται φθηνότερα.

Μα, αν η ημερομηνία λήξης των προϊόντων δεν είχε σημασία για την υγεία των καταναλωτών, τότε γιατί αναγράφεται στις συσκευασίες; Έτσι για πλάκα;

Αλλά και αν ακόμη πιστέψουμε τους κυβερνώντες μας, που τώρα επιτρέπουν να πωλούνται τα ληγμένα τρόφιμα ως μη επικίνδυνα, ποιος μπορεί να διασφαλίσει στους καταναλωτές ότι πράγματι θα πωλούνται φθηνότερα και πόσο;

Όσο και αν ακούγεται ως συνωμοσιολογικό, η αγορανομική απόφαση που επιτρέπει να πωλούνται τα ληγμένα τρόφιμα νόμιμα αποβλέπει και στο να συνηθίσουμε την εξαθλίωση. Να συνηθίσουμε ότι, πλέον, έως και ληγμένα θα τρώμε. Βέβαια, από τα ληγμένα κάποιοι θα κερδίζουν. Γιατί πλέον δεν θα πετιούνται στα σκουπίδια, αλλά θα πωλούνται έστω και φθηνότερα.

Και η νομιμοποίηση της κατανάλωσης των ληγμένων, βέβαια, έρχεται την ίδια ώρα που αποφασίζονται και άλλα παρόμοια μέτρα, πλήρους εξαθλίωσης και υποδούλωσης. Η επαναφορά της εξαήμερης εργασίας, η δραματική μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, η ευελιξία στην αγορά εργασίας χωρίς καμία ασφάλεια για τους εργαζομένους. Και από αυτές τις αποφάσεις, βέβαια, θα κερδίσουν κάποιοι. Οι λίγοι, όμως. Οι πολλοί θα τρώνε ληγμένα και θα εργάζονται κάτω από μεσαιωνικές συνθήκες.

Αυτή δεν είναι φιλελεύθερη κοινωνία. Είναι μια επιχείρηση επιστροφής στον Μεσαίωνα. Δεν θα στεφθεί με επιτυχία, όμως, γιατί απλά αυτοί που τη σχεδίασαν ή παίρνουν ληγμένα ή αγνοούν βασικές αρχές της Δημοκρατίας, της ισονομίας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Share
Παραπολιτικά  1. Ελλάδα: Τροπικό καταφύγιο για 100.300 offshore!

  2. Ο ανάρπαστος Αλ. Αλαβάνος

  3. ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

  4. ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ

  5. Ο Νίκος Σίμος «αδειάζει» τον Κώστα Σπυρόπουλο

  6. Αγνόησε την παρατήρηση