Τουλάχιστον 44 νεκροί από αεροπορική επιδρομή στην Μάαρετ αλ Νούμαν

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012   

Newsroom

 

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, από επιδρομή της συριακής πολεμικής αεροπορίας στην Μάαρετ αλ Νούμαν, μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, ανακοίνωσαν τα σωστικά συνεργεία.

   “Έχουμε απομακρύνει συνολικά 44 νεκρούς από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά”, δήλωσε ένα μέλος σωστικού συνεργείου.

 

   Βομβαρδιστικά της συριακής αεροπορίας, μεταξύ των οποίων Σουχόι, πετούσαν πάνω από την Μάαρετ αλ Νούμαν και την περιφέρειά της κατά τη διάρκεια όλου του πρωινού και έρριξαν τουλάχιστον 10 βόμβες στην πόλη αυτή και στα ανατολικά περίχωρά της, όπου αντικαθεστωτικοί πολιορκούν την στρατιωτική βάση του Ουάντι Ντάιφ. Αυτή εξακολουθεί να ελέγχεται από τον στρατό.

   Οι αντικαθεστωτικοί πήραν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες τον έλεγχο της Μάαρετ αλ Νούμαν, η οποία είναι μια στρατηγικής σημασίας πόλη καθώς βρίσκεται στην οδική αρτηρία που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, στην επαρχία Ιντλίμπ.

   Την ίδια ώρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει σε νεώτερη ανακοίνωσή του ότι οι άνθρωποι που έχασαν χθες τη ζωή τους από τη βία στη Συρία ανήλθαν σε 140. Από αυτούς 51 είναι πολίτες, 49 στρατιώτες και 40 αντάρτες, πρόσθεσε.

   Παράλληλα η μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz ανακοίνωσε σήμερα στηριζόμενη σε στοιχεία οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι οι αγνοούμενοι στη Συρία από την έναρξη της σύγκρουσης ανέρχονται σε 28.000 ως 80.000.

   “Είναι Σύροι που απήχθησαν στους δρόμους από τις υπηρεσίες ασφαλείας και παραστρατιωτικούς και φέρονται ως ‘αγνοούμενοι'”, σχολίασε η Άλις Τζέι, διευθυντικό στέλεχος της Avaaz.

   “Είτε πρόκειται για γυναίκες που κάνουν τα ψώνια τους σε μπακάλικα είτε για αγρότες που προμηθεύονταν καύσιμα, κανένας δεν είναι προστατευμένος. Πρόκειται για μια σκόπιμη στρατηγική για να τρομοκρατηθούν οι οικογένειες και οι κοινότητες”, πρόσθεσε.

   Σύμφωνα με την ίδια, “το να μην γνωρίζει κάποιος αν ο σύζυγός του ή το παιδί του ζει προκαλεί έναν τόσο μεγάλο φόβο που κάνει να σβήσει κάθε διάθεση αμφισβήτησης”.

   Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να “μιλήσει με μία φωνή” για την περίπτωση της Συρίας, ευχόμενη η απελπιστική κατάσταση να μην οδηγήσει σε μια “Σρεμπρένιτσα” στη χώρα αυτή.

   “Η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ απλά απελπιστική”, δήλωσε η Πιλάι. “Καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας να μιλήσει με μία φωνή. Αυτό έχει ουσιαστική σημασία για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα”, πρόσθεσε.

   Η ίδια επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές στη συριακή σύγκρουση έχουν διαπράξει εγκλήματα που “μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” και επικαλέστηκε τη χρήση βαρέων όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις για την καταστροφή “μεγάλων τμημάτων” πόλεων, κυρίως στην Χομς και στο Χαλέπι, και τη χρήση “από εξτρεμιστικές ομάδες της αντιπολίτευσης τεράστιων βομβών που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν αμάχους παράλληλα με τους στρατιωτικούς στόχους που πλήττουν”.

   “Οι μνήμες αυτού που συνέβη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα πρέπει να είναι αρκετά νωπές για να μας προειδοποιούν όλους για τον κίνδυνο να αφήσουμε τη Συρία να οδηγηθεί σε έναν ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο”, σημείωσε η Πιλάι.

   “Δεν χρειάζεται να υπάρξει κάτι τόσο δραστικό όσο η Σρεμπρένιτσα για να συγκλονιστεί ο κόσμος και να αναλάβει σοβαρή δράση για να σταματήσει αυτού του είδους την σύγκρουση”, σημείωσε η Πιλάι, αναφερόμενη στην σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995 στη Βοσνία.

   

Share