Η Χρυσή Αυγή διεμβολίζει τον πυρήνα της Ν.Δ.

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012   

Του Σπύρου Σουρμελίδη

 

Βαθιά αναποφάσιστο το 60% των πολιτών – Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,5%

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει προβάδισμα έναντι της Ν.Δ., αλλά η Χρυσή Αυγή διατηρεί σταθερά την τρίτη θέση, την ώρα που το 60% των πολιτών εμφανίζεται να μην έχει αποφασίσει ούτε ποιο κόμμα προτιμά ούτε καν αν θέλει να επιλέξει κάποιο κόμμα.

Όπως για ακόμη μία φορά φαίνεται από τη δημοσκόπηση της VPRC, η αβεβαιότητα παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Η απόσταση που κρατούν οι πολίτες από τα κόμματα, το κυρίαρχο στοιχείο που καθορίζει και ΘΑ καθορίσει και στο άμεσο μέλλον τις πολιτικές εξελίξεις.

Το 60% των πολιτών (αναποφάσιστοι, αποχή, δεν απαντώ) θεωρεί τα υπάρχοντα κόμματα κατεστημένο, μέρος του συστήματος. Και αυτό είναι το στοιχείο που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις. Η σταθερή άνοδος της Χρυσής Αυγής δείχνει πως είναι το κόμμα που οικειοποιείται περισσότερο από τα υπόλοιπα την οργή και την αγανάκτηση για το υπάρχον σύστημα. Η δυναμική της φτάνει και το 15,4%. Διεμβολίζει, μάλιστα, τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της Ν.Δ., χωρίς να υποτιμάμε ότι αποσπά ψηφοφόρους και από τα αλλά κόμματα.

Πρώτο κόμμα στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,5%, ενώ το ίδιο κόμμα προηγείται και στην παράσταση νίκης με 25,6% έναντι 11,7% της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει μόλις 5,5% και μένει τελευταίο από τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή ξεπερνώντας το αναγκαίο όριο του 3%.

Σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικής επιρροής, τα αποτελέσματα είναι:

 

 

 

ΣΥΡΙΖΑ 30,5%

Ν.Δ. 27%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 14%

ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ 7%

ΚΚΕ 6,5%

ΠΑΣΟΚ 5,5%

ΔΗΜΑΡ 5,5%

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ 1%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 1%

ΛΑΟΣ 0,5%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 1,5%

 

 

 

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι και πάλι ο Αντ. Σαμαράς. Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το μεγαλύτερο ποσοστό σε θετικές γνώμες (33%) συγκεντρώνουν ο Φώτης Κουβέλης και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 27%. Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ για ακόμη μία φορά χαίρει μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (67%).

Share