Χαμηλός πληθωρισμός, ακριβές τιμές

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012   

του ΜΑΚΗ ΝΤΟΒΟΛΟΥ

Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε. κατέγραψε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, γεγονός όμως που δεν μπορεί να αποκρύψει τις υψηλές τιμές οι οποίες εξακολουθούν να παρατηρούνται σε πολλά βασικά αγαθά και υπηρεσίες, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
 

Ειδικότερα, οι τιμές στα προϊόντα της Διατροφής αυξάνονται με ρυθμό 5% την τελευταία διετία, παρά τη ραγδαία μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος!

Σύμφωνα με τη Eurostat, τον Σεπτέμβριο του 2012 τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε., σε ετήσια βάση, είχε η Ελλάδα με 0,3% και ακολουθούσαν η Σουηδία με 1% και η Λετονία με 1,9%. Αντιθέτως, τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τιμών κατέγραψε η Ουγγαρία με 6,4%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. ήταν 2,7%. Στο τελευταίο δωδεκάμηνο (Οκτώβριος 2011-Σεπτέμβριος 2012) ο χαμηλότερος μέσος πληθωρισμός καταγράφηκε στην Σουηδία (0,9%) και ακολούθησε η Ελλάδα (με 1,6%), ενώ ο υψηλότερος ήταν πάλι στην Ουγγαρία (5,3%).

Οι σχετικά χαμηλές πτήσεις του πληθωρισμού εξηγούνται από τη μεγάλη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της υψηλής ανεργίας. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος στην περιοχή του 1,5%, μειωμένος σχεδόν κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ θα είναι και ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη, όπου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,6%.

 

Στοιχεία

Όμως η εικόνα δεν είναι τόσο ρόδινη όσο παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία. Το ΙΟΒΕ υποστηρίζει πως, παρά τη σημαντική μείωση μισθών και την υποχώρηση της ζήτησης, δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές αποπληθωριστικές τάσεις σε κύριες κατηγορίες που, μεταξύ άλλων, κατευθύνεται σημαντικό μέρος της κατανάλωσης. Για παράδειγμα, στον κλάδο της Διατροφής (συμπεριλαμβανομένων και των μη αλκοολούχων ποτών) ο δείκτης τιμών την τελευταία διετία έχει σημειώσει αύξηση κατά 5% (πρώτο εννιάμηνο 2012 έναντι 2010).

Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για την κατηγορία «Διατροφή», η τιμή του δείκτη για την Ελλάδα κυμαίνεται σε επίπεδο ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ είναι αντίστοιχη σχεδόν με της Γερμανίας ή της Αυστρίας, χώρες όμως όπου το επίπεδο μισθών είναι σημαντικά υψηλότερο και το ποσοστό ανεργίας δεν ξεπερνά το 5% (όταν στην Ελλάδα ανήλθε στο 24% το α’ εξάμηνο του 2012). Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τα εν λόγω στοιχεία αντανακλούν σε σημαντικό βαθμό τις αγκυλώσεις και τις ολιγοπωλιακές ρυθμίσεις που εξακολουθούν να υφίστανται σε ορισμένες αγορές, κυρίως για αγαθά, στην Ελλάδα.

Ανησυχητικό φαινόμενο είναι οι ισχυρές πιέσεις που ασκούνται στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών από το αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Ειδικότερα, o γενικός δείκτης εγχώριας αγοράς εμφανίζει άνοδο κατά 5,7%, αν και παρουσιάζει μείωση κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι. Η επίδοση αυτή είναι υπερδιπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης-17 (2,8%), με την Κύπρο να αποτελεί τη χώρα με τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης (8,2%). Αντίστοιχες με του κόστους παραγωγής πιέσεις ασκούνται και από την πορεία των τιμών στις εισαγόμενες πρώτες ύλες, με τον δείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 5,6% το α’ οκτάμηνο του 2012, διπλάσια σχεδόν από εκείνη του μέσου όρου της Ευρωζώνης-17 (3,1%).

 

Share