Στη μαύρη τρύπα της ύφεσης κατρακυλά η Ευρωζώνη

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012   

του ΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Οικονομικές Εκθέσεις: Βαθαίνει η κρίση στην Ε.Ε. που παράγει… μόνο ανεργία και πλούτο για τους ισχυρούς
 
Οι οικονομικές αναλύσεις προβλέπουν, μέχρι το τέλος του έτους, περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης από το 0,2% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2012

 

Μια αλυσίδα αρνητικών εκθέσεων, των οποίων η δημοσιοποίηση συμπίπτει με την εκκίνηση του τέταρτου τριμήνου του 2012, αποκαλύπτει σημαντική επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο επιβραδύνεται, η μεταποίηση συρρικνώνεται και η ανεργία στην Ευρωζώνη φθάνει σε ύψη ρεκόρ. Παρά τη δημοσιοποίηση αυτών των δυσμενών και δυσοίωνων μεγεθών, τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ανέβηκαν την περασμένη Δευτέρα, ενισχυμένα από το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες προέβησαν σε έγχυση μετρητών στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, από την εντατικοποίηση των μέτρων λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και από τις προσδοκίες για νέες διασώσεις/συγχωνεύσεις τραπεζών.

    Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε τη Δευτέρα ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη των 17 χωρών-μελών παρέμεινε σε ύψη ρεκόρ τον Αύγουστο, ενώ ο πληθυσμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 34.000, οδηγώντας σε έναν συνολικό αριθμό ανέργων που έχει φθάσει τα 18,2 εκατομμύρια. Ο ρυθμός ανεργίας τον Αύγουστο, για ολόκληρη την Ευρωζώνη, ήταν 11,4%, ίδιος με τον Ιούλιο. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο ρυθμός ανεργίας στην Ευρωζώνη ήταν 10,2%. Η Ευρωζώνη έχει, πράγματι, εντυπωσιακές επιδόσεις στο να παράγει ανεργία και μέτρα λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών-μελών συνολικά, 25,5 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι τον Αύγουστο. Ο συνολικός ρυθμός ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασε τον Αύγουστο στο 10,5%.

    Οι ρυθμοί ανεργίας στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία –που είναι οι χώρες οι οποίες χτυπήθηκαν πιο σκληρά απ’ όλες από την κρίση της Ευρωζώνης– αυξήθηκαν τραγικά. Ο ρυθμός ανεργίας στην Ισπανία ανήλθε στο 25,1%, στην Ελλάδα στο 24,4% και στην Πορτογαλία στο 15,9%.

     Ο ρυθμός ανεργίας στην Ιταλία παρέμεινε στο 10,7% και στη Γαλλία παρέμεινε στο 10,6%. Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική κυβέρνηση είπε ότι ο αριθμός των ανέργων έκανε νέο υψηλό ρεκόρ 3 εκατομμυρίων.

    Η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη επίσης επιδεινώθηκε, φθάνοντας στο 22,8% τον Αύγουστο, δηλαδή ανέβηκε κατά 2% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat. Στην Ισπανία, 52,9% των ανθρώπων κάτω των 25 ετών ήταν άνεργοι.

    Η κρίση ανεργίας στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί. Η MarkitEconomics–η οποία είναι μια ανεξάρτητη και παγκοσμίου επιπέδου εταιρεία που παρέχει ορισμένες από τις πιο έγκυρες και σημαντικές επιχειρηματικές έρευνες στον κόσμο– ανακοίνωσε, την περασμένη Δευτέρα, ότι ο δείκτης PMI(PurchasingManagers’ Index) για την Ευρωζώνη –ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο μέτρησης της μεταποιητικής δραστηριότητας– ήταν 46,1 μονάδες τον Αύγουστο. Δεδομένου ότι, όταν αυτός ο δείκτης πέφτει κάτω από την τιμή 50, αυτό σημαίνει συρρίκνωση, η ανακοίνωση του Αυγούστου σηματοδοτεί τη δέκατη τέταρτη συνεχή μηνιαία μείωση του μεταποιητικού κλάδου.

    Τα μεγέθη του δείκτη PMIπου δημοσιοποιήθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, για τη Γερμανία και τη Γαλλία –τις χώρες του ευρωζωνικού πυρήνα– έδειξαν επίσης συνεχιζόμενη συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου. Ο δείκτης PMIγια τη Γαλλία, μάλιστα, κατέγραψε μια από τις μεγαλύτερες μηνιαίες πτώσεις στο χρονικό διάστημα των τελευταίων 14 μηνών.

    Ο Κρις Ουίλιαμσον (ChrisWilliamson), ο οποίος είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, δήλωσε ότι «οι μεταποιητές σε ολόκληρη την περιοχή του ευρώ υπέστησαν το χειρότερο τρίμηνο της τελευταίας τριετίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η συνολική παραγωγή, οι παραγγελίες και οι εξαγωγές συνέχισαν να πέφτουν με έντονους ρυθμούς… κάνοντας τις επιχειρήσεις να περικόψουν το επίπεδο απασχόλησης για μια ακόμη φορά».

    Επίσης, ο δείκτης GlobalManufacturingPurchasingManagers’ Indexτης JPMorganChaseδιαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 48,9, παραμένοντας κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων και επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της μεταποίησης.

    Η οικονομία της Ευρωζώνης, συνολικά, συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 και οι οικονομικές αναλύσεις προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωσή της στο τρίτο τρίμηνο και μέχρι το τέλος του έτους. Η εφημερίδα «TheNewYorkTimes» έχει δημοσιεύσει δήλωση της Τζένιφερ Μακίουν (JenniferMcKeown), οικονομολόγου στην «CapitalEconomics» του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,5% το επόμενο έτος.

 

Επιπτώσεις στην Ασία

    Η συνεχιζόμενη καθοδική πορεία της Ευρώπης εξακολουθεί να παρασύρει τις εξαρτημένες από τις εξαγωγές ασιατικές οικονομίες. Ο δείκτης ManufacturingPurchasingManagers’ Indexγια την Κίνα διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες τον Αύγουστο και στις 49,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, δηλαδή έσπασε καθοδικά το κρίσιμο φράγμα των 50 μονάδων. Η κινεζική οικονομία έχει ήδη υποστεί επιβράδυνση για έξι συνεχή τρίμηνα και ένα έβδομο στη σειρά τρίμηνο επιβράδυνσης φαίνεται πλέον πιθανό. Γι’ αυτό, καθώς είναι έντονα εξαρτημένη από τις εξαγωγές της προς την Ευρωζώνη, η Κίνα υποστηρίζει το ευρώ και Κινέζοι αξιωματούχοι τάσσονται εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

    Η Ιαπωνία βρίσκεται σε κατάσταση παρόμοια προς εκείνη της Κίνας. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε, την περασμένη Δευτέρα, ότι η Έκθεση Τάνκαν (TankanReport) –η οποία μετρά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη– έπεσε στο μείον τρία τον Ιούλιο, από το μείον ένα τον Ιούνιο. Ο δείκτης ManufacturingPurchasingManagers’ Indexγια την Ιαπωνία διαμορφώθηκε στις 48 μονάδες, δείχνοντας συρρίκνωση της μεταποίησης και σε αυτήν τη χώρα.

    Την περασμένη Παρασκευή, η ιαπωνική κυβέρνηση δημοσιοποίησε στοιχεία που δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή της μειώθηκε κατά 2,9% τον Σεπτέμβριο και κατά 1,3% τον Αύγουστο.

    Επίσης, η Νότια Κορέα είναι μια ακόμη ασιατική εξαγωγική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι εξαγωγές από τη Νότια Κορέα μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχή μήνα.

 

Περιορίζουν τις αγορές οι Αμερικανοί πολίτες

 

    Στις ΗΠΑ, η οικονομική μεγέθυνση για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναθεωρήθηκε προς τα κάτω την περασμένη εβδομάδα και μια νέα έκθεση έδειξε ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών (εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, σπίτια, αυτοκίνητα, κ.λπ.) έχουν μειωθεί. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε, την περασμένη Πέμπτη, ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε μόνο κατά 1,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, έναντι αντίστοιχης αρχικής πρόβλεψης της τάξης του 1,7% και έναντι αύξησης της τάξης του 2% που έλαβε χώρα στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά μειώθηκαν στις ΗΠΑ τον Αύγουστο κατά 13%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009.

    Η βάθυνση της παγκόσμιας κρίσης έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο. Ο όγκος του παγκοσμίου εμπορίου αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά 2,5% φέτος, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5% και το 2010 ήταν 14%, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WorldTradeOrganization) που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα. Επίσης, βάσει σχετικής έκθεσης της κυβέρνησης της Ολλανδίας, το παγκόσμιο εμπόριο συρρικνώθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

 

Ο «στραγγαλισμός» των εργαζομένων, η «χαρά» του κεφαλαίου

 

Τα κέρδη τραπεζών και μεγάλων εταιρειών αυξάνονται, καθώς μειώνεται το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων

 

Τα παγκόσμια χρηματιστήρια αντέδρασαν στις ανωτέρω δυσμενείς ειδήσεις με ένα ανοδικό ράλι τιμών. Ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAXανέβηκε κατά 1,53% και ο βρετανικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSEανέβηκε κατά 1,37%. Η αντίδραση των μετοχών στις ΗΠΑ ήταν πιο ήπια, αλλά και πάλι θετική, καθώς ο DowJonesανέβηκε κατά 0,58% και ο S&P500 ανέβηκε κατά 0,27%.

    Η συνεχιζόμενη άνοδος των χρηματιστηρίων, παρά την επιδείνωση της κατάστασης της πραγματικής οικονομίας, αποτελεί αντανάκλαση των τεράστιων και άγριων επιθέσεων που λαμβάνουν χώρα εναντίον των εργαζομένων στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ασία, περιλαμβάνοντας περικοπές θέσεων εργασίας, μείωση μισθών, μέτρα λιτότητας που επιδρούν επιβαρυντικά στα κοινωνικά προγράμματα, στις συντάξεις, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε άλλες κοινωνικές ωφέλειες.

    Τα κέρδη των τραπεζών και μεγάλων εταιρειών αυξάνονται καθώς μειώνεται το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, καθώς εντατικοποιείται ο ρυθμός οικονομικής εκμετάλλευσης της εργασίας και καθώς το κεφάλαιο συγκεντρώνεται σε λίγα μεγάλα χέρια. Με αυτόν τον τρόπο, οι κυβερνήσεις είτε είναι συντηρητικές είτε σοσιαλδημοκρατικές, κάνουν τους εργαζομένους να πληρώσουν για την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Συγχρόνως, οι τιμές μετοχών στα χρηματιστήρια και, επίσης, οι τιμές άλλων κερδοσκοπικού χαρακτήρα περιουσιακών στοιχείων αυξάνονται εξαιτίας της έγχυσης εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις χρηματοοικονομικές αγορές εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, ειδικά δε εκ μέρους της FED, η οποία ανακοίνωσε, τον περασμένο μήνα, ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα προβαίνει κάθε μήνα σε έγχυση ποσού 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις χρηματοοικονομικές αγορές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

 

Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα εκμεταλλεύεται την κρίση και συσσωρεύει πλούτο

 

Οι μεγαλομέτοχοι της Alpha«βολεύτηκαν» από τη συμφωνία Alpa-Emporiki

 

Το τραπεζικό κεφάλαιο στην Ελλάδα ακολουθεί τα ήθη και τις μεθόδους του διεθνούς αντίστοιχου κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με πολλές πληροφορίες μας, προεκλογικά, σε ελληνικές τράπεζες, κυριαρχούσε έντονο κλίμα φοβίας απέναντι στο ενδεχόμενο να προκύψει αριστερή κυβέρνηση στη χώρα.

    Η συμφωνία Πειραιώς-ΑΤΕ ουσιαστικά έδωσε σωτήρια κεφάλαια στην πρώτη. Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ευνοεί τους πιθανούς αγοραστές του, που «μαγειρεύονται». Η συμφωνία Alpa-Emporikiβοηθά τους μεγαλομετόχους της Alpha, εφόσον οι Γάλλοι εισέφεραν ήδη 2,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2012 και θα εισφέρουν επιπλέον 500 εκατ. (συνολικά 2,85 δισ. ευρώ, ενώ θα αγοράσουν και ομόλογα αξίας 150 εκατ. ευρώ της Alpha) και άρα, το νέο σχήμα Alpha-Credit Agricole-Emporikiδεν χρειάζεται, πλέον, τα 4,4 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης με βάση τον αρχικό σχεδιασμό. Ουσιαστικά, υπολείπεται 1 δισ. ευρώ που αφορά σε κοινές μετοχές. Αφαιρώντας περίπου 150 εκατ. αναβαλλόμενη φορολογία από το deal, απομένουν 850 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και το θέμα των εγγυήσεων του ΤΧΣ στα νέα ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες (το ΤΧΣ εξασφαλίζει ότι τα ομόλογα δεν θα αποτιμώνται στις 20 μονάδες βάσης, αλλά στις 100 μονάδες βάσης, κι έτσι οι τράπεζες θα αποκτήσουν κεφαλαιακό όφελος 8 δισ. ευρώ). Υπό τα προαναφερθέντα δεδομένα, το νέο τραπεζικό σχήμα της Alpha Bank και της Emporiki θα βρεθεί να χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση μόλις 400 εκατ. ευρώ. Μια χαρά βολεύτηκαν και οι μεγαλομέτοχοι της Alpha.

    Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, παραμένει ανοιχτό: ποιες είναι οι ωφέλειες που καρπώνονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας –ειδικά δε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις– από το χρηματοπιστωτικό σύστημα; Μέχρι τώρα τίποτε το σημαντικό. Αλλά και στο άμεσο μέλλον, το χρηματοοικονομικό κεφάλαιο –σε σύγκριση προς τον πλούτο που έχει συσσωρεύσει από τη συνολική οικονομία και κοινωνία– δεν αναμένεται να αντιγυρίσει κάτι περισσότερο από ψίχουλα. Όπως έχουμε ξαναγράψει στη στήλη μας στην εφημερίδα μας, η λύση βρίσκεται στο να γίνουν οι παραγωγικές τάξεις οι τραπεζίτες του εαυτού τους, δηλαδή να πάρουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα άμεσα στα δικά τους χέρια, δημιουργώντας πιστωτικούς συνεταιρισμούς και διεκδικώντας τον μετασχηματισμό ολόκληρου του συστήματος εμπορικής τραπεζικής σε σύστημα πιστωτικών συνεταιρισμών.

 

Share


ΔΙΕΘΝΗ

  1. Το Κίτο κατηγορεί τη Βρετανία για την επιδείνωση της υγείας του Ασάνζ

  2. Προβάδισμα μίας μονάδας για τον Ρόμνεϊ

  3. ΔΝΤ: Έγκριση εκταμίευσης 1,5 δις για τη Πορτογαλία


  4. Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι θα ρίξουν τον Πούτιν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων

  5. Σάλος από δήλωση Ρεπουμπλικανού υποψήφιου γερουσιαστή

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

  1. Κινητοποιήσεις φορέων της Νάουσας μετά τη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

  2. Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μπέης

  3. Εκλάπη το βουλευτικό αυτοκίνητο του Χρ.Μαρκογιαννάκη

  4. Μελωδική διαμαρτυρία