Σεισμολόγοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, επειδή δεν προειδοποίησαν έγκαιρα για σεισμό

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012   

Newsroom

 

Την έντονη αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας προκάλεσε η απόφαση κατηγορίας για ανθρωποκτονία, έξι σεισμολόγων στην Ιταλία, οι οποίοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν σήμαναν έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου στο σεισμό που σημειώθηκε το 2009 στην πόλη Λάκουιλα και στοίχισε τη ζωή σε 308 ανθρώπους.

 

“Αν καταδικαστούν, αυτή η απόφαση θα έχει τρομακτικό αντίκτυπο στην σεισμολογική κοινότητα, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη”, δήλωσε η Σάντι Στέισι, καθηγήτρια σεισμολογίας του Πανεπιστημίου του Άλστερ. “Ποιος επιστήμονας θα είναι διατεθειμένος να αξιολογήσει ένα σεισμό, αν ένα λάθος τον οδηγήσει στη φυλακή για ανθρωποκτονία;”

 

Οι εισαγγελείς είχαν υποστηρίξει ότι οι επιστήμονες έδωσαν ανακριβείς διαβεβαιώσεις μετά τις δονήσεις που είχαν προηγηθεί του σεισμού, μεγέθους 6,3 βαθμών.

 

Οι έξι σεισμολόγοι και ένας κυβερνητικός αξιωματούχος πήραν μέρος σε μια συνάντηση, πριν το σεισμό που έπληξε την περιοχή της Ιταλίας τον Μάρτιο του 2009, όπου ανακοίνωσαν στους αρμόδιους ότι ήταν απίθανο να σημειωθεί ένα μεγαλύτερος σεισμός, αλλά όχι αδύνατο.

Share