Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι θα ρίξουν τον Πούτιν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012   

Newsroom

 

Οι Ρώσοι, απογοητευμένοι από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και από το σύνολο της πολιτικής τάξης, πιστεύουν ολοένα και περισσότερα στην αλλαγή εξουσίας μέσω μαζικών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας κοινωνιολογικής έρευνας που δημοσιεύθηκε σήμερα.

   Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών έπειτα από αίτημα της Επιτροπής Πρωτοβουλιών των Πολιτών, ενός ινστιτούτου που δημιούργησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν μαζί με προσωπικότητες της αντιπολίτευσης.

   Το Κρεμλίνο από την πλευρά του εξέφρασε τη διαφωνία του με αυτή «την αποκαλυπτική αποτίμηση» και τα «λανθασμένα συμπεράσματα».

   «Για πρώτη φορά από τότε που κάνουμε κοινωνιολογικές έρευνες, εμφανίζεται το σενάριο αλλαγής της εξουσίας μέσω διαδηλώσεων ή μιας εξέγερσης (…) σε όλες τις ομάδες που εξετάστηκαν», αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.

   Η έρευνα, η τρίτη του είδους που έχει διενεργηθεί από το 2011, επισημαίνει τις «γρήγορες και βαθιές αλλαγές στην πολιτική συνείδηση των Ρώσων» με «μια επιδείνωση της άποψης της κοινής γνώμης για τον Πούτιν», η οποία εξηγείται εν μέρει «από την απουσία νέων θετικών αποτελεσμάτων» της πολιτικής του.

   Η απογοήτευση των Ρώσων αφορά «όλο το πολιτικό φάσμα»: τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία, αλλά και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, επισημαίνεται στην έρευνα.

   Οι βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2011 προκάλεσαν ένα κίνημα αμφισβήτησης, που όμοιό του δεν είχε παρατηρηθεί από το 2000 οπότε ο Πούτιν ανέλαβε την εξουσία.

   Το κίνημα αυτό, που σε μεγάλο βαθμό οργανώθηκε μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και η συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων στο οποίο ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη, δεν εμπόδισε την επιστροφή στην προεδρία του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας.

   «Η εκλογή (του Πούτιν) για μια ακόμη θητεία στην προεδρία δεν μου φαίνεται ρεαλιστική υπό το φως των αλλαγών που παρατηρούμε», εκτίμησε ο διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών Μιχαήλ Ντμιτρίεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti

   «Σε πολύ λίγο χρόνο οι άνθρωποι ξέχασαν τις παλαιότερες επιτυχίες του Πούτιν. Η εντύπωση που δημιουργείται από τα δεδομένα μας είναι ότι μόλις επανεκλεγεί ένας πρόεδρος πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν για να αποδείξει την αξία του και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας», πρόσθεσε ο Ντμιτρίεφ.

Share