Διεθνείς αντιδράσεις για την απαγωγή Ρώσου ακτιβιστή

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012   

Η υπόθεση του Αριστερού Ρώσου ακτιβιστή Λεονίντ Ραζβοζάγιεφ, που απήχθη από το Κιέβο της Ουκρανίας για να μεταφερθεί στη Μόσχα, όπου οι Αρχές τον κατηγορούν ότι οργάνωσε μαζικές ταραχές στη ρωσική πρωτεύουσα, αποκτά διεθνείς διαστάσεις.
 

Οι δηλώσεις που έκανε ο Ραζβοζάγιεφ στον επίτροπο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και σε εκπροσώπους οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που τον επισκέφθηκαν στις φυλακές Λεφόρτοβο, ότι υπέστη βασανιστήρια ώστε να τους αποσπάσουν έγγραφες καταγγελίες που να στρέφονται ενάντια στον ηγέτη του Αριστερού Μετώπου, Σεργκέι Ουνταλτσόφ, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματοδοτείται από ξένες χώρες, προκάλεσαν την αντίδραση της Ουάσινγκτον    

Την Τετάρτη οι αμερικανικές Αρχές εξέφρασαν επίσημα στη ρωσική κυβέρνηση την ανησυχία τους, ζητώντας «να ερευνήσουν το ζήτημα» και ιδιαίτερα τις δηλώσεις του που έχουν σχέση με βασανιστήρια. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, Τζότζεφ Κρούζιτς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της υπόθεσης».    

Η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» έγραψε χθες ότι η υπόθεση αποκτά «διεθνείς διαστάσεις». Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι ο Ραζβοζάγιεφ βρίσκεται στη φυλακή από τη Δευτέρα και ,σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, άνδρες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών τον απήγαγαν στο Κίεβο, έξω από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών όπου πήγαινε να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Στη συνέχεια τον κρατούσαν με χειροπέδες επί δύο ημέρες, απειλώντας τον ότι θα σκοτώσουν συγγενείς του.   

Ένας, επίσης, από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ο Αλεξεί Ναβάλνι απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διαμαρτυρόμενος για τη βία που χρησιμοποίησαν οι ρωσικές Αρχές στα γεγονότα της Πλατείας Μπαλότναγια στις 6 Μαΐου.

Share