Νότια Αφρική: Χρήση σφαιρών από καουτσούκ εναντίον απεργών μεταλλωρύχων

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012   

Newsroom

 

Η νοτιοαφρικανική αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα εναντίον των απεργών μεταλλωρύχων του ομίλου Amplats στην πόλη Ράστενμπουργκ.

“Η αστυνομία άνοιξε πυρ με σφαίρες από καουτσούκ και χρησιμοποίησε δακρυγόνα και βομβίδες κρότου” για να διαλύσει τους περίπου 1.000 απεργούς του μεταλλείου πλατίνας της Anglo American, οι οποίοι εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα να πλησιάσουν σε ηλεκτρική εγκατάσταση της Amplats στην οποία είχαν βάλει φωτιά νωρίτερα, ανακοίνωσε αστυνομικός εκπρόσωπος.

 

“Στις 4 τα ξημερώματα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ηλεκτρικό σταθμό στο μεταλλείο της Anglo American και περίπου 1.000 απεργοί προσπάθησαν να εμποδίσουν την αστυνομία και την πυροσβεστική να φτάσουν στο σημείο”, διευκρίνισε ο Ντένις Αντριάο.

“Από εκείνη την ώρα, οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Οι άντρες μας προσπαθούν να επαναφέρουν την τάξη”, πρόσθεσε.

 

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο Amplats άρχισαν στις 12 Σεπτεμβρίου απεργία ζητώντας επιπλέον αυξήσεις στους μισθούς τους. Στις 5 Οκτωβρίου η διεύθυνση του μεταλλείου ανακοίνωσε την απόλυση 12.000 από αυτούς. Τρεις εβδομάδες αργότερα υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στον όμιλο και το μεγαλύτερο συνδικάτο NUM για επαναπρόσληψη των απεργών και μικρή αύξηση των μισθών.

Όμως αρκετοί απεργοί δεν δέχονται την συμφωνία αυτή και αρνούνται να επιστρέψουν στις εργασίες τους αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά τους. 

Share