ΟΙ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΜΙΤ ΡΟΜΝΕΪ

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012   

του ΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Το επιτελείο και η πολιτική ατζέντα του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ
 
Η ομάδα αποτελείται κυρίως από πρώην στελέχη της διαβόητης κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους του Νεότερου

 

Οι φάκελοι των συμβούλων εξωτερικής πολιτικής που έχουν συναθροισθεί γύρω από τον Μίτ Ρόμνεϊ (MittRomney) δίδουν μια σαφή ιδέα της διεθνούς ατζέντας που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ εάν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία κερδίσει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Με πρώτη ματιά καθίσταται σαφές ότι η ομάδα αποτελείται κυρίως από πρώην στελέχη της διαβόητης κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους του Νεότερου, καθώς 17 από τα 24 μέλη του επιτελείου του Ρόμνεϊ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κατείχαν θέσεις στη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση όπου το «υπεργεράκι» το οποίο ακούει στο όνομα Ντικ Τσένεϊ (DickCheney) συνήθιζε να εποπτεύει προσωπικά την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Στη συνέχεια θα συνοψίσουμε τους φακέλους των κυριότερων συμβούλων του Ρόμνεϊ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

 

Ρόμπερτ Τζόζεφ

 

Ο Ρόμπερτ Τζόζεφ (Robertg. Joseph) υπηρέτησε ως ανώτερος διευθυντής για τη Στρατηγική Διασποράς, την Αντιδιασπορά και την Εσωτερική Άμυνα (Proliferation Strategy, Counterproliferation and Homeland Defense) στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Μπους του Νεότερου. Επίσης, ο Ρόμπερτ Τζόζεφ «φύτεψε» μια παράγραφο στην ετήσια επίσημη ομιλία του Μπους προς το αμερικανικό Κογκρέσο (StateoftheUnionAddress), το 2003, όπου αναφέρονταν ισχυρισμοί σχετικά με υποτιθέμενες απόπειρες του Ιράκ να προμηθευθεί ουράνιο από τον Νίγηρα. Όπως οι ισχυρισμοί του Κόλιν Πάουελ (ColinPowell) περί των υποτιθέμενων ικανοτήτων του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν (SaddamHussein) για διεξαγωγή βακτηριολογικού πολέμου, έτσι και η μεθοδευμένη πολιτική παραπληροφόρησης που εφάρμοσε ο Τζόζεφ σχετικά με την υποτιθέμενη προμήθεια ουρανίου από το Ιράκ κατέρρευσε σύντομα, αλλά κανείς στην αμερικανική κυβέρνηση δεν κλήθηκε για να λογοδοτήσει και να τιμωρηθεί για το γεγονός ότι η διεξαγωγή της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ βασίστηκε σε ψευδείς πληροφορίες, πλαστογραφίες και προπαγάνδα και άφησε πίσω της πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και μια χώρα σε κατάσταση διάλυσης και χάους.

 

Τζον Μπόλτον

 

Ο Τζον Μπόλτον (JohnBolton), ένα ακόμη διαβόητο γεράκι στο πάνελ της εξωτερικής πολιτικής του στρατοπέδου Ρόμνεϊ, ήταν ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ υπό την προεδρία Μπους του Νεότερου και θεωρείται πολύ πιθανό να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αν εκλεγεί πρόεδρος της χώρας ο Ρόμνεϊ. Μεταξύ άλλων, ο Μπόλτον έχει υποστηρίξει ότι η επίθεση εναντίον του Ιράν πρέπει να γίνει άμεσα και μάλιστα, σε μια περίπτωση, έφθασε στο σημείο να προτείνει προληπτικό πυρηνικό χτύπημα εναντίον του Ιράν. Είναι ευρεία η εντύπωση ότι ο Μπόλτον ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στον Ρόμνεϊ σχετικά με την εξωτερική πολιτική από οποιονδήποτε άλλον. Σε ένα πολιτικό άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «TheWashingtonPost» στις 5 Μαρτίου 2012, ο Μιτ Ρόμνεϊ προσυπέγραψε το επιθετικό και αυτοκρατορικό στιλ εξωτερικής πολιτικής του Ρόναλντ Ρίγκαν (RonaldReagan), γράφοντας τα εξής: «Θα μιλήσω καθαρά στο όνομα του αιτήματος της Δημοκρατίας στο Ιράν και θα υποστηρίξω τους Ιρανούς αντιφρονούντες που μάχονται για την ελευθερία τους. Θα καταστήσω σαφές ότι η δέσμευση της Αμερικής στην ασφάλεια και στην επιβίωση του Ισραήλ είναι απόλυτη. Θα επιδείξω τη δέσμευσή μας αυτή στον κόσμο κάνοντας την Ιερουσαλήμ τον προορισμό του πρώτου μου ταξιδιού στο εξωτερικό. Το πιο σημαντικό, θα υποστηρίξω τη διπλωματία μου με μια στρατιωτική επιλογή η οποία θα πείσει τους αγιατολάδες να εγκαταλείψουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες τους».

  Η σύνδεση του Ρόμνεϊ με τον ιμπεριαλισμό των Νεοσυντηρητικών και της σιωνιστικής ελίτ που εκφράζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, που είναι προσωπικός φίλος του Ρόμνεϊ από τα φοιτητικά τους χρόνια, είναι σαφής. Βεβαίως, απέναντι στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο Ρόμνεϊ – Νετανιάχου εγείρονται ορισμένες επιφυλάξεις από την ηγεσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και από υψηλόβαθμους παράγοντες της Μοσάντ. Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ (MartinDempsey), ο οποίος είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Ηγεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (JointChiefsofStaff), έχει επανειλημμένως διαφωνήσει με το σχέδιο στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράν και, κατ’ επέκταση, με σχέδια εφαρμογής προκλητικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα. Επίσης, ο πρώην διοικητής της Μοσάντ, Εφραίμ Χαλεβί (EfraimHalevy), σε ομιλία του στο Κέντρο Γούντροου Ουίλσον (WoodrowWilsonCenter), στην Ουάσινγκτον, στις 18 Οκτωβρίου 2012, πρότεινε διάλογο και όχι πόλεμο με το Ιράν και τους Παλαιστινίους. Ειδικότερα, πολλοί παράγοντες της Μοσάντ αφενός ανησυχούν για το ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία και το Ιράν, αν δεν σχεδιαστούν πολύ προσεκτικά, μπορεί να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή στο χάος και αφετέρου επισημαίνουν ότι η αποδυνάμωση ή διάλυση του σιιτικού Ιράν, σε συνδυασμό με την κατάρρευση του αλαουιτικού καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, θα ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός τεράστιου και εν δυνάμει ανεξέλεγκτου σουνιτικού υποκειμένου, με κύριους πυλώνες τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, πράγμα που μπορεί να γεννήσει ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις για το Ισραήλ και τους Νεοσυντηρητικούς.

  Έχουμε ήδη γράψει σε αυτήν τη στήλη στην εφημερίδα μας ότι υπάρχει ένας ετερογενής συνασπισμός αμερικανικών, ισραηλινών, ρωσικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων εναντίον του «άξονα ARAMCO» (Ουάσινγκτον – Ριάντ) και εναντίον της δομικής συνεργασίας της Μεγάλης Βρετανίας με το σουνιτικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, μηχανισμοί προπαγάνδας παρουσιάζουν τον Ομπάμα σαν κρυπτομουσουλμάνο και πράκτορα του Σουνιστισμού και στηρίζουν πράξεις μίσους εναντίον των Μουσουλμάνων και φασιστικές κινήσεις στην Ευρώπη.

 

Έλιοτ Κοέν

 

Ο Έλιοτ Κοέν (Eliot Cohen), ένας ακόμη στενός σύμβουλος του Ρόμνεϊ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, υπήρξε μέλος της ομάδας συνεργατών του Ντικ Τσένεϊ, εξέφρασε θερμή υποστήριξη προς τον πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ και συνήθιζε να αποκαλεί το Ιράκ «το μεγάλο τρόπαιο»! Ο Κοέν είναι επίσης ένας από τους ιδρυτές του «Σχεδίου για τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα» (Project for the New American Century), που είναι μια νεοσυντηρητική ομάδα με αποστολή να διαμορφώσει την ιδεολογία που θα καλύψει πνευματικά και πολιτικά τα σχέδια άκρως ιμπεριαλιστικών και πολεμοκάπηλων στοιχείων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την οικοδόμηση ενός μονοπολικού κόσμου, στον οποίο αυτή η ελίτ διεκδικεί να παίξει ρόλο απόλυτου ηγεμόνα.

  Έχοντας ιδρυθεί κυρίως με πρωτοβουλία των γνωστών Νεοσυντηρητικών Κρίστολ (W. Kristol) και Κέιγκαν (R. Kagan), το 1997, το «Σχέδιο για τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα» είναι ένα ισχυρό think-tankπου ασκεί σημαντική επιρροή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, υπό όλες τις κυβερνήσεις (Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών), εφόσον στρατολογεί στελέχη της αμερικανικής Διπλωματίας και επηρεάζει διανοητικά και ηθικά πολλά στελέχη του StateDepartment. Ο Νταν Σένορ (Dan Senor), πρώην επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχικής Μεταβατικής Αρχής στο Ιράκ (Coalition Provisional Authority in Iraq) και συνιδρυτής του «Σχεδίου για τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα», σαν τον Έλιοτ Κοέν, έχει χρησιμοποιήσει τη ρητορική περί αποκατάστασης της ασφάλειας και της τάξης στο Ιράκ για να δικαιολογήσει και να συγκαλύψει εγκλήματα, υποστηρίζει τη στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν και βεβαίως υποστηρίζει τον Ρόμνεϊ.

 

Νόρμαν Κόλεμαν

 

Ο Νόρμαν Κόλεμαν (Norman Coleman), ένας ακόμη στενός συνεργάτης του Ρόμνεϊ, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης «Ρεπουμπλικανικός Ιουδαϊκός Συνασπισμός» (Republican Jewish Coalition), φροντίζοντας ώστε η επιθετική και αυτοκρατορική πολιτική του Ρόμνεϊ να ενδύεται και με τον απαραίτητο μυθολογικο-θρησκευτικό μανδύα, που δεν είναι άλλος από τον σιωνιστικό μεσιανισμό. Ο Κόλεμαν πιέζει για ακόμη στενότερη συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ και αντιτίθεται στα «ανοίγματα» της κυβέρνησης Ομπάμα προς τον αραβοϊσλαμικό κόσμο. Ένας από τους σκοπούς της επίσκεψης του Ρόμνεϊ στο Τελ Αβίβ, τον περασμένο Ιούλιο, ήταν να υποβάλει τα «διαπιστευτήριά» του στην κυβέρνηση Νετανιάχου και να διαβεβαιώσει ιμπεριαλιστικά στελέχη της σιωνιστικής ελίτ ότι η πολιτική του στη Μέση Ανατολή θα είναι διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησης Ομπάμα. Ενώ ο Ομπάμα δεν έχει πραγματοποιήσει καμιά επίσκεψη στο Ισραήλ ως πρόεδρος των ΗΠΑ και βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου, ο Ρόμνεϊ τονίζει την απεριόριστη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ, σπεύδει στο Ισραήλ, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, για να λάβει τις «ευλογίες» του Νετανιάχου, και υπόσχεται να κάνει «προσκύνημα» στην (σιωνιστική) Ιερουσαλήμ αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

Κόφερ Μπλακ

 

Ο Κόφερ Μπλακ (Cofer Black), πρώην αξιωματούχος της CIAκαι νυν αντιπρόεδρος της εταιρείας υπηρεσιών ασφαλείας Blackwater, στον φάκελο του οποίου αναφέρονται πολλά αιματηρά περιστατικά στο Ιράκ, είναι σύμβουλος του Ρόμνεϊ για ζητήματα που ανήκουν στο πεδίο των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Ο Μπλακ έχει ιδιαίτερη τεχνογνωσία στις αποσταθεροποιητικές επιχειρήσεις και στη διαχείριση παραστρατιωτικών δυνάμεων και δεν διστάζει να τη χρησιμοποιήσει.

 

Μαξ Μπουτ

 

Ο Μαξ Μπουτ (MaxBoot), ένας ακόμη σύμβουλος του Ρόμνεϊ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, υπήρξε στενός συνεργάτης του Τσένεϊ στη δεκαετία του 2000. Τον Οκτώβριο του 2001, ο Μπουτ έκανε μια περίεργη δήλωση περί αμερικανικής αυτοκρατορίας, λέγοντας: «Η πιο ρεαλιστική απάντηση στην τρομοκρατία είναι η Αμερική να εγκολπώσει τον αυτοκρατορικό της ρόλο» και κάλεσε τις ΗΠΑ να εισβάλουν στο Αφγανιστάν. Σήμερα, στις «ευγενείς φιλοδοξίες» του Μπουτ περιλαμβάνονται τα εξής: παραμονή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν επ’ αόριστον, αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία και στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν.

 

Λοιπές δυνάμεις του επιτελείου του Ρόμνεϊ

  Η ομάδα συμβούλων του Ρόμνεϊ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής περιλαμβάνει επίσης τα ακόλουθα «γεράκια»:

 

–         Έρικ Έντελμαν (Eric Edelman): διετέλεσε πρώτος τη τάξει αναπληρωτής βοηθός του αντιπροέδρου για υποθέσεις Εθνικής Ασφαλείας επί κυβέρνησης Μπους του Νεότερου και έχει άκρως φιλοπόλεμες αντιλήψεις και διαθέσεις.

–         Ρόμπερτ Ζέλικ (Robert Zoellick): διαβόητος Νεοσυντηρητικός και πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

–         Ρίτσαρντ Ουίλιαμσον (Richard Williamson): «δεινόσαυρος» του Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος υπηρέτησε στις κυβερνήσεις του Ρόναλντ Ρίγκαν και του Μπους του Νεότερου.

–         Ααρόν Φρίντμπεργκ (Aaron Friedberg): καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton, προβλέπει στρατιωτική σύγκρουση με την Κίνα και γι’ αυτό προσφέρει συμβουλές για τον περιορισμό της οικονομικής επέκτασης της Κίνας.

Ρόμπερτ Κέιγκαν (RobertKagan): συνιδρυτής του «Σχεδίου για τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα» και σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Μακέιν (McCain) εναντίον του Ομπάμα, το 2008.

 

Ο γενικευμένος πόλεμος του Ρόμνεϊ

  Ο Ρόμνεϊ περιβάλλεται από ένα επιτελείο συμβούλων που περιλαμβάνει σκληρούς Νεοσυντηρητικούς και πολεμοκάπηλους, έχει στενή σχέση με τον Νετανιάχου, έχει δηλώσει ότι η Ρωσία αποτελεί «γεωπολιτικό εχθρό» («geopoliticalfoe») των ΗΠΑ και πρόσφατα είπε ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει, αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι να καταγγείλει την Κίνα για «χειραγώγηση νομίσματος» («currencymanipulator»). Κατ’ επέκταση, από τον Ρόμνεϊ μπορούμε να περιμένουμε έναν θερμό νομισματικό πόλεμο, αφενός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και αφετέρου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωζώνης. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Ρόμνεϊ εξετάζει το σενάριο να προβεί σε μια ακαριαία επίθεση εναντίον της Ευρωζώνης διά του «αδύναμου κρίκου» που ονομάζεται Ελλάδα, αρνούμενος τη δόση οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα και εξωθώντας την ατάκτως εκτός ευρώ, εφόσον η ελληνική πολιτική ελίτ, μέχρι τώρα, καθεύδει, μη έχοντας «σχέδιο Β» και αποτελώντας ιδανικό και παθητικό εργαλείο στα χέρια των ανταγωνιζόμενων πλευρών, ΗΠΑ και Ευρωζώνης.

  Στις 23 Οκτωβρίου 2012, στον τηλεοπτικό σταθμό Bloomberg, στην εκπομπή του Μαρκ Κράμπτον (MarkCrumpton), ο Ζμπίγκνιεβ Μπρζεζίνσκι (ZbigniewBrzezinski) -ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Κάρτερ (1977-1981) και σήμερα είναι μέλος της διοίκησης του «CenterforStrategicandInternationalStudies» και υποστηρικτής του Ομπάμα- εξήγησε, για μια ακόμη φορά, γιατί η πολεμική ατζέντα των Νεοσυντηρητικών, των πολιτικών επιγόνων της κυβέρνησης του Μπους του Νεότερου και του Νετανιάχου είναι άκρως εσφαλμένη και επικίνδυνη.

 

 

Share