Προβάδισμα στον Ομπάμα δίνει το Harry’s Bar

Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2012   

newsroom

 

Προβάδισμα στον Μπαράκ Ομπάμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ, με 32 ψήφους, δίνει το Harry’s Bar, στέκι των Αμερικανών στο Παρίσι που παραδοσιακά από το 1924 διοργανώνει ψηφοφορία σε όλες τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και δεν έχει πέσει έξω παρά μόνο δύο φορές. 

«Είμαστε το πιο αξιόπιστο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων» σχολιάζει η Ιζαμπέλ Μακέλον, η οποία διευθύνει το Harry’s Bar. Κάθε Αμερικανός που περνάει από το Harry’s για να πιει ένα κοκτέιλ μπορεί να ψηφίσει τον υποψήφιο που προτιμά μέσα στο μήνα που προηγείται της επίσημης ημέρας των εκλογών.

«Ζητούμε από τους Αμερικανούς να μας δείξουν το διαβατήριό τους, διασφαλίζουμε ότι δεν θα ψηφίσουν δύο φορές και μετά τούς δίνουμε το ψηφοδέλτιο» εξηγεί η Μακέλον. Την κάλπη κλείνει μια αλυσίδα και κάθε εβδομάδα τα ψηφοδέλτια καταμετρώνται και το αποτέλεσμα εμφανίζεται στο τζάμι πάνω από τον παλιό πάγκο από μαόνι.

«Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ομπάμα προηγούνταν με μεγάλη διαφορά, από την αρχή ως το τέλος της ψηφοφορίας μας. Φέτος αυτό δεν συμβαίνει. Από τις πρώτες ημέρες το αποτέλεσμα ήταν στήθος με στήθος» λέει η Μακέλον, η οποία ανέλαβε το μπαρ το 1998, μετά το θάνατο του συζύγου της, του Ντάνκαν, εγγονού του Χάρι.

Οι πελάτες μπορούν εξάλλου να πιουν τις τελευταίες δημιουργίες των μπάρμαν: ένα «Ρόμνεϊ» (με βάση το αψέντι), ένα «Ομπάμα» (με λικέρ κερασιού και ροδάκινου), ένα «Μπάιντεν» (παλιό ουίσκι με βανίλια) ή ένα «Ράιαν» (με βάση το μαύρο ρούμι).

Από το 1924, το Harry’s δεν έχει πέσει έξω παρά δύο φορές. Το 1976, όταν προέβλεψε ότι ο Τζέραλντ Φορντ θα ήταν ο νικητής αντί του Τζίμι Κάρτερ και το 2004 όταν προέκρινε τον Τζον Κέρι αντί του Τζορτζ Μπους.

«Μου έχουν πει πως ο Λευκός Οίκος τηλεφωνούσε στο Harry’s Bar το βράδυ της ψηφοφορίας χωρίς να πει πως είναι ο Λευκός Οίκος για να μάθει πού βρισκόμαστε σε ψήφους. Δεν το έχω επιβεβαιώσει, αλλά το λέει ο θρύλος»  λέει χαμογελώντας η Μακέλον.

Πηγή ΑΠΕ

Share