Πορτογαλία: Επίσημη επίσκεψη της Α.Μέρκελ στις 12 Νοεμβρίου

Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2012   

Newsroom

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία στις 12 Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας στη χώρα, που έχει προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης από το Μάιο του 2011, μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

 

Η καγκελάριος που θα μείνει στην Πορτογαλία μερικές ώρες, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο και τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Η Μέρκελ, της οποίας είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία, θα συνοδεύεται από γερμανούς επιχειρηματίες οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε οικονομικό φόρουμ με πορτογάλους συναδέλφους τους.

Η καγκελάριος θα επισκεφθεί επίσης το εργοστάσιο της Volkswagen, 40 χλμ. νοτίως της Λισαβόνας, στο οποίο απασχολούνται τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενοι.

Η επίσκεψη Μέρκελ πραγματοποιείται την ώρα που στην Πορτογαλία αυξάνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια για τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, τα οποία θα γίνουν ακόμη σκληρότερα το προσεχές έτος, με έναν προϋπολογισμό που ψηφίστηκε την Τετάρτη στο κοινοβούλιο, ο οποίος προβλέπει γενικευμένες αυξήσεις στη φορολογία.

Οι πορτογαλικές αρχές φοβούνται ότι η καγκελάριος, που θεωρείται ένας τοποτηρητής της χρηματοπιστωτικής ορθοδοξίας, θα τύχει όμοιας υποδοχής από τους κατοίκους της Λισαβόνας, με αυτήν που τής επεφύλαξαν οι Αθηναίοι οι οποίοι κατά χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψή της στις αρχές Οκτωβρίου.

Αρκετές διαδηλώσεις προγραμματίζονται ήδη στη Λισαβόνα και σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία αναπτύσσει μεγάλες δυνάμεις της στην πρωτεύουσα.

Η Μέρκελ είναι το μαύρο πρόβατο των πορτογάλων διαδηλωτών που κατακρίνουν τον πρωθυπουργό τους ότι είναι υποταχτικός της και ότι προχωρεί πέρα από τα μέτρα λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές της Πορτογαλίας, με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Share