Προβλήματα με τη καταβολή επιδόματος θέρμανσης

Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2012 10:16   

Ελένη Καραμαγκάλη

Αυξάνονται οι πιθανότητες να μην καταβληθεί μέχρι τέλος του έτους το επιδόμα θέρμανσης για τα λίτρα του καυσίμου που θα έχουν καταναλώσει μέχρι τότε οι δικαιούχοι. 

Καθημερινά ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα σχετικά με τις διαδικασίες χορήγησής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική υπουργική απόφαση παραμένει ανυπόγραφη μέχρι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών να επιλύσει δύο σοβαρά πρακτικά προβλήματα που έχουν ανακύψει.


Το πρώτο πρόβλημα αφορά όσους δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση το 2012, καθώς δεν έχει απαντηθεί ακόμα πως θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και ότι όντως δικαιούνται το επιδόμα θέρμανσης. 

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα ως 6.000 ευρώ αλλά και άλλοι πολίτες με ετήσια εισοδήματα έως 3.000 δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση. Σύμφωνα με λογιστές και φοροτεχνικούς, οι συγκεκριμένοι πολίτες θα απαιτηθεί ενδεχομένως να υποβάλλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις, όμως σε κάθε τέτοια περίπτωση ο νόμος επιβάλλει πρόστιμο από 40 έως 400 ευρώ.

 

Επιπλέον άλυτο παραμένει το πρόβλημα που αφορά τις οικογένειες που κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών με αυτόνομη θέρμανση. Δεδομένου ότι η χορήγηση του επιδόματος προβλέπεται να γίνεται με βάση τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο κάθε διαμέρισμα, για τα συγκεκριμένα νοικοκυριά δεν θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής κατανάλωσης. Συνεπώς μένει να εξακριβωθεί εαν θα μπορεί  κάποιος να εισπράξει το επίδομα ακόμα κι αν στην πραγματικότητα δεν έχει καταναλώσει όλη την ποσότητα πετρελαίου που του αναλογεί με βάση τα δηλωθέντα χιλιοστά.

Share


ΔΙΕΘΝΗ

  1. «Μαύρο» στη Μέρκελ

  2. Πάγωμα των εξώσεων μετά τις αυτοκτονίες

  3. Γιούνκερ:«Το Eurogroup θα πρέπει να καταλήξει σε χρονοδιάγραμμα»

  4. Ημερομηνία ένταξης της Σερβίας ίσως και τον Μάρτιο

  5. Παραιτήσεων συνέχεια στο BBC

ΚΟΙΝΩΝΙΑ


  1. Εκτός και «μεγάλα» ονόματα της Ελ Παϊς
  2. Στάση εργασίας των δασκάλων

  3. Αρχίζει η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ

  4. Στην Τέιλορ Σουίφτ το πρώτο βραβείο MTV

  5. 480- χιλ δολ για το φόρεμα της Τζούντι Γκάρλαντ