Διαψεύδει η Γερμανία την εκπόνηση μελέτης για τη γαλλική οικονομία

Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2012 17:02   

Newsroom

 «Η πληροφορία αυτή είναι αναληθής», πρόσθεσε ο Βόλφγκανγκ Φραντς, πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Ειδημόνων, που απαρτίζουν οι πέντε «σοφοί».

 «Την Τετάρτη παραδώσαμε την εξαμηνιαία έκθεσή μας (στην κυβέρνηση) και είχαμε μία συζήτηση με τον (υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ) Σόιμπλε για την κοινή ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης», υπογράμμισε ο ίδιος.

 «Δεν μιλήσαμε ιδιαίτερα για τη Γαλλία. Σαφώς και η Γαλλία αποτελεί ένα σημαντικό κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά δεν είπαμε τίποτε συγκεκριμένο για τη χώρα αυτή», επέμεινε ο Φραντς.

 «Εμείς δεν διατυπώνουμε οικονομικές συμβουλές για τις άλλες χώρες. Δεν έχουμε την δικαιοδοσία και άλλωστε, αυτό δεν δικαιολογείται διότι η Γαλλία διαθέτει εξίσου ένα εξαίρετο Συμβούλιο Οικονομικής Ανάλυσης», πρόσθεσε.

    

Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε από την πλευρά του να σχολιάσει το άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Ντι Τσάιτ και έκανε μνεία στο σχετικό αίτημα του Σόιμπλε προς τους σοφούς.

 

Σύμφωνα με τη Ντι Τσάιτ, που επικαλείται μη κατονομαζόμενη πηγή, ο Σόιμπλε είχε ζητήσει από τους πέντε «σοφούς» να εργαστούν πάνω σε ένα «σκαρίφημα μεταρρυθμίσεων» που θα βοηθούσαν τη Γαλλία να επανέλθει στην οδό της ανάπτυξης.

Στο άρθρο προστίθεται πως ο Σόιμπλε συνομίλησε με τους «σοφούς» την Τετάρτη κατά την επίδοση της έκθεσής τους για τη Γερμανία και δεν διετύπωσε επίσημο αίτημα. «Μέχρις εδώ πρόκειται για μία άτυπη ανταλλαγή απόψεων».

    

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το Βερολίνο δεν μπορεί να διατάξει το συμβουλευτικό οικονομικό όργανο να σκύψει πάνω από ένα τέτοιο θέμα, διότι είναι εντελώς ανεξάρτητο, αλλά έχει τη δυνατότητα να του προτείνει ένα τέτοιο έργο. Έως τώρα, ουδέποτε στα 49 χρόνια της λειτουργίας του, το συμβούλιο των «σοφών» δεν έχει καταρτίσει έκθεση που να αφορά άλλη χώρα, πλην της Γερμανίας.

Share