Ο απεγκλωβισμός της κυβέρνησης Σαμαρά και η πικρή αλήθεια

Πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν, μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Βουλή, να υποστηρίξουν ότι λύθηκαν τα χέρια της κυβέρνησης και, επομένως, είναι έτοιμη να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

 

Προφανώς, για τη συγκεκριμένη συλλογιστική ήταν ανακουφιστικό το αποτέλεσμα, διότι «λειτούργησε» περίπου ως ψήφος εμπιστοσύνης, καθώς τα τρία κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση έδρασαν σαν ασπίδα προς τον κ. Βενιζέλο. Και, έτσι, δεν προκλήθηκε μείζον κυβερνητικό πρόβλημα, το οποίο ενδεχομένως να επηρέαζε σοβαρά τα πολιτικά πράγματα και ως μόνη διέξοδος θα πρόβαλε η διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Δύο παρατηρήσεις επί του προκειμένου: Ουδόλως είναι λυμένα τα χέρια της κυβέρνησης, επειδή διασώθηκε ο κ. Βενιζέλος. Μια κυβέρνηση που διακρίνεται για την αποφασιστικότητά της δεν εμποδίζεται από εκκρεμείς υποθέσεις, αν μάλιστα δεχθούμε -κατά επισήμανση του ίδιου του κ. Βενιζέλου- ότι πρέπει να είναι σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας. Κατά συνέπεια, δεν αποτελούσαν εμπόδιο οι όποιες ευθύνες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ γύρω από το επίμαχο ζήτημα της Λίστας Λαγκάρντ.

Αντιθέτως, όπως και με άλλη αφορμή έχουμε επισημάνει, ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποτελεί βαρίδι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Σαμαρά, παρά τη στήριξη που προσφέρει με τη μικρή, πλέον, Κοινοβουλευτική του Ομάδα, η οποία, από πλευράς μάλιστα αριθμού και επιρροής στην κοινωνία, είναι πλέον σε προφανή αναντιστοιχία με τη σημερινή δυναμική του ΠΑΣΟΚ στο εκλογικό σώμα.

Σε μία περίοδο που η κοινωνία εμφανίζεται μνημονιακώς αποδεκατισμένη, στη συνείδηση του κόσμου μετράει περισσότερο στο ποιοι μας οδήγησαν στη σημερινή μέγγενη, παρά το ποιος αναγκάστηκε, εγκλωβισμένος σε αποφάσεις προηγουμένων, επειδή το κράτος έχει συνέχεια και τα αδιέξοδα κληρονομήθηκαν, να εφαρμόσει τους όρους των δανειστών. Στην πρώτη περίπτωση είναι στο κάδρο ο κ. Βενιζέλος βεβαίως, ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορά στον κ. Σαμαρά.

Με το δεδομένο αυτό, εφόσον ο κ. Βενιζέλος παραμένει ενεργός υποστηρικτής της κυβέρνησης Σαμαρά, οποιαδήποτε ενέργειά της όσον αφορά μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές θα προκαλεί ενδεχομένως επιφυλακτικότητα, αν όχι και δυσπιστία, από τη στιγμή που θα υποστηρίζει τις επιλογές της ο άνθρωπος που συνέβαλε αποφασιστικά στον εγκλωβισμό στα Μνημόνια, στηρίζοντας τις επιλογές του αρχηγού του, αρχικώς, και προκαλώντας τις συνθήκες ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας, στη συνέχεια, με την εφαρμογή των Μνημονίων. Προφανώς, δε, δεν είναι και ο πλέον αξιόπιστος εκφραστής μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, τις οποίες ουδέποτε εφάρμοσε, αφού ουδέποτε, άλλωστε, τις εισηγήθηκε!

Τούτων δοθέντων, το πόσο λυμένα είναι τα χέρια της κυβέρνησης για να δημιουργήσουμε, ως χώρα, άλλες συνθήκες λειτουργίας του κράτους συνολικώς, διαφορετικές από εκείνες που συνέβαλαν στο μετέπειτα χάλι μας, δεν εξαρτάται από την αποδέσμευση του κ. Βενιζέλου από νομικές ευθύνες, αλλά από το κατά πόσο μπορεί η κυβέρνηση Σαμαρά και να πείσει την κοινωνία για τις αγαθές προθέσεις της αλλά και να εξασφαλίσει την ανοχή διά της κοινωνικής συνοχής, η οποία βρίσκεται εν διαλύσει.

Τελευταία νέα

 • Αλ. Παπαρήγα: «Σκίστε τα χαρτιά της επιστράτευσης, της εφορίας και των χαρατσιών»

 • Μεντβέντεφ: Η Ρωσία μπορεί υπό όρους να βοηθήσει την Κύπρο

 • Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Κουράκη

 • Tελευταίο αντίο στην Ειρήνη Κουμαριανού

 • Υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές «φέρνουν» οι εκλογές

 • Aναστολή κινητοποιήσεων σε τρόλεϊ και ΟΣΕ, συνεχίζουν στα λεωφορεία

 • Επίσχεση παροχής υπηρεσιών των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

 • Αναχωρεί για το Κατάρ ο Α.Σαμαράς

 • Σύσκεψη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

 • Aπεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την Πέμπτη

 • Προκαταβολή σύνταξης στο Δημόσιο

 • Στα «αζήτητα» η σορός του 11χρονου παιδιού των φαναριών

 • Η Ελλάδα Αύριο 28-01-2013

 • Σε σοβαρή κατάσταση 52χρονη από έκρηξη σόμπας υγραερίου

 • Διαφωνία Σόιμπλε-Ντράγκι για την Κύπρο