Θρίλερ «έβγαλε» η κάλπη στο Ισραήλ

 Μετεκλογικό θρίλερ στο Ισραήλ καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης δείχνει ότι ο δεξιός συνασπισμός και ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς αποσπούν ίσο αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο. Με καταμετρημένο το 99,5% των ψηφοδελτίων των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στο Ισραήλ, ο δεξιός συνασπισμός των κομμάτων Λικούντ-Ισραελ Μπεϊτένιου υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο κεντροαριστερός συνασπισμός λαμβάνουν 60 έδρες ο καθένας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της η εκλογική επιτροπή. Αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται σε δύσκολο μετεκλογικό παζάρι μεταξύ του Λικούντ και πιθανότατα του κόμματος του τηλεοπτικού σταρ Γαΐρ Λαπίντ, Γες Ατίντ.

Το  Λικούντ του Νετανιάχου αν και πρώτο, καταλαμβάνει μαζί με το Γισραέλ Μπεϊτένου του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν μόλις 31 από τις 120 έδρες της  Κνεσέτ, λιγότερες δηλαδή από τις προεκλογικές προβλέψεις όπως και από τις 42 που είχε στην απερχόμενη βουλή. ‘Εκπληξη των  εκλογών και ρυθμιστής όπως όλα δείχνουν, το κεντρώο Γες Ατίντ που ήρθε δεύτερο κόμμα ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Εργατικοί. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ακροδεξιό «Εβραϊκή Πατρίδα» του Ναφταλί Μπένετ, ακολουθεί το κόμμα της Τζίπι Λίβνι και άλλα μικρότερα.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τους πολίτες για την ψήφο τους και επισήμανε ότι θέλουν από αυτόν να συστήσει την ευρύτερη δυνατή κυβέρνηση. Με τα πρώτα δεδομένα ο Νετανιάχου θα συνεργαζόταν με το κόμμα του Μπένετ και άλλα μικρότερα, εθνικιστικά ή θρησκευτικά, υπερορθόδοξα κόμματα, όπως παραδοσιακά πράττει η παράταξή του. Τα κεντρώα κόμματα ήδη προεκλογικά είχαν απορρίψει τη συμμετοχή τους σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση, ζητώντας σοβαρές κινήσεις για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους. Η συμμετοχή τους σε ένα μελλοντικό σχήμα –ειδικά του Γες Ατίντ– δεν είναι απίθανη αλλά θα έρθει μάλλον μόνο μετά από σημαντικές παραχωρήσεις εκ μέρους του Νετανιάχου. Ο αρχηγός του Γες Ατίντ, Γαΐρ Λαπίντ, ήταν εύγλωττος ως προς αυτό: «δεν θα γίνω φύλλο συκής σε μια σκληροπυρηνική κυβέρνηση». Πέρα από το Παλαιστινιακό, το Γες Ατίντ έχει ταχτεί κατά των προνομίων στους υπερορθόδοξους Εβραίους, ένα από τα πολυσυζητημένα θέματα για την ισραηλινή κοινωνία που βλέπει μάλλον αρνητικά τα προνόμια που απολαμβάνει αυτή η θρησκευτική μειονότητα. Υποσχέθηκε ακόμη να δοθούν λύσεις στο στεγαστικό (μία από τις αιτίες πίσω από τις κινητοποιήσεις των Ισραηλινών αγανακτισμένων το 2011) και ανανέωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι το Ιράν απασχόλησε συγκριτικά πολύ λίγο τους υποψήφιους και την κοινή γνώμη.

Παρά το ότι η Τεχεράνη πλησιάζει αργά αλλά σταθερά προς ένα σημείο χωρίς επιστροφή για την κατασκευή ατομικής βόμβας (αυτό που είχε πολύ παραστατικά δείξει ο Νετανιάχου από του βήματος του ΟΗΕ), ένας στους δύο πολίτες σε γκάλοπ της Haaretz δήλωσαν ότι τους απασχολούν περισσότερα τα κοινωνικά πολιτικά ζητήματα και μόνο το 10% το ιρανικό.

Την ίδια ώρα, παρά την καλή πορεία της οικονομίας τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διογκώνεται και έφτασε στο 4,2% για το 2012, διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις, επιβάλλοντας στη νέα κυβέρνηση, ανεξαρτήτως προσανατολισμού να αποφασίσει περικοπές και αυξήσεις στους φόρους.

Τελευταία νέα