Κάμερον: Δημοφήφισμα για την ΕΕ εάν κερδίσουμε το 2015

 

Δημοψήφισμα για τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ έως το 2017 με την προυπόθεση ότι θα είναι κυβέρνηση και μετά τις εκλογές του 2015 υποσχέθηκε ο Ντέηβιντ Κάμερον στους βρετανούς, υποκύπτοντας ουσιαστικά στις πιέσεις των ευρωσκεπτικιστών και προσπαθώντας μάταια να κρατήσει ισορροπίες με τις ψύχραιμες φωνές στην Γηραιά Αλβιόνα. Ο Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του δεσμεύτηκε για θεμελιώδεις και βαθιές αλλαγές στην σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ θέτοντας στην κρίση των Βρετανών την όποια νέα συμφωνία  Τονίζοντας πως η Βρετανία δεν θέλει να απομονωθεί από την ΕΕ αλλά χρειάζεται μία νέα σχέση, ο Κάμερον υποστήριξε πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το “μία από τα ίδια” στην εξέλιξή της». Επιμένοντας πως είναι δυνατός ο επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες, ο Κάμερον επιχειρηματολόγησε ότι εάν δεν γίνουν οι αλλαγές η «ανεπιθύμητη έξοδος» της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι πιθανότερη.

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση εκπλήρωσε τον σκοπό της εγκαθίδρυσης της ειρήνης στην ήπειρο, αλλά οι σημερινές προκλήσεις έχουν αλλάξει και «επιδίωξη είναι πια η ευημερία», είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για την ΕΕ.

«Δεν είμαι Βρετανός απομονωτιστής, αλλά θέλω άλλη συμφωνία με την ΕΕ» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λέγοντας πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το “μία από τα ίδια” στην εξέλιξή της».

«Δεν θέλουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης τον ίδιο βαθμό ενοποίησης, και δεν ωφελεί να το αρνούμαστε αυτό» είπε ο Κάμερον, απορρίπτοντας παράλληλα τη συζήτηση για Ευρώπη «δύο ταχυτήτων». «Ας πούμε καλύτερα ότι είμαστε οικογένεια δημοκρατικών εθνών, με πυρήνα την κοινή αγορά» τόνισε.

 

Ο Κάμερον ανέφερε ότι η προσέγγιση του Λονδίνου «είναι πιο πρακτική, και όχι συναισθηματική», λέγοντας πως για τη Βρετανία η «ΕΕ είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός, αλλά αυτό δεν μας κάνει λιγότερο Ευρωπαίους».

 

Τελευταία νέα