Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης–ΣΥΡΙΖΑ με αλλεπάλληλα επεισόδια.Mιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αρνήθηκε τα περί συρραφής στο επίμαχο βίντεο με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου: «Όλη η ομιλία [του Β.Διαμαντόπουλου] ήταν 50 λεπτά. Δώσαμε μόνο αποσπάσματα, δεν κάναμε συρραφή. Αλλά και στην πλήρη εκδοχή είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει δικαιολόγηση της βίας και κατανόηση της οπλοχρησίας. Είναι η φρασεολογία που μας εξοικειώνει με τη βία. Όπως έχω ξαναπεί από τις εμπρηστικές δηλώσεις έως τις εμπρηστικές ενέργειες η απόσταση μικρή. Οι βουλευτές πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι «η ανεργία δεν είναι βία είναι τραγωδία, είναι αρρώστια» και αναρωτήθηκε «αν ο άνεργος έχει δικαίωμα να βιαιοπραγήσει αφού έχει ασκηθεί βία εναντίον του;» «Δεν ανακαλώ ούτε κόμμα από όσα είπα για τον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στα περί «μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ στη νομιμότητα». Ο κ. Δένδιας κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ να «αποκτήσει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά απέναντι στην ανομία», τονίζοντας πως η Κουμουνδούρου θα πρέπει να βάλει στο περιθώριο τις «πράξεις που συνιστούν ανομία» και να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναρωτήθηκε, ακόμη, πώς είναι δυνατό να υπάρξουν επενδυτές στη χώρα όταν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει βία τις εργασιακές αλλαγές και τις μειώσεις μισθών, αιτιολογώντας έτσι άλλες μορφές βίας. Επιπλέον, χαρακτήρισε «ανόητους γκεμπελίσκους» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον στοχοποιούν, κάνοντας λόγο για συμμετοχή του στο παρελθόν σε ακροδεξιό κόμμα, επαναλαμβάνοντας πως εντάχθηκε στην ΟΝΝΕΔ το 1978 και δεν είχε καμία συμμετοχή στην ΕΠΕΝ. Σε ό,τι αφορά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «φυτρώνει από το χώρο της άκρας Αριστεράς», επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν προσδίδει χαρακτηριστικά βίας γενικά στην Αριστερά. Παράλληλα, επισήμανε πως δε θεωρεί το νεο-ναζιστικό φαινόμενο άμοιρο ευθυνών, ωστόσο υπογράμμισε ότι μονάχα πριν από «δεκαετίες» θα μπορούσε να αποδοθεί ένα τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα σε «ακροδεξιό πυρήνα».

ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Αφρομή στάθηκαν δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλη Διαμαντόπουλου και η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος ζήτησε παρέμβαση της Δικαιοσύνης καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα «να πάρει, επιτέλους, σαφή θέση» και τον κ. Διαμαντόπουλο «να ξεκαθαρίσει τη σχέση του με την ανομία και την τρομοκρατία».

 «Ο κατά δήλωσή του αναρχικός και φιλοτρομοκράτης Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο οποίος παραμένει ακόμα και τώρα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιεί σε ομιλία του το Mall, 4 ημέρες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα και καλεί απροκάλυπτα τους συντρόφους του να πάρουν τα όπλα. Μετά από αυτό περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να παρέμβει άμεσα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για «άθλια επίθεση εκ μέρους της κυβέρνησης με σκοπό την τρομοκράτηση της κοινωνίας» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Αποκαλύπτονται πλήρως οι σχεδιασμοί του κ. Δένδια και των ομοίων του, οι οποίοι πλέον στρέφονται ευθέως εναντίον της δημοκρατίας. Η στρατηγική της έντασης και του εμφύλιου διχασμού επιστρατεύεται για να δικαιολογήσει την εξοντωτική πολιτική του μνημονίου» πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι λαλίστατοι και συνωμοσιολόγοι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να μη λένε κουβέντα για την ταμπακιέρα. Δεν αποκηρύσσουν τις δηλώσεις Διαμαντόπουλου περί δικαιολογημένης οπλοχρησίας και τον διατηρούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», ανταπάντησε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Αργότερα, κυκλοφόρησε non paper της Νέας Δημοκρατίας, με παραπομπή σε βίντεο του Youtube με δηλώσεις του κ. Διαμαντόπουλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με μία εντονότατη ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για το «άθλιο non paper της ΝΔ» «πλαστό βίντεο» και «αισχρή προβοκάτσια εκ μέρους της ΝΔ η οποία, πέραν των πολιτικών, υπέχει και βαρύτατες ποινικές ευθύνες». Η ανακοίνωση συμπληρώνονταν με μία παραπομπή σε βίντεο του Youtube, με το σύνολο των δηλώσεων του κ. Διαμαντόπουλου. Το βίντεο είναι το εξής: Το επεισόδιο ήρθε σε συνέχεια της σύγκρουσης που προηγήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια στην εκπομπή του MEGA «Ανατροπή», όπου έκανε λόγο για φάση μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ στη νομιμότητα.

Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Βούτση, που ζήτησε την παραίτηση του υπουργού και αποχώρησε από την εκπομπή, ενώ σήμερα θύελλα επικράτησε στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης στη Βουλή, όπου παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και κάλεσε τον Νίκο Δένδια να ανακαλέσει, διαφορετικά να παραιτηθεί.