Τελεσίγραφο της κυβέρνησης στους απεργούς

2933 2013 01 23 07 01 04Στα άκρα φτάνει η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και εργαζόμενων στα μέσα μεταφοράς, οι οποίοι συνεχίζουν τις απεργίες παρά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ότι είναι παράνομες. Με δήλωσή του στον ραδιοσταθμό «Βήμα 99,5», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, διεμήνυσε: «Μέχρι αύριο οι πρωτεργάτες να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Η νομοθεσία προβλέπει τι πρέπει να γίνει σε όσους πρωτοστατούν στις απεργίες».

«Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα» απαντούν στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε μήνυμα στους «πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων να συμμορφωθούν μέχρι αύριο με τις δικαστικές αποφάσεις, σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου». Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ (ΗΣΑΠ- Τραμ), που πραγματοποιούν ήδη στάση εργασίας μέχρι τις 16.00, συνεδριάζουν, αυτή την ώρα, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης, καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και τις απειλές της κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς της ΣΤΑΣΥ και τον βίαιο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Προτείνει στην κυβέρνηση να υπάρξει μια «εκεχειρία» τριών μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας να τεθούν σε διάλογο τόσο τα προβλήματα των συγκοινωνιών όσο και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας στο Μετρό), Αντώνης Σταματόπουλος δηλώνει πως «τέτοιες απειλές δεν μας φοβίζουν» και προσθέτει: «Απολυμένοι είμαστε από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Έχουμε υποστεί μείωση προσωπικού από μετατάξεις και απολύσεις, μας έχουν εξαθλιώσει οικονομικά και εργασιακά, τώρα μας απειλούν και με απολύσεις». Αργά το μεσημέρι και οι εργαζόμενοι στο μετρό, θα αποφασίσουν για το ποια στάση θα κρατήσουν. Η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσέφυγε και σήμερα κατά των κινητοποιήσεων, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. 

Οι συρμοί του Μετρό είναι σήμερα ακινητοποιημένοι για έβδομη συνεχή ημέρα, ενώ στάσεις εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00 πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό και τραμ.

O  υπουργός Μεταφορών, Κ.Χατζηδάκης  στέλνει αυστηρό μήνυμα στα σωματεία, λέγοντας ότι «η κοινωνία είναι απέναντι και η κυβέρνηση δεν έχει άλλο περιθώριο από το να εφαρμόσει το νόμο». Ο υπουργός Μεταφορών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι μαζί με τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τα επιδόματα ο μέσος μισθός στο μετρό είναι 3083 ευρώ το μήνα, στον ΗΣΑΠ 4095 και στο τραμ 2542, μεικτά. Χωρίς τα δώρα, τις Κυριακές, τα νυχτερινά και τις υπερωρίες ο μέσος μισθός είναι 2.500 ευρώ στο Μετρό, 3.286 στον ΗΣΑΠ και 2.167 στο τραμ, μεικτά.

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε, επίσης, ότι ο στόχος είναι με το ενιαίο μισθολόγιο να κατέβουν μεσοσταθμικά οι μισθοί στα 1.900 ευρώ και επισήμανε ότι η μέγιστη μείωση θα είναι 25%, ενώ στους χαμηλόμισθους δε θα υπάρξουν επιπτώσεις. Αναφερόμενος στην εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε από την προϊστάμενη της Eισαγγελίας Αθηνών με αφορμή δημοσιεύματα για μικρή συμμετοχή των εργαζομένων, καθώς δηλώνουν ασθενείς, ο υπουργός είπε «θέλουν να πληρώνονται στις απεργίες, αλλά αν θα πληρωθούν είναι άλλη ιστορία».
 

Τελευταία νέα