Τρικυμία στην ΕΕ από τον εκβιασμό Κάμερον

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε όπως αναμενόταν άλλωστε η ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού Ντέηβιντ Κάμερον κατά την οποία έθεσε εκβιαστικούς όρους για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και άνοιξε τον δρόμο για την έξοδό της με δημοψήφισμα έως το 2017 υπό την προυπόθεση ότι θα επανεκλεγεί το 2015. Η Ευρώπη «δεν μπορεί να γίνει α λα καρτ», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς το μεσημέρι της Τετάρτης, κληθείς να σχολιάσει τις προαναγγελθείσες δηλώσεις του Κάμερον στο ραδιοσταθμό France Info. «Ελπίζουμε ότι οι Βρετανοί θα έχουν θετική συμβολή στην Ευρώπη» είπε.  «Ας δεχθούμε ότι είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μπαίνει κάποιος στην ομάδα αυτή, αλλά από τη στιγμή που είναι σ΄αυτήν δεν μπορεί να πει ότι παίζει ράγκμπι» τόνισε ο Φαμπιούς. «Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τη Βρετανία γιατί θα είναι δύσκολο για τη χώρα αυτή να βρεθεί εκτός Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ανέφερε δε ενδεικτικά ότι σε συνάντησή του Βρετανούς επιχειρηματίες, τους είχε πει πως «εάν η Βρετανία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρώπη, εμείς θα τής στρώσουμε το κόκκινο χαλί» (ως απάντηση, πάντως, σε προηγούμενη αναφορά του βρετανικού ΥΠΕΞ για «κόκκινο χαλί» σε εταιρείες που ήθελαν να γλιτώσουν την υψηλή φορολόγηση στη Γαλλία).

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε αντέδρασε σε ανάλογο τόνο: «Στην Ευρώπη δεν διαλέγουμε τα κεράσια από το καλάθι» είπε μετά την ομιλία του Κάμερον. Ο Βέστερβελε τόνισε επίσης πως «επιθυμία» του Βερολίνου είναι η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, επανέλαβε, είναι «περισσότερη, όχι λιγότερη ενοποίηση».

Η Κομισιόνεκτιμά πως η Βρετανία «συνεισφέρει πολύ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και έχει συμβάλει στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρώπης». Μετά την ομιλία του Κάμερον, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρενκίλντε-Χάνσεν, εξέφρασε την επιθυμία η συζήτηση στη Βρετανία «να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο της σχέσης» ανάμεσα σε Λονδίνο-Βρυξέλλες.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δημοσιοποίησε στο Twitter μηνύματα υπέρ της Ευρώπης.

«Σύντομα εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα είμαστε παρά το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας παρά μόνον αν δουλέψουμε μαζί» έγραψε.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπιργκίτα Όλσον εκτίμησε ότι αυτή τη φορά η Βρετανία έχει άδικο.

«Δεν μπορεί κανείς να επιλέγει τι θα πάρει και τι δεν θα πάρει από το μέλλον της ΕΕ. Πρόκειται για δέσμευση συνεργασίας» έγραψε και αυτή στο Twitter.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να αναθεωρήσει τον ρόλο της Βρετανίας στους κόλπους της ΕΕ και να ζητήσει την στήριξη των ψηφοφόρων μέσω δημοψηφίσματος πριν από το τέλος του 2017 θα υπονομεύσει την εύθραυστη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο φιλο-ευρωπαϊστής αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Νικ Κλεγκ.

“Χρόνια και χρόνια αβεβαιότητας εξαιτίας μίας παρατεταμένης, ερμηνευμένης στρεβλά επαναδιαπραγμάτευσης της θέσης μας στην Ευρώπη δεν είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, καθώς πλήττεται η ανάπτυξη και η απασχόληση”, δήλωσε ο Κλεγκ στην τηλεόραση του BBC ύστερα από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Κάμερον στο Λονδίνο για την ΕΕ.

“Η απόλυτη προτεραιότητα του βρετανικού λαού είναι θέσεις εργασίας, είναι ανάπτυξη, είναι ισχυρή οικονομία”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Κλεγκ, ο οποίος ηγείται του κεντροαριστερού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εταίρου του Συντηρηητικού Κόμαμτος στον κυβερνητικό συνασπισμό, έχει ήδη ασκήσει κριτική κατά του στόχου του Κάμερον να ανακτήσει εξουσίες που είχαν παραχωρηθεί στις Βρυξέλλες, περιγράφοντάς το ως μία “ψευδή υπόσχεση τυλιγμένη με την βρετανική σημαία”.

Ο πρωθυπουργός Κάμερον δεσμεύτηκε για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να αποφασίσει ο βρετανικός λαός αν επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ΕΕ με την προϋπόθεση ότι θα κερδίσει τις εκλογές το 2015.

«Θα τελειώσει με δάκρυα», δηλώνει, σχετικώς με την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να θέσει σε δημοψήφισμα την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο λόρδος Πίτερ Μάντελσον, πολιτικός των Εργατικών και πρώην Επίτροπος για τις Εμπορικές Υποθέσεις της Ε.Ε., στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

 

Ο λόρδος Μάντελσον κάνει λόγο για «εκβιασμό που δεν οδηγεί πουθενά» και προβλέπει ότι κανείς στην Ευρώπη δεν θα το αποδεχθεί. «Και γιατί να το αποδεχθεί, άλλωστε;», αναρωτιέται και ασκεί αυστηρή κριτική στην πολιτική του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος, όπως λέει, «μετατρέπει την πολιτική συζήτηση σε υπαρξιακή». Ο Βρετανός πολιτικός εκφράζει ωστόσο την πεποίθηση ότι οι Βρετανοί είναι περήφανος λαός, αλλά και την ελπίδα ότι «δεν θα αποδειχθεί ανόητος», ενώ προειδοποιεί ότι όσο περισσότερο διαρκέσει η συζήτηση για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αβεβαιότητα για τους επενδυτές, οι οποίοι, «μέσω της εμπλοκής τους στη χώρα, εξασφαλίζουν πρόσβαση στην κοινή αγορά».