«Πόλεμος» μετά την επιστράτευση και επίταξη στο Μετρό

Σε επιστράτευση των εργαζομένων και επίταξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, προχωρά η κυβέρνηση. «Πόλεμο» υπόσχονται οι εργαζόμενοι, σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις.  

Μετά από τη συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό -μια συνάντηση που κράτησε 5 ώρες- η κυβέρνηση επέλεξε τη σκληρή γραμμή, καταγγέλοντας τους συνδικαλιστές για εκβιασμό, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως “ο νόμος θα εφαρμοστεί”.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από συνδικαλιστές οι οποίοι, όπως είπε, προέτρεπαν όλο αυτό το διάστημα τους εργαζόμενους σε απεργίες, παρά το γεγονός ότι είχαν κηρυχθεί παράνομες από τη δικαιοσύνη.

“Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

 «Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς». Με τη φράση αυτή απαντούν οι εργαζόμενοι του μετρό στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη.

Όπως προσθέτει ο πρόεδρος της ΣΕΛΜΑ Αντώνης Σταματόπουλος, «η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους».

 Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ

Δεν συμφωνεί η ΔΗΜΑΡ με την απόφαση για επιστράτευση των απεργών του μετρό και την χαρακτηρίζει, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «ως ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης». «Σε μία περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις» τονίζει η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της και καταλήγει:«οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων».

ΠΑΣΟΚ: Συμφωνεί με την απόφαση

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «απαράδεκτη κοινωνικά απεργία» και πρόσθεσε ότι το να φορτίζεις την ατμόσφαιρα και να αυξάνεις την ταλαιπωρία της κοινωνίας σε αυτές τις συνθήκες, είναι μια πρόκληση απαράδεκτη και αδιανόητη. Επιπλέον έκανε λόγο για αντίληψη που δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη της εποχής, ούτε με εκείνη του ΠΑΣΟΚ για το τί σημαίνει κοινωνική ευθύνη. Κύκλοι της Ιπποκράτους σημείωναν νωρίτερα ότι η πολιτική επιστράτευση ήταν η πλέον ήπια επιλογή στην οποία μπορούσε να προχωρήσει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι με την απεργία δεν συμφωνούν όλα τα Σωματεία.

ΣΥΡΙΖΑ: «Πραξικόπημα» η επιστράτευση

Σε δηλώσεις ο βουλευτής Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπεύθυνος της ομάδας κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπ. Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης, σχολίασε την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους απεργούς του ΜΕΤΡΟ: «Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο «χακί» και με ένα νέο «πραξικόπημα» κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ προσπαθώντας με «στρατιωτικού» τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη «κινεζοποίηση» τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Οι τερατώδεις μνημονιακές πολιτικές κατεδάφισης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων οδηγούν την κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας. Ο κοινός συντονισμένος αγώνας και η συγκρότηση ενιαίου κοινωνικού μετώπου των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει το σινικό τείχος πάνω στο οποίο θα σπάσουν οι επιστρατεύσεις απεργών και κυρίως οι μνημονιακές πολιτικές και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει.

 Σε δηλώσεις του το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την άρση του αδιεξόδου, διαμηνύοντας ότι «κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο». Ο κ. Κεδίκογλου δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά σημείωσε ότι «περνάμε σαν χώρα μια πολύ δύσκολη φάση όπου δυστυχώς έχουμε αναγκαστεί να περικόψουμε ακόμη και τις συντάξεις του ΟΓΑ» και τόνισε ότι «όποιος θεωρεί ότι είναι υπεράνω μπαίνει από μόνος του αυτομάτως σε μια κατηγορία και θα κριθεί από την κοινωνία».

Ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, απέρριψε το ενδεχόμενο επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο νόμος προβλέπει μια σειρά πράγματα, μεταξύ των οποίων οι απολύσεις αλλά και η επίταξη.

«Εχουμε καλέσει τους απεργούς και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Δεν υπάρχουν ούτε βεντέτες, ούτε επεμβάσεις, ούτε ΜΑΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό και τον ηλεκτρικό δηλώνουν διατεθειμένοι να αναστείλουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας ωστόσο την ισχύ της υπάρχουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) μέχρι τη λήξη της μετενέργειάς της και την έναρξη διαλόγου για την υπογραφή νέας ΣΣΕ. «Κατανοώντας το επιβατικό κοινό και τις δυσκολίες μετακίνησής του, είμαστε διατεθειμένοι εφόσον η κυβέρνηση δεσμεύεται για τα παραπάνω να αναστείλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων Μετρό (ΣΕΛΜΑ), του Σωματείου Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό (ΣΗΑΜ), του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών και η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ.

 

 Οι εργαζόμενοι στο μετρό, που απεργούν για όγδοη ημέρα, είναι συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια περιμένοντας την εκτέλεση του τελεσίγραφου της κυβέρνησης, «να σεβαστούν τις δικαστικές αποφάσεις για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων του Μετρό) Σπύρος Ρεβύθης  δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και απειλές. Ο αγώνας μας δεν υποκινείται από κανέναν και μόνο σκοπό έχει την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του κάθε  εργαζόμενου ανεξαρτήτως που εργάζεται. Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση των ΣΣΕ. Στον αγώνα μας έχουμε τη συμπαράσταση από εκπροσώπους 150 και πάνω σωματείων, τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα».

Στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη ή επέμβαση αστυνομική ή απολύσεις, οι εργαζόμενοι απαντούν: «θα ακινητοποιηθούν τα πάντα και παντού».

 Οι συρμοί του μετρό παραμένουν και σήμερα, για όγδοη συνεχή ημέρα, ακινητοποιημένοι, ενώ ο ηλεκτρικός και το τραμ δεν θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα. Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία προκειμένου να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση. Κανονικά κινούνται, ωστόσο, τα τρόλεϊ και ο προαστιακός.Τελευταία νέα

 • Αλ. Παπαρήγα: «Σκίστε τα χαρτιά της επιστράτευσης, της εφορίας και των χαρατσιών»

 • Μεντβέντεφ: Η Ρωσία μπορεί υπό όρους να βοηθήσει την Κύπρο

 • Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Κουράκη

 • Tελευταίο αντίο στην Ειρήνη Κουμαριανού

 • Υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές «φέρνουν» οι εκλογές

 • Aναστολή κινητοποιήσεων σε τρόλεϊ και ΟΣΕ, συνεχίζουν στα λεωφορεία

 • Επίσχεση παροχής υπηρεσιών των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

 • Αναχωρεί για το Κατάρ ο Α.Σαμαράς

 • Σύσκεψη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

 • Aπεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την Πέμπτη

 • Προκαταβολή σύνταξης στο Δημόσιο

 • Στα «αζήτητα» η σορός του 11χρονου παιδιού των φαναριών

 • Η Ελλάδα Αύριο 28-01-2013

 • Σε σοβαρή κατάσταση 52χρονη από έκρηξη σόμπας υγραερίου

 • Διαφωνία Σόιμπλε-Ντράγκι για την Κύπρο