«Βραβεία της ντροπής» σε Goldman Sachs και Shell
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Διεθνη
- Δημιουργηθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2013
- Γράφτηκε από τον/την newsroom
Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, σύμβολο των… κακών πρακτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, και η πετρελαϊκή εταιρεία Shell, η οποία κατηγορείται ότι έχει συμβάλει στη μείωση των αιώνιων πάγων της Αρκτικής, διακρίθηκαν σήμερα με το “βραβείο της ντροπής” 2013 που τους απονεμήθηκε κυρίως από το ελβετικό τμήμα της οργάνωσης Greenpeace.
Τα βραβεία αυτά απονέμονται κάθε χρόνο στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) του Νταβός σε επιχειρήσεις που κατηγορούνται για “παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και επειδή διέπραξαν “ιδιαίτερα σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα”. Το 2012, τα βραβεία αυτά είχαν απονεμηθεί στην αμερικανική τράπεζα Barclays και στον βραζιλιάνικο όμιλο πρώτων υλών Vale.
H Goldman Sachs παίρνει το βραβείο της επιτροπής, η οποία έκρινε πως η αμερικανική τράπεζα υπήρξε ένας “κεντρικός πρωταγωνιστής της παγκοσμιοποίησης, τροφοδοτώντας τα κέρδη μερικών ελάχιστων κατεχόντων μέσω τεράστιων ανισοτήτων και της ένδειας μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού”. Η Greenpeace Ελβετίας και η Διακήρυξη της Βέρνης, μια ελβετική μη κυβερνητική οργάνωση, κατήγγειλαν επίσης τους “διευθυντές της Goldman Sachs, οι οποίοι ελέγχουν την περιστρεφόμενη πόρτα, κατέχοντας διαδοχικά θέσεις στους κόλπους της τράπεζας και δημόσιες ή πολιτικές θέσεις, και εξασφαλίζουν για τον εαυτό τους τις δουλειές του αύριο”.
Σύμφωνα με τον Μίκαελ Μπαουμγκάρτνερ, μέλος της επιτροπής, “η Goldman Sachs είναι όχι μόνον ένας από τους κύριους ωφελημένους της οικονομικής κρίσης, αλλά κατέχει επίσης μια κυρίαρχη θέση στο καζίνο των πρώτων υλών”. “Η τράπεζα άρχισε να αποσταθεροποιεί τις τιμές και αν οι τιμές των τροφίμων σπάσουν και πάλι όλα τα ρεκόρ, όπως το 2008, εκατομμύρια άνθρωποι θα πεινάσουν και θα εξαθλιωθούν”. Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία Shell έλαβε το βραβείο του κοινού, έπειτα από On- Line ψηφοφορία 41.800 ανθρώπων. Η Shell κατηγορείται ότι συνέβαλε στην κλιματική αλλαγή μέσω των υπεράκτιων πετρελαϊκών εγκαταστάσεών της στην Αρκτική. Με αυτές τις γεωτρήσεις, η Shell “ποντάρει σ’ έναν από τους τελευταίους φυσικούς παράδεισους στη γη και θέτει σε κίνδυνο 4 εκατομμύρια προσωπικό καθώς και μια απίστευτη πανίδα”.
Για τον Κούμι Ναϊντού, διευθυντή της Greenpeace International, “η Shel επένδυσε 4,5 δισ. δολάρια σ’ ένα ανόητο σχέδιο, πολύ παρακινδυνευμένο και το οποίο δεν είναι παρά πηγή προβλημάτων”. Εκτός από τις δύο που κέρδισαν το “βραβείο της ντροπής” 2013, κατονομάσθηκαν άλλες πέντε επιχειρήσεις: οι Alstom (Γαλλία), Coal India (Ινδία), G4S (Βρετανία), Lonmin (Νέα Ζηλανδία) και Repower (Ελβετία).
Τελευταία νέα
-
Απορρίφθηκε το αίτημα των εργαζομένων στο Μετρό για άμεσο «πάγωμα» της επίταξής τους -
Γ. Άσμουσεν: Η Ελλάδα έχει καλύψει τα δύο τρίτα ενός μαραθωνίου -
Απόφαση για μπλόκα σε όλο το εθνικό δίκτυο -
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Ο Βενιζέλος ξεκόβει κάθε σχέση με τις κοινωνικές δυνάμεις» -
Συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ -
Εισβολή αγνώστων στο σπίτι της Λιάνας Κανέλλη -
Η πρόεδρος Ρουσέφ επιστρέφει εσπευσμένα στη χώρα της -
Τρεις νεκροί και 416 τραυματίες σε επεισόδια στο Πορτ Σάιντ -
Θεσσαλονίκη: Εορτασμός της ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος -
Αίσθηση προκαλούν οι φράσεις του Μπερλουσκόνι για τον Μουσολίνι -
Βραζιλία: Τραγωδία από πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο -
Αιματηρή απόπειρα ληστείας στου Ζωγράφου -
Έρευνα για το φάρμακο Diane-35 που θεωρείται ύποπτο για τέσσερις θανάτους -
Παράνομη η απεργία σε τρόλεϊ και λεωφορεία από το Μονομελές Πρωτοδικείο -
Κάμψη του CDU και άνοδο του SPD δείχνει δημοσκόπηση