Συνεχείς οι αλλαγές στο εκλογικό σώμα

Είναι συνεχείς οι ανακατατάξεις στο εκλογικό σώμα, έτσι όπως προκύπτει όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις αλλά και από τον συγχρωτισμό των δημοσιογράφων και των πολιτικών με την κοινωνία. Αν των δεύτερων οι σχετικές εκτιμήσεις μπορεί να χαρακτηρισθούν θεωρητικές ή υποκειμενικές, των δημοσκοπήσεων τα στοιχεία έχουν μεγαλύτερο πραγματιστικό χαρακτήρα.

 

Τα τελευταία ευρύματα, χωρίς να έχουν μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με προηγούμενες έρευνες της κοινής γνώμης, αποτυπώνουν την εμπέδωση μιας διαπίστωσης. Ότι είναι πλειοψηφικό ακόμη το ποσοστό που αφορά σε εκείνους οι οποίοι θεωρούν πως καμία κυβέρνηση από τους υπάρχοντες κομματικούς σχηματισμούς και κανένας από τους σημερινούς αρχηγούς ως πρωθυπουργός δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε καλύτερες μέρες.

Αυτό είναι δικαιολογημένο εν μέρει, διότι οι πολίτες –παραδοσιακώς- θέλουν να αποτυπώνεται η δυσπιστία τους ή η επιφυλακτικότητά τους, ανεξαρτήτως του τι τελικώς ψηφίζουν. Αν ήταν διαφορετικά είναι βέβαιο ότι κάθε φορά στις εκλογές το πλειοψηφικό ποσοστό θα ήταν το άθροισμα των άκυρων ψηφοδελτίων και της αποχής!

Από την άλλη πλευρά, όμως, παρατηρείται το εξής νέο στοιχείο, ενώ επαναλαμβάνεται ένα άλλο. Το νέο στοιχείο αφορά στην παράσταση νίκης, όπου για πρώτη φορά περνάει μπροστά η ΝΔ. Με άλλα λόγια, αυτοί που άλλαξαν γνώμη με την πάροδο των εβδομάδων -και προφανώς μετά την απόφαση για εκταμίεσυη της μεγάλης δόσης- και πιστεύουν ότι σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ είναι περισσότεροι τώρα από αυτούς που μέχρι πρότινος έλεγαν ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοιχείο αυτό έχει τη σημασία του -μολονότι και πάλι μπορεί να αλλάξει- αν αναλογιστεί κανείς ότι στις εκλογές του 2000, παρά το γεγονός ότι προηγείτο σταθερώς στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ, εντούτοις στην παράσταση νίκης μπροστά βρισκόταν το υπό τον κ. Σημίτη ΠΑΣΟΚ. Και, φυσικά, τις εκλογές τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως, βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι καθηλωμένος στα ποσοστά του και να μην μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια οργή ή αγανάκτηση του κόσμου για τις περικοπές που γίνονται στα εισοδήματά του και την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Ενδεχομένως, όταν αρχίσει η υλοποίηση των μέτρων -δηλαδή η καταβολή από τους πολίτες των επιβαρύνσεων που τους επιβάλλονται- να υπάρξει πάλι μεταστροφή του εκλογικού σώματος. Το βέβαιο είναι ότι οι ανακατατάξεις θα συνεχισθούν όσο θα είναι ρευστό το πολιτικό τοπίο και δεν θα παγιώνεται η αντίληψη ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα είναι και τα τελευταία.

Με αυτήν την προοπτική, όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, συνδέονται ασφαλώς και οι εσωτερικές διχογνωμίες που ήδη εκφράζονται και οι οποίες αφορούν στο τμήμα της κοινωνίας που θέλει να απευθυνθεί το κόμμα αυτό και οι συνιστώσες του. Διότι, ενώ ο κ. Τσίπρας έχει αντιληφθεί ότι μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων είναι οι νοικοκυραίοι του μεσαίου χώρου -στους οποίους είχε απευθυνθεί και ο Κώστας Καραμανλής- διάφορες τάσεις και συνιστώσες του κόμματος εκφράζουν έντονα διαφορετική άποψη αφήνοντας τον ΣΥΡΖΑ στο αριστερό περιθώριο.

 Τελευταία νέα

 • Αλ. Παπαρήγα: «Σκίστε τα χαρτιά της επιστράτευσης, της εφορίας και των χαρατσιών»

 • Μεντβέντεφ: Η Ρωσία μπορεί υπό όρους να βοηθήσει την Κύπρο

 • Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Κουράκη

 • Tελευταίο αντίο στην Ειρήνη Κουμαριανού

 • Υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές «φέρνουν» οι εκλογές

 • Aναστολή κινητοποιήσεων σε τρόλεϊ και ΟΣΕ, συνεχίζουν στα λεωφορεία

 • Επίσχεση παροχής υπηρεσιών των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

 • Αναχωρεί για το Κατάρ ο Α.Σαμαράς

 • Σύσκεψη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

 • Aπεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την Πέμπτη

 • Προκαταβολή σύνταξης στο Δημόσιο

 • Στα «αζήτητα» η σορός του 11χρονου παιδιού των φαναριών

 • Η Ελλάδα Αύριο 28-01-2013

 • Σε σοβαρή κατάσταση 52χρονη από έκρηξη σόμπας υγραερίου

 • Διαφωνία Σόιμπλε-Ντράγκι για την Κύπρο