Η Δύση αναζητά προσανατολισμό

Ο Ντέιβιντ Κάμερον στο Νταβός χαρακτήρισε «λάθος» την απόπειρα για ακόμη βαθύτερη πολιτική ένωση στην Ευρώπη

 

Η παλαιά «Δύση» πρέπει να ανασχηματιστεί, αν θέλει να επιζήσει. Αυτό είπε με τον τρόπο της από το φόρουμ του Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ. Οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη, όπως και η Ιαπωνία πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε μεταρρυθμίσεις, προειδοποιεί η κυρία Λαγκάρντ, δείχνοντας εμμέσως και τον διαχωρισμό  από τον άλλο κόσμο -τον έως χθες μη ή λιγότερο ανεπτυγμένο- που τώρα ονομάζεται BRIGS, ο οποίος όμως συγκεντρώνει επενδύσεις, παραγωγή, καινοτομία και φυσικά πλούτο. Τα όσα είπε η κυρία Λαγκάρντ δεν είναι καινούργια, δείχνουν όμως ότι η «Δύση» κατρακυλάει όλο και  περισσότερο στην παραγωγική της ύφεση και στις αντιθέσεις της. 
Την ώρα που η διευθύντρια του ΔΝΤ μιλάει για μια κοινή στάση των δυτικών, ο Βρετανός πρωθυπουργός δείχνει ότι οι αντιθέσεις μεγεθύνονται. Ο Ντ. Κάμερον στο Νταβός χαρακτήρισε «λάθος» την απόπειρα για ακόμη βαθύτερη πολιτική ένωση στην Ευρώπη.«Οι χώρες στην Ευρώπη έχουν την ιστορία τους, τις παραδόσεις τους, τους θεσμούς τους, θέλουν την κυριαρχία τους, την ικανότητα να κάνουν τις δικές τους επιλογές και το να προσπαθείς να τις στριμώξεις σε μια συγκεντρωτική πολιτική ένωση θα ήταν ένα μεγάλο λάθος για την Ευρώπη και η Βρετανία δεν θα αποτελέσει μέρος αυτού». 
Εκτός από την πρότασή του για δημοψήφισμα στη Βρετανία έως το 2017, για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  έριξε μια ακόμα μεγαλύτερη απειλή. Αφού η Ευρωζώνη έχει πάρει τον δρόμο της, οι άλλες χώρες της Ε.Ε. -είπε ο κ. Κάμερον- δεν έχουν λόγο να μένουν ακίνητες και να μην μπορούν να αναπτυχθούν. Η σκέψη παραπέμπει ευθέως σε μια πολύ χαλαρή Ε.Ε., που μπορεί ακόμα και να διαλυθεί. 
Η Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ προτίμησε, όπως όλα δείχνουν, να μην σηκώσει το γάντι αυτήν την ώρα, επαναλαμβάνοντας το δικό της… ποίημα: «Η πολιτική εμπειρία δείχνει ότι συχνά χρειάζεται πίεση (για να γίνουν) πολιτικές, θεσμικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η κυρία Μέρκελ. «Το συμπέρασμά μου, επομένως, είναι ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, πρέπει να εφαρμόσουμε τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις σήμερα, για να ζήσουμε καλύτερα αύριο».

 Τελευταία νέα