Xειρόφρενο σε όλα τα ΜΜΜ

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν την Παρασκευή όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι συμπαραστέκονται στους συναδέλφους τους στο Μετρό, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη των απεργών. Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για σήμερα, Παρασκευή και παναττικής πανεργατικής στάσης εργασίας (από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα) αποφάσισε κατά την έκτακτη συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για την επίταξη στο μετρό.

 
Oι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στον προαστιακό σιδηρόδρομο και στα τρένα προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο 26 Ιανουαρίου έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, εφόσον η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την επίταξη. 

  Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς δηλώνουν ότι η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε διάλογο μαζί τους επέλεξε τον «αυταρχικό δρόμο» της επίταξης και διαμηνύουν πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων.

 
Οι εργαζόμενοι του Μετρό, οι οποίοι είναι κλεισμένοι στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια, έχοντας και τη συμπαράσταση συναδέλφων τους από άλλα μέσα μεταφοράς, ανέφεραν ότι είναι σε συνεχή συνεννόηση με νομικούς προκειμένου να δουν τι μέλλει γενέσθαι από δω και στο εξής.

Τη στήριξη και κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας (ΕΚΑ) και Πειραιά (ΕΚΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε η ΓΣΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της.

Το σωματείο των εργαζομένων στο Μετρό θα απεργήσει με την κάλυψη των ΕΚΑ και ΕΚΠ τη στιγμή που η κυβέρνηση, από την πλευρά της, «τρέχει» για την εφαρμογή της επιστράτευσης των εργαζομένων, ενώ η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών ζήτησε την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους απεργούς του Μετρό που ενδεχομένως αρνηθούν τα φύλλα επίταξης.

Σήμερα έχει οριστεί η συζήτηση της αγωγής της ΣΤΑΣΥ ΑΕ με την οποία στρέφεται κατά των επτά Σωματείων εργαζομένων του Μετρό ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους.

Εν τω μεταξύ και οι σιδηροδρομικοί αποφάσισαν την Παρασκευή να διακόψουν τα δρομολόγια στον Προαστιακό (Κιάτο-Αεροδρόμιο, Χαλκίδα-Αθήνα). Για το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα προκηρύχθηκε τριήμερη απεργία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΟΣΕ), στην οποία περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό.

Στο πλευρό των εργαζομένων του μετρό τάχθηκε η Αλέκα Παπαρήγα καλώντας τους να μην υποκύψουν. «Καλούμε τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό, στα μέσα συγκοινωνίας και παντού» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ, η οποία επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια. «Να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και στους εκφοβισμούς. Να σταθούμε όλοι σαν μια γροθιά» κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

Το νέο μισθολόγιο πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καμία εξαίρεση, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά από συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό. Είναι πάρα πολύ βασικό. Υπάρχουν μεγάλες ανισότητες σήμερα. Έχουμε καταστάσεις όπου απόφοιτοι στοιχειώδους εκπαίδευσης σε ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις, μη εισηγμένες, παίρνουν περισσότερα χρήματα από καθηγητή πρώτης βαθμίδας στο Πανεπιστήμιο. Είναι πράγματα που δεν τα θέλει κανένας αυτά» εξήγησε ο κ. Στουρνάρας.

Τελευταία νέα