Πέερ Στάινμπρουκ: Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο

Στην Αθήνα βρίσκεται ο αρχηγός του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και βασικός αντίπαλος της Μέρκελ για την Καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ. H Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, επανέλαβε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Στάινμπρουκ  επισήμανε ότι τα μέτρα που επιβάλλονται «οδηγούν σε μέτρα τα οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνα για συνταξιούχους, για μισθωτούς οι οποίοι χάνουν το 30 και 40% των εισοδημάτων του Και γι’ αυτό ακριβώς και η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, για να επιτύχει τη σταθερότητα για να μπορέσει και ο κόσμος να ανασάνει και να αποκτήσει πάλι εμπιστοσύνη και ελπίδα».

Ο ίδιος τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη προς αυτή τη χώρα», καθώς αυτή είναι «άκρως απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις, τόσο από τους ίδιους τους Έλληνες όσο και από το εξωτερικό». «Γιατί απλά και μόνο η παγίωση του προϋπολογισμού, η λιτότητα δεν επιφέρει αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει ανάπτυξη», τόνισε ο Στάινμπρουκ και πρόσθεσε: «πρέπει να κρατήσουμε τη συνοχή της Ευρώπης μέσα στα πλαίσια θεμελιωδών αλλαγών που γίνονται παγκοσμίως» και πως «πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και σε διοικητικό επίπεδο προκειμένου να μπορέσει να δεχτεί και να αξιοποιήσει τις επενδύσεις και τη βοήθεια που της δίδεται από το εξωτερικό». «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και πραγματικά θέλω να εκφράσω το σεβασμό μου σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλετε. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε, σας ευχαριστώ πολύ», κατέληξε ο κ. Στάινμπρουκ.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα ο υποψήφιος του SPD να ηγηθεί της ομοσπονδιακής Γερμανίας μετά τις επόμενες γερμανικές εκλογές και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι «η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έρχεται να παρουσιάσει τώρα μια άλλη αντίληψη για την Ευρώπη».

«Τώρα, που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη στροφή, τώρα που είμαστε έτοιμοι να ξαναγυρίσουμε σε μια κατάσταση πραγματικής ισοτιμίας και αυτοδυναμίας μέσα στην Ευρώπη, έχουμε ανάγκη από τη στήριξη, την κατανόηση, τη συμπαράσταση των εταίρων μας και κυρίως των προοδευτικών Ευρωπαίων που εκπροσωπεί εδώ ο κ. Σταίνμπρουκ», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον υπουργό Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα, ενώ νωρίτερα έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Το πρωί επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων.

 Τελευταία νέα