Αλήθεια, το πιστεύετε;

Αποφάσισα να κόψω με το μαχαίρι το 90% της κοινωνικής μου δικτύωσης. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα από τα λεγόμενα «ειδησεογραφικά μπλογκ» δεν μου χρειάζονται πια.

Απλώς μου ανεβάζουν την πίεση. Δεν έχουν πρωτογενή πληροφόρηση. Τους δίνουν υλικό που χρωματίζουν με «υπέρ» και «κατά» και αυτό θεωρείται δημοσιογραφία. Μανιάζουν με τα έντυπα, καμώνονται πως γνωρίζουν σε βάθος τα γεγονότα. Αυτό που γνωρίζουν όσοι αποκαλύπτονται από σπόντα, είναι η προσωπική τους «ακτινοβολία». Αν έχουμε αποφασίσει πως ο δείξος, ο πείξος, ο άλλος και ο παράλλος πολιτικός δύσκολα μπορούν να κουμαντάρουν περίπτερο, δεν καταλαβαίνω πώς πιστεύουμε πως ο τάδε γνωστός-άγνωστος αξίζει την καλημέρα μας.

Γενικώς μειώνω τις πηγές πληροφόρησης, μεγαλώνω τον χρόνο ανάγνωσης σχολίων και απόψεων και καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν αρκετοί σχολιογράφοι που τους τουφεκάνε ασταμάτητα. Για πολλά πάντως ζητήματα είναι γεγονός πως οι ξαφνικές καταιγίδες που πέφτουν στο κεφάλι άλλοτε του Τόμσεν και άλλοτε του Στουρνάρα, κρύβουν κάτι απίστευτες προθέσεις διεκδίκησης θέσεων και επιρροών. Οι δουλειές ενός κλασικού κομματάρχη δεν πάνε καλά. Κάθε τόσο κυκλοφορεί υπό δήθεν φιλολαϊκό πρίσμα η είδηση ότι βρέθηκαν χρήματα για να «στηριχτούν οι άνεργοι». Αυτή η μάκινα που δημιούργησε πλήθος ανέργων πριν δέκα και είκοσι χρόνια (ποιος θα πήγαινε να δουλέψει μεροκάματο όταν του επιδοτούσαν τάχα γνώση που δεν έπαιρνε ποτέ;) είναι η μόνη ελπίδα των μάγων του συστήματος. Και επειδή ο Στουρνάρας και οι συν αυτώ είναι οι μόνοι που μπορούν να αφαλοκόψουν τις επιθυμίες μιας κομματικής πελατείας, βαράτε τον κι ας κλαίει.

Του Στουρνάρα τα προβλήματα είναι αλλού. Ενώ διατηρεί τον πρέποντα κώδικα πολιτικής συμπεριφοράς, είναι πολιτικός όσο και η θεια μου η Αμερσούδα. Είναι τυπική φάτσα συμβούλου, εκτελεστικάριου, τεχνοκράτη και μονόμπατου. Μάλιστα. Δεν έχει σχέση με τον βασικό κορμό της κυβέρνησης, αφού δούλευε σε όλες τις κρίσιμες απασχολήσεις από τη στροφή του αιώνα. Αλλά μήπως ο Σαμαράς έχει καμιά σχέση με τους βουλευτές της κυβέρνησής του; Άνευ λόγου λοιπόν και αιτίας, ακούγονται, γράφονται και αντιγράφονται παπαρολογίες για τον «σκεπτικό Καραμανλή», για τον ένα ή τον άλλο σύμβουλο, ενώ στο βάθος της εικόνας είναι ένας ή μία αντιπρόσωπος του Έθνους, είτε στην Α ή Β περιφέρεια μιας μεγάλης πόλης ή στην επαρχία που αναμένει «τοπική ευλογία» και δεν την παίρνει. Αν δεν το πιστέψετε, λάβετε τον κόπο και κρατάτε σε μπλοκάκι χειρόγραφα, ποιος κατηγορεί ποιον, πόσο κρατάει και ποιον παραλαμβάνει μετά…