Φ. Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση

Η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις της για κάποιες κυβερνητικές επιλογές, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης στην ομιλία του, σήμερα το πρωί, κατά την έναρξη των διήμερων εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής.
«Η προσπάθεια οφείλει να συνεχιστεί. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να υπερβούμε την πολύπλευρη κρίση. Προσπάθεια όμως σε ένα νέο ευνοϊκότερο περιβάλλον», σημείωσε. 
 
Χαρακτήρισε επιτυχία της τρικομματικής κυβέρνησης την αποτροπή της χρεοκοπίας και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Αυτό, όπως είπε, «μας επιτρέπει να δώσουμε σήμερα από καλύτερες θέσεις τη μάχη της σταθεροποίησης και της συντεταγμένης κοινωνικής προσαρμογής». Πάντως, επέμεινε στο ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει κανένα πρόσθετο επιβαρυντικό μέτρο».
 
Σχετικά με την αναγνώριση από το ΔΝΤ του «λάθους» στον «πολλαπλασιαστή» στο πρόγραμμα προσαρμογής,ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε πως διευκολύνει τη χάραξη μιας νέας διεκδικητικής «γραμμής» από την κυβέρνηση. Κι αυτό με άξονα μια πολιτική που από τη μια θα διεκδικεί την αναθεώρηση των «λανθασμένων» επιλογών, οι οποίες τροφοδότησαν και τροφοδοτούν μια ανεξέλεγκτη ύφεση, χωρίς από την άλλη, να οδηγείται «σε μια επιπόλαιη και ανεύθυνη αποκήρυξη των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας».
 
Παράλληλα ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση με βάση τον καταγγελτικό λόγο και την συνθηματολογία, ενώ την ίδια στιγμή με το αίτημα του για εκλογές «φαίνεται να αδιαφορεί για τους κινδύνους ενός νέου εκλογικού κύκλου». 
Υπογράμμισε ότι «η αντιφατικότητα του ΣΥΡΙΖΑ» δεν του επιτρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. «Η όποια προσπάθεια μετατόπισής του προς δήθεν υπεύθυνες και ρεαλιστικές θέσεις θα συναντά και θα αναμετράται συνεχώς με τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες του που ήταν και είναι εμφανώς δημαγωγικές και μη ρεαλιστικές» σημείωσε. 
 
Παράλληλα, μίλησε για δικομματικό παιχνίδι που αναπαράγεται μέσα από την αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με όρους εντυπωσιοθηρίας. 
 
Την ίδια στιγμή, εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική «πυγμής» που ακολουθεί η ΝΔ έναντι των εργαζομένων. Όμως, η ΔΗΜΑΡ ασκεί κριτική και όσον αφορά στο ζήτημα των αντιδράσεων των εργαζομένων. Υπογράμμισε ότι «όλοι – και οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τα συνδικάτα- οφείλουμε να συναισθανθούμε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ειδική και δεν μπορούν να έχουν ούτε κοινωνική αποδοχή ούτε προοπτική επιτυχίας οι απεργιακές κινητοποιήσεις που δε λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές ανάγκες και τις επιπτώσεις που επιφέρουν στη ζωή των υπολοίπων».
 
Επιδίωξη του κόμματος του κ. Κουβέλη είναι να αποτελέσει την «επισπεύδουσα δύναμη των μεταρρυθμίσεων» και παράλληλα να παίξει καθοριστικό ρόλο με παρεμβάσεις για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. 
 
Προτεραιότητα για τη ΔΗΜΑΡ είναι οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, την εξάλειψη της σπάταλης στις κρατικές δαπάνες και την αντιμετώπιση των εστιών διαφθοράς. 
 
Σχετικά με τις νομοθετικές αλλαγές για την ιθαγένεια, ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι απαγορευτικές διατάξεις, οι οποίες περιστέλλουν ή και εξαφανίζουν το δικαίωμα «θα μας βρουν αντίθετους». 
 
Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις «πράξεις ρατσιστικής βίας των ακροδεξιών κύκλων, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Σερντάρ Γιακούμπ, μετανάστη από το Πακιστάν». Κάλεσε την Πολιτεία, τα κόμματα και όλους τους φορείς να ορθώσουν ένα τείχος απέναντι σε κάθε μορφή ρατσιστικής βίας. «Ο ρατσισμός είναι εχθρός της δημοκρατίας», τόνισε. 
 
Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε μια έξαρση των τρομοκρατικών ενεργειών», σημείωσε ότι αυτές στρέφονται εναντίον της κοινωνίας και τραυματίζουν τη δημοκρατική ομαλότητα και η Δημοκρατία πρέπει να τις αποκρούσει αποφασιστικά. 
 
Σε ότι αφορά την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι θα αποτελέσει τον πόλο της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η ανασυγκρότηση του χώρου αυτού δεν αφορά κινήσεις κορυφής, αλλά «ένα αστερισμό κινήσεων και προσώπων που θα συσπειρωθούν με βάση τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο του δημοκρατικού σοσιαλισμού». 
 
Στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις «για τη δημιουργία μιας συμμαχίας ευρύτερων δυνάμεων από το χώρο της οικολογίας, της δημοκρατικής αριστεράς και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας , που θα δράσει από κοινού στα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα».