Αντιδρά η Ευρωβουλή στο νέο προϋπολογισμό

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι ο νέος προϋπολογισμός για την περίοδο 2014-2020 μπορεί να μην πάρει το πράσινο φως από το Στρασβούργο. Οι επικεφαλής των τριών μεγάλων κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γιόσεφ Ντάουλ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Χάνες Σβόμποντα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο Γκι Φέρχοφσταντ των Φιλελευθέρων, καθώς και οι Ρεμπέκα Χαρμς και Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ των Πρασίνων, προειδοποίησαν ότι δεν δέχονται τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για τον προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «τώρα αρχίζουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις».

Με κοινή τους ανακοίνωση καταφέρονται κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ που αγνόησε τους τελευταίους μήνες την Ευρωβουλή και διαπραγματεύτηκε αποκλειστικά και μόνον με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

«Η βασική προτεραιότητα πίσω από τις επιλογές του Ευρωκοινοβουλίου είναι η φιλοδοξία να προωθείται η ανάπτυξη και οι επενδύσεις στην Ε.Ε και επομένως να συνεισφέρει στη διατηρήσιμη ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση. Η συμφωνία αυτή δεν θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά θα την εξασθενήσει. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αποδεχτεί όπως είναι τη σημερινή συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Λυπούμαστε που ο κ. Βαν Ρόμπαϊ δεν μας μίλησε και δεν διαπραγματεύτηκε μαζί μας τους τελευταίους μήνες. Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν τώρα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με μεγάλη έκπληξη βλέπουμε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε συμφώνησαν σε έναν προϋπολογισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρθρωτικό έλλειμμα… Εξακολουθούμε και υποστηρίζουμε με σθένος το Αρθρο 310 της Συνθήκης, που απαιτεί έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε προειδοποιήσει ότι η συμφωνία της Ε.Ε για τον προϋπολογισμό θα πρέπει πρώτα να περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου πολλοί ευρωβουλευτές ενδεχομένως να ασκήσουν βέτο λόγω των σαρωτικών περικοπών που γίνονται σε αυτόν.